Geçtiğimiz gün Mudanya’da beni üzenler başlığıyla bir yazı yazmıştım. Yazıda İsmet İnönü Bulvarı tabelasından başlayıp, meydan eksikliğine, kitap fuarına kadar Mudanya’nın bana göre gözüme batan sorunlarına değinmiştim.
Bu arada Mudanya’da yaklaşık çeyrek asırdır yaşadığımı da belirteyim.
Önceki günkü yazım üzerine Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ile Mudanya üzerine sohbet ettik.
Deniz Dalgıç, yola çıkarken Mudanya üzerine çok ciddi bir çalışma süreci yaşadıklarını, Mudanya ve Mudanya’nın tüm sorunlarının farkında ve bilincinde olduklarını belirterek bu konu ile ilgili şunları söyledi:
“Öncelikle bulvar konusundaki eleştirinizde çok haklısınız. Biz göreve başladığımızda üzerinde Mudanya Belediyesi yazan o tabelayı kaldırdık. Bu konuyu da Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey ile konuşup, kısa sürede çözeceğiz. Oraya İsmet İsmet İnönü Sahil Yolu veya İsmet İnönü Yürüyüş Yolu adı yakışır.
Bu yıl kitap fuarında ilk deneyimimizi yaşadık. Bazı aksaklıklar olduğunun farkındayız. Gerek çadır düzeni, gerek organizasyon, gerekse imza günlerinde sıkıntılar oldu. Ünlü bir yazarımız kitaplarını imzalayamadı çünkü kitaplarını yayınevi getirmemişti. Meydan konusu Mudanya’nın önemli sorunu ülkemizde meydan kültürü yaygın değil. Mudanya’da ise şu anda sadece o alanımız var.
Bursa’nın elit tabakasının yaşam alanı olan Bademli’deki sıkıntılar ortada. Siz zaten köşenizde belirtmişsiniz. Bunun önüne geçmek için önce yazılı uyarıda bulunduk. Bundan sonraki süreçte de cezai müeyyide uygulayacağız. Bu bölgedeki insanımız ‘biz emlak vergimizi ödüyoruz. Suyumuzu ödüyoruz. Kapının önüne istediğimizi koyarız. Belediye bunları almak zorunda’ algısından kurtulmalı. İnşaat ve tadilat artıklarının atılacağı alanlar belirli. Eğer bu tadilatı yaptırdıysanız onun atıklarını da atılması gereken alanlara taşıtacaksınız. Bahçe atıkları çim ve ayrık otları ile ilgili de özünde yerel yönetimlerin bir zorunluluğu yok ama biz bu konuda insanımızı zor durumda bırakmamak için bir uygulama başlatıyoruz. 8 Ağustos 2024 tarihinde 117997 sayılı olur ile tadilat, peyzaj ve budama atıklarını bedeli karşılığında toplamaya karar verdik. Burada mahallelerimiz için belirlenen günlerde site önündeki uygun bir alanda bekletilmesi uygun görüldü. Bu konuda gerekli talepler 0.541.5441609 nolu atık hattı veya 4448922 nolu Temizlik İşleri’nde 1801 dahili numara aranarak talepte bulunulabilecek.
Mahalle mahalle çöplerin çıkartılacağı günler, bahçe atıkların çıkartılacağı günleri belirledik ve bunları tebliğ ettik. Bu konuda hem Mudanyalı’lardan hem de site yönetimlerinden destek bekliyoruz.
Bizim yönetim anlayışımız yönetişim üzerine kurulu. Burada iki taraf birlikte bu sorunların çözümünde üstlerine düşeni yapmalı. Doğru olanın bu olduğuna inanıyoruz.
Bakın Mudanya antik çağalara uzanan tarihi kalıntılarıyla, Cumhuriyete giden yolculuğumuzdaki en büyük kırılma noktası olan Mudanya Mütarekesi ile soluduğumuz havasının solunum yolları hastalıklarının tedavisindeki özelliğiyle, zeytiniyle ve diğer ürünleri ile kültürünün Bursa kültürüne katkısı ilke çok önemli yer.
Mudanya hepimizin, hiçbirimize kalmayacak. Mudanya bize bir miras olarak bırakılmadı. Mudanya bize emanet edildi. Bu emaneti aldığımız koşullardan daha iyi biçimde bizden sonraki nesillere devretmek en birinci görevimiz.
Bu noktada Mudanya’da doğan, Mudanya’da doyan, Mudanya’da okuyan herkesin üstüne düşen sorumlulukları var. Burada elbirliği ile ortak akılla üzerimize düşenleri tek tek yapacağız. Bu bizim sorumluluğumuzun ötesinde bir zorunluluğumuz.
Her şey Mudanya için.”
SON SÖZ
Evet, Mudanya sorunları üzerine Deniz Dalgıç başkan ile yaptığımız sohbetten çıkardığım notlar bunlar.
Daha güzel, daha çağdaş, daha tanınan ve daha iyi korunmuş bir Mudanya hepimizin ortak dileği. Önemli bir destinasyon olmamasının önünde olan hiçbir engel de yok. Yeterli akıllı ve stratejik adımlar atılsın.
Deniz Dalgıç ve çalışma arkadaşlarına başarılar diliyorum.