Hava Durumu

Deniz Gökçen'in ardından

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2021 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2021 08:01

Gökçen Ailesi, Bursa'nın en köklü ailesidir. Gerek iş ve sanayi dünyasının, gerek Bursa sosyal yaşantısının, gerekse Bursa'ya katkıları konusunda örnek olabilecek ailelerin başında gelir.

Cumartesi günü bu ailenin değerli bir ferdi, Memduh Gökçen'in eşi Deniz Gökçen aramızdan ayrıldı. Sizlere biraz Gökçen ailesinden söz etmek istiyorum.

Mehmet Memduh Gökçen, 1932 yılında Bursa'da doğdu. Anne tarafından büyük dedesi Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) kurucusu ve ilk başkanı Osman Fevzi Efendi'dir. Dedesi ise 1908'de İttihat ve Terakki listesinden Bursa milletvekili Mehmet Memduh Bey ve babası da sanayici Hamdi Sami Gökçen'dir.

BİR AŞK HİKAYESİ

Memduh Gökçen, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da Galatasaray Lisesi'nde tamamlar. Almanya'ya eğitim görmek için gider ve Karlsruhe Üniversitesi'nde öğrenim görür. Gökçen'in hayatının dönüm noktası olan bu Almanya öyküsü, onu aynı üniversitede Fransızca simültane tercümanlık okuyan Deniz Gökçen ile buluşturur.

Genç çift birbirine aşık olur. Sıra aileleri ikna etmeye gelir. Deniz hanımın annesi ve babası diş hekimidir. Kızlarının bir Türk ile evlenmeleri konusunda, Hamdi Sami beyin ise geleceğini kuracak oğlunun Almanya'da kalacağı korkusu vardır.

Sonunda sevgi iki aileyi buluşturur. Deniz hanımın ailesi, karşılarında mükemmel bir Goethe Almancası ile konuşan Hamdi Sami Beyi görünce, tüm tereddütleri ortadan kalkar.

Ve bu sevgi evlilik ile sonuçlanır. Deniz Hanım evlendikten sonra Müslüman olur ve ona kayınvalidesi Şüküfe Hanım yol göstericilik yapar. Deniz hanımın özellikle yardımseverliği ve eğitime katkıları konusunda kayınvalidesinin büyük rolü olur.

Memduh-Deniz Gökçen çiftinin üç çocukları olur. Aylin, Şüküfe ve Celal Gökçen.

DENİZ GÖKÇEN VE YARDIMSEVERLİK

Deniz Gökçen'in özellikle üyesi olduğu Bursa Soroptimist Kulübü'ne önemli katkıları olur. Önce onun girişimiyle Gökçen İş Hanı'nda on yıl süreyle Kadın Emeği Standı açılır. Bu yolla kadın el emeği değerlendirilir ve on yıl süreyle kadınlara ekonomik destek sağlanır. Yine onun girişimiyle Pala kilim projesi hayata geçirilir ve bu yolla da kulübe ciddi gelir sağlanır. Ayrıca özellikle çeşitli köylerdeki eğitime yönelik iyileştirilmesi gereken konularda katkılar koyar.

Deniz Gökçen dendiğinde benim aklıma yıllar önce bir tiyatro sahnesi geliyor. Nezihe Meriç'in yazmış olduğu Sular Aydınlanıyordu, oyununu aynı zamanda Bursa Soroptimist Kulübü üyesi de olan Bursa Devlet Tiyatrosu'nun eski genel müdürü duayen sanatçı Feyha Çelenk sahneye koymuş ve soroptimist kulübü üyelerinden oluşturduğu tiyatro grubu ile sahnelemişti.

O oyunu 1997 veya 1998 senesinde izlemiştim. Orada Almanya'daki günlerinde de tiyatro eğitimi almış olan Deniz Gökçen, muhteşem bir performans sergilemişti. Yanlış anımsamıyorsam, o oyundan elde edilen gelirle yine Bursa Soroptimist Kulübü eğitime katkı koymuştu.

SON SÖZ

Başta değerli büyüğüm Memduh Gökçen olmak, Gökçen Ailesi'ne başsağlığı diliyorum. Memduh Gökçen için 60 yılı aşkın bir süredir aynı yastığa baş koyduğu hayat arkadaşını kaybetmenin ne demek olduğunu anladığımı söylemek, sadece ukalalık olur. Bunu sadece yaşayan bilir.

Bugün Zehra Deniz Gökçen'i naaşının üzerinde kayınvalidesi Şüküfe Gökçen'in mevlütlerde takmış olduğu baş örtüsü ile son yolculuğuna uğurladık.

Rahmet ve saygıyla...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.