Hava Durumu

Demircioğlu’ndan Sansürlenenler sergisi

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2024 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 08:19

Ressam Ayfer Demircioğlu, Bursa’nın yakından tanıdığı bir isim. Ayfer Demircioğlu, Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda 3 yıl eğitim aldıktan sonra, sanat ve kültür alanında çalışmalarına ağırlık verir.

Bursa Güzel Sanatlar Birliği Derneği kurucu üyesi olan sanatçı halen başkanlığını yapmaktadır. Kendisi daha önce Bursa DGSG(Devlet Güzel Sanatlar Galerisi) Koruma ve Geliştirme Derneği’nin 4 yıl başkanlığını yapar. Ayrıca Bursa Kadın Ressamlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir.

Yurt içinde 37 kişisel sergi açan sanatçı, yine yurt içinde 260 karma sergide eserlerini sergiledi. Yurt dışında 8 sergiye katılan Ayfer Demircioğlu, Artist Sanat Fuarı’nda da (TÜYAP) 2 kez katılım gösterdi. Sanatla ilgili çeşitli Projeler ve Koordinatörlük görevleri üstlendi. Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği (UPSD) ve Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD) üyesi olan Ayfer Hanım, çalışmalarını kendine ait Atölye Setbaşı’nda sürdürmektedir.

Ressam Ayfer Demircioğlu, 23 – 28 Eylül 2024 tarihleri arasında Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde 38. kişisel sergisini açacak.

Sansürlenenler adını taşıyan sergide ressam Ayfer Demircioğlu’nun 25 eseri sergilenecek. Çalışmalar ağırlıklı olarak eserlerden oluşmakta.

DEMİRCİOĞLU NE DEDİ?

Özünde bu sergi 2019 yılında açılmıştı. Ressam Ayfer Demircioğlu ve Avni Yamaner ortak çalışması olan sergi, 2019 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Tayyare Kültür Merkezi’nde açılmış ve açılıştan kısa bir süre sonra, Demircioğlu’nun eserlerinin ‘nü’ olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Sanatçı, o dönem sanata sansürü asla kabul etmeyeceğini belirterek, eserlerini sergiden kaldırmayı reddetmiş ve sergi kapatılmıştı.

Ayfer Demircioğlu, bu konu ve sergi ile ilgili şunları anlattı:

“2019 yılında Sayın Avni Yamaner ile ortak bir sergi açmak adına yaklaşık altı ay önce Bursa Büyükşehir Belediyesi Tayyare Kültür Merkezi ile iletişime geçtik. Bütün resmi evrakları, dilekçeleri, ödemeleri ve resim örneklerini ilgili merkeze sunduk ve serginin onayı tarafımıza iletildi. Ancak açılıştan kısa bir süre sonra, eserlerimin ‘nü’ olduğu gerekçesiyle sergim iptal edildi. Sanata sansürü asla kabul etmeyeceğimi belirtince eserlerimi çekmedim ve sergim kapatıldı.

Şimdi bu yıl 23-28 Eylül 2024’de aynı mekânda yeniden açılacak olan sergide benim 25 çalışmam bulunacak. Sanatta sansürün yeri olmadığını biliyoruz. Bu serginin sanatın özgürlüğünü savunma adına önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. O sergiyi izleyemeyenleri ve tüm sanatseverleri 23-28 Eylül tarihleri arasında Tayyare Kültür Merkezi sergi salonuna bekliyorum.”

SON SÖZ

Antik Roma'dan bu yana kullanılmakta olan sansür kelimesi, dilimize Latinceden geçmiştir. Orijinal dilinde ''censura'' şeklinde kullanılan bu kelimenin sözlük anlamı, denetlemektir. Antik Roma'da, yazınsal eserlerin topluma uygun olup olmadığını denetleyen memurlara ''censure'' adı verilirdi. Günümüzde ise devletin görevlendirdiği kişiler tarafından yapılan denetleme işlemlerine sansür adı verilir.

İnsanın kendisini ifade etme güdüsü, her ne kadar hukuk sistemleri ve politikalar tarafından haklı veya haksız olarak tarih boyunca sınırlandırmalara tabi tutulmuş olsa da, hala fikirlerin, estetiğin dışavurumunun en doğal sonucudur.

Bu insanların yani sanatçıların hepsi özel insanlardır. Ve bu insanlar özel insanlar olduğu için sıradan insanlar onları ve eserlerini takip eder.

Sanat ve sanatçı özeldir. Aynen spor ve sporcunun olduğu gibi. O fırtınalarla dolu ruh hali içinde anlatmak istediğini ve o anki ruh halini yazıyla, resimle, heykelle veya diğer sanat türleri ile anlatır. Ondan sıradanlık bekleyemezsiniz. Ondan rutin bekleyemezsiniz. Deli ve dahi sınırları içinde olan bu ruh hali o eserlerin doğmasına neden olur. Yoksa 8 saatlik bir mesai işindeki gibi “Otur resim yap. Otur heykel yap. Otur roman, şiir yaz” değildir.

Konuyu basitleştireyim. İnsanlar neden futbol maçına gider? Basittir, sahadaki profesyonel oyuncular gibi oynayamadıkları için giderler. Ve onlarla bütünleşirler. Tribündeki heyecanın kökeni budur. Atılan golü tribündeki taraftar atmıştır. Onun heyecanıdır. Aynı şekilde Sezen Aksu’yu niye dinlemeye gidersiniz? Onun gibi şarkı söyleyemediğiniz için. O şarkıyı söylerken sizin eşlik edişiniz sanki o sahnede sizin olduğunuzu hissettirir.

Neyse işi uzatmayayım.

Sanat ve sanatçıya saygıyla diyorum.

Evet, Ayfer Demircioğlu 23 – 28 Eylül 2024 tarihleri arasında Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde 38. Kişisel sergisi olan Sansürlenenler Sergisi’ni açacak.

Ben kendisine başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.