Hava Durumu

Doğan Hoca'nın ardından

Yazının Giriş Tarihi: 18.02.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.02.2021 08:05

Mersin'in Silifke ilçesinde 9 Şubat 1938'de 11 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu dünyaya gelir. Adını Doğan koyarlar. Ortaokulu Silifke'de; liseyi Ankara ve Kırklareli'nde bitirip, İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olur. ABD'de Illinois Üniversitesi'nde Bilişsel Psikoloji alanında doktora yapar. Hacettepe ve Boğaziçi'nde hocalık yapar. Fulbright bursu ile Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışır. Ardından 16 yıl bu üniversitede hocalık yapar.
Onunla ilk tanışıklığım, İnsan İnsana kitabı ile başladı. İçimizdeki Çocuk, İyi Düşün Doğru Karar Ver, Yetişkin Çocuklar ve İçimizdeki Biz ile devam etti.
Bir konferansında çocuklarla konuşurken, onların seviyesine doğru eğilmenin önemini anlatmış, bu konuda Amerika'da başından geçen bir anısını paylaşmıştı. Onu hiç unutmam çocuklarla konuşurken, hep aklıma gelir. Onların seviyesine eğilmeye çalışırım.
Çok sayıda konferansını izledim. Kravat takmayı çok sevmezdi. Konuşmalarına çoğunlukla süveter veya kazakla çıkardı. Kırmızı süveter de favorisiydi. Özellikle İyi Düşün Doğru Karar Ver kitabı beni etkiledi. Orada Stephen Covey'in Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı'ndaki yöntemlerden söz ediyor. Bu konu ilgimi çekmiş ve Covey'in İstanbul'daki seminerine katılmıştım. Hatta eğitimde onun özel ajandası için çekiliş yapılmış ve bana çıkmıştı. Bir süre o yöntemleri uygulamaya çalışmış ve onu kullanmıştım.
Cüceloğlu, bizim kuşağı ve birçok kuşağı etkileyen bir isimdi. Hepimiz içimizdeki çocuğu dışarıya çıkarmaya çalıştık. Doğan Hoca, 83 yaşında hayatını kaybetti.
Bize çok sayıda makale ve kitabını miras bıraktı.

YEŞİL MUTABAKAT VE TGDF

Yeşil Mutabakat, AB'nin 2050'ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması, ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi (decoupling) ve kimsenin ve hiçbir bölgenin geride bırakılmaması temel hedeflerini içeren yeni büyüme stratejisidir.
Ufuk 2020 Programı Yeşil Mutabakat (Green Deal) Çağrısı, 2050 yılına kadar Avrupa kıtası iklimini nötr hale getirmek konusundaki genel hedefi ile bir dizi derinden dönüştürücü politikalar tasarlamayı, Ar-Ge ve yenilik projeleri yoluyla bu hedeflere katkı sunmayı amaçlar. 1 milyar Avro bütçeyle, yeni çağrı, mevcut durumun aciliyetine ve yeni Komisyon'un hedeflerine cevap veren iklim ve çevre ile ilgili zorlukların üstesinden gelmek üzere tasarlanmıştır. Burada 10 alanda 20 konu başlığının destekleneceği Green Deal Çağrı Programı yayınlanmıştır.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), salı günü "Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Süreci'nde Gıda ve İçecek sektörü" ile ilgili bir toplantı düzenledi.
İlk oturumda Volkan Güngören (AB ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı) moderatörlüğünde Doç. Dr. İlhan Aydın(TAGEM Genel Müdür Yard.), Dr. Yunus Bayram (Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı) ve Başak Egesel( BÜGEM İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı) konuyu masaya yatırdılar.
İkinci oturumda ise Kürşat Apan(TGDF Çevre Komisyonu Başkanı) moderatörlüğünde Tarık Tezel( SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı ve SÜTAŞ YKB Yrd.), İlker Güney( MEYED Yönetim Kurulu Başkanı) ve Muharrem Doğan(ORGÜDER Yönetim Kurulu Başkanı) bir araya geldiler
Toplantıda "Tarım ve Orman Bakanlığı, AB Yeşil Mutabakat sürecine nasıl bakıyor? Türk Gıda ve İçecek Sektörü bu süreçte hangi adımları atmalı? Yeşil Mutabakat tarım ve gıda sistemlerini nasıl etkileyecek? Yeşil Mutabakatın arkasındaki Strateji Belgeleri ve Aksiyon Planları bize neler söylüyor? Yeşil Mutabakatın yarattığı ticari kaygılar ve Sınırda Karbon Düzenlemesi. Yeşil Mutabakatla birlikte ihracatçıların karşılaşacağı sorunlar neler olacak?" konuları tartışıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.