Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cünuni Ahmed ve Bursa Mevlevihanesi

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2018 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2018 07:47

İnsan yaşamını zaman zaman etkileyen değer verdikleri insanların söylemleri olur. Cünuni Ahmed Dede XVI. yüzyılın ilk yarısında Karaman'ın Larende kasabasında dünyaya geldi. Mustafa Kara hocanın kendisi hakkında İslam Ansiklopedisi'ne yazdıklarından öğrendiğimiz kadarıyla ilk öğreniminden sonra Konya'ya gider. Medrese ilimleri tahsil ettiği sırada Konya'nın özelliği sebebiyle Mevleviliğe meyleder.
Merkez dergâhta çilesini tamamladıktan sonra Bağdat Mevlevihanesi'ne gönderildi.
Hayatının son yıllarını Lârende'de geçirmek isteyen Cünuni'ye Ebu Bekir Çelebi Bursa, Mevlevihanesi'ni kurmasını teklif edince yaşlılığını ileri sürerek kabul etmez. Sonra Çelebi'ye veda ziyaretinde bulunan Cünuni onun, "Burc-ı evliya olarak bilinen bir yerde mevlevihanenin olmaması calib-i dikkat değil midir?" şeklindeki sitemin üzerine yeğeni Salih'i yanına alarak Bursa'ya gelir.
Mevlevihaneyi kurup, burada 6 yıl süreyle postnişinlik ve mesnevihanlık yapar.

BÜYÜKŞEHİR'İN REKONSTRÜKSİYONU

Şimdi Bursa Büyükşehir Belediyesi, 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi'ni özgün kimliğine kavuşturuyor. Bursa Mevlevihanesi, orijinal haliyle yeniden gün yüzüne çıkıyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın, eşsiz kültür mirasının en güzel şekilde geleceğe taşındığını söyleyerek, "Büyükşehir Belediyesi olarak, tarihe adını altın harflerle yazdırmış kültürümüzün değerini biliyor, ecdat yadigarı eserlerimizi gün yüzüne çıkarıyoruz. Bursa Mevlevihanesi, 4 asırlık tarihiyle geleceğe taşınıyor. Kaderine terk edilmesinin ardından zamana yenik düşen mevlevihaneyi özgün kimliğiyle yeniden kentimize kazandırıyoruz" diye konuştu.
Çalışmalar 2019'da sona erecek. Yaklaşık 5 milyon 571 bin TL bedelle yapılacak çalışmalar kapsamında bina 'Semahane', 'Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif' ve 'Dedegan Hücreleri, Selamlık ve Harem Dairesi' olmak üzere 3 bölümden oluşacak.

Geleceği öldürmek ve Vali Küçük

Bursa Valisi İzzettin Küçük, Karacabey ilçesinde faaliyet gösteren organik tarım işletmesini ziyaret etti. Küçük, ekolojik tarım çiftçisi Şaban Burhan'a ait organik tarım işletmesinde incelemede bulundu.
Bazı tarım ilaçlarının uzun vadede insan genetiğinde olumsuz etkiler oluşturduğuna dikkat çeken Vali İzzettin Küçük, "Ülkemizde organik tarım faaliyetleri her gün daha da artış gösteriyor. İnsanımız artık konvansiyonel tarım ürünlerinin insan genetiğine ve çevreye kısacası geleceğimize verdiği zararın bilincinde" dedi.

Çocuğuma Dokunma

Ülkemizde son dönemde artan çocuk cinayetleri ve istismarlarına karşı Bursa tek ses ve yürek oldu. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı'nda gerçekleşen "Çocuğuma Dokunma" adlı protesto yürüyüşüne binlerce insan katıldı.
Son olarak 8 yaşındaki Eylül ile 4 yaşındaki Leyla'nın katledilmesine sessiz kalmayan Bursalılar sokaklara akın ederken, organizasyon katledilenler anısına yapılan saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı'yla başladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.