Hava Durumu

Deprem, Elvin ve Techel

Yazının Giriş Tarihi: 15.08.2020 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.08.2020 08:57

Kompozit malzemeler, makroskobik olarak birbirinden ayrı iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile imal edilen malzeme türüdür. Takviye veya taşıyıcı adı verilen diğer ana maddeyi bir arada tutmaya yararlar.

Hepimizin bildiği betonda bir kompozittir. Çimento ve kumdan meydana gelen malzeme matris çelik çubuklar ile desteklenir. Bir diğer tanınmış kompozit ise çamur ve samanın karıştırılması ile oluşturulan kerpiçtir.

Yakın dönemde yaygınlaşmış ve sıkça kullanılan bir diğer polimer matrisli kompozit ise anorganik ve organik elyafların (elyaf olarak: fiberglas, karbon, aramid, polietilen, polipropilen vs.) kullanıldığı fiberglas bileşik, yani kompozit malzemelerdir.

Bu ürünlerden bir tanesi olan karbon kompozit ve türevlerinin üretimini yapan firma sayısı ülkemizde bir elin parmaklarını geçmiyor. Dünyada da bu alanda çalışan sayılı firma bulunuyor. Ülkemizdeki bu firmalardan biri de Bursa'da.

ELVİN VE TECHEL

Kentimizin önemli tekstil firmalarından biri olan ve 60 yıllık bir geçmişe sahip Elvin Tekstil A.Ş. 2013 yılında Teknik ve Elvin kelimelerini bir araya getirerek Techel markasını yarattı ve 2016 yılında bu marka bir firma olarak çalışmalarına devam etti.

TECHEL, karbon lifli polimerlerle yapısal onarım ve güçlendirme konusunda önemli bir üretici ve de uzman, lisanslı uygulamacıdır. Konutları, fabrika binalarını, toplu yaşam alanlarını, köprü ve viyadükleri ve tarihi yapıları, FRP (karbon ve cam lifli polimerler) sistemler ile güçlendirmekte veya yük taşıma kapasitesinin arttırılmasını sağlamaktadır.

TECHEL inşaat malzemeleri pazarlaması ve uygulamasının yanısıra, resmi ve özel sektörlerde konut ve fabrika inşaatları ile depreme karşı yapı onarım ve güçlendirmeleri konularında komple taahhütler gerçekleştirmektedir.

TECHEL'in bu başarılarının temelinde Elvin'in son çeyrek yüzyıldır Ar Ge'ye yapmış olduğu yatırımlar yatar. Özünde bu ruh 1959'da Ahmet Cenan Sönmez'in kurduğu şirketin temellerinde vardır. Şimdi ise ikinci ve üçüncü kuşak bu ruhu günün koşullarına uygun biçimde geliştirmeye devam ediyor.

Elvin kendi kendini temizleyen ve kir tutmayan perde, çevresindeki havayı temizleyen perde, güç tutuşur perde gibi bir çok inovatif ürünün dışında, tasarım alanında "2012 ve 2008 RedDot Product Design Award" ve "IF Material Award 2011 / 2014" gibi önemli uluslararası ödüllere de sahip.

TECHEL VE DEPREM

TECHEL firmasının geliştirdiği bu karbon kompozit ürünler öncellikle depreme karşı büyük bir direnç gösteriyor. Kullanılan sistem sayesinde yıkıp yeniden yapmak yerine; daha ekonomik yöntemler ile insanlar evlerinden çıkmadan ve fabrikada üretim devam ederken yapıları güçlendirmek mümkündür.

Bu güçlendirme uygulamalarında; sahada çekme-koparma (pull-off) testleri ve laboratuvarda kupon çekme deneyleri uluslararası teknik şartnamelere uygun ve üniversitelerden onaylı olarak yapılıyor.

Birçok büyük kamu kuruluşunun güçlendirilmesinde bu ürünler kullanıldı. Evet, bu depreme karşı dayanıklılık ve güçlendirilme konusu ülkemizde ancak deprem olduğunda gündeme gelir. Halbuki doğrudan hayatımızı ilgilendiren bir konudur.

TECHEL bünyesinde henüz ARGE aşamasında olan termoplastik kaplı karbon şerit ve kumaşlar şuan piyasaya tanıtım için hazırlık aşamasında. Bu ürünler başta otomotiv olmak üzere havacılık, denizcilik ve endüstriyel alanlarda farklı uygulamalara imkan sağlayacak şekilde tasarlandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.