Hava Durumu

Depremi unutma ve unutturma

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2019 09:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2019 09:29

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, 17 Ağustos 1999 depreminin 20. yılına ilişkin olarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferudun Tetik yaptı.
Tetik, özetle şunları söyledi:

"Ülkemizin yaşadığı en büyük doğal felaketlerden biri olan Büyük Marmara Depremi'nin üzerinden tam 20 yıl geçti. Başta İzmit, Yalova ve Adapazarı olmak üzere Doğu Marmara'nın tamamını etkileyen 7.4 büyüklüğündeki depremin yaşattığı korku ve kaybettiklerimizin acısı tazeliğini koruyor. Resmi rakamlara göre 18 binin üzerinde yurttaşımız hayatını kaybettiği, 50 binden fazla kişinin yaralandığı, 300 bine yakın konut ve işyerinin hasar gördüğü 17 Ağustos Depremi, gerekli tedbirler alınmadığında doğal afetlerin ne büyük toplumsal felaketlere dönüşebildiğinin en acı örneği olarak tarihe geçti.

Benzer felaketleri bir daha yaşamamak için derhal adım atılmalıdır. Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Ülke genelindeki yapılar incelenerek riskli yapılar tespit edilip güvenli hale getirilmelidir. Uygun olmayan zemin ve arazilerdeki yapılar derhal boşaltılmalıdır. Tüm yaşam alanlarımız bilimin ve teknolojinin rehberliğinde, insanların ihtiyaçları doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılmalıdır.

Geçtiğimiz yıllar içinde "İmar Barışı" adı altında ruhsatlandırılan yapılar derhal denetlenmeli, kaçak yapılar hiçbir biçimde affedilmemelidir. Çıkarılan deprem yönetmelikleri geliştirilmeli ve harfiyen uygulamaya konmalı, yönetmeliklere aykırı tüm işlemlerin tesis edilmesi engellenmeli; Odalarımızın kamusal görevi olan mesleki denetim yetkilerini sınırlandırmaya yönelik düzenlemeler kaldırılmalıdır.
20 yıl önceki acıları yeniden yaşamamamız için ülke olarak depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Depreme hazırlıklı olmak için de bilimin, tekniğin ve doğanın sesine kulak vermemiz gerekiyor. Daha büyük acılar yaşamamak için depremi unutma, unutturma!"

ÇEK'E ONUR ÖDÜLÜ

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 12 Temmuz 1932'de Türk Dil Kurumu kurulmuştu. Ayrıca vasiyetnamesinde de bu kuruma bir gelir bırakmıştı.
12 Eylül darbesinin ardından Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu kapatıldı. Böylece vasiyet çiğnenmiş oldu. Bu çiğnenme 36 yıldır devam ediyor.
22 Nisan 1987'de bu hukuksuzluğa karşı bir grup insan Dil Derneği'ni kurdu.

Bu kurumumuz çeşitli etkinliklere imza atıyor. 26 Eylül Perşembe günü de Ankara'da Çankaya Belediyesi ile Dil Derneği, 87. Dil Bayramı'nı düzenleyecekleri etkinlik ile birlikte kutlayacaklar.
Bu etkinlik sırasında ayrıca geleneksel olarak verilen 87. Yıl Onur Ödülü sahibini bulacak. Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel'in yaptığı açıklamaya göre bu yıl bu ödüle Çağdaş Eğitim Kooperatifi layık görüldü.
ÇEK'i kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.