Hava Durumu

Dr. Alaattin Yavaşça ve ben

Yazının Giriş Tarihi: 25.12.2021 08:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.12.2021 08:19

Yusuf Kamil Paşa ile eşi Zeynep Hanım tarafından özel mülklerinde hastalara ücretsiz hizmet vermek amacıyla yaptırılmış olan Zeynep Kamil Hastanesi, Üsküdar'da adını bulunduğu semte veren İstanbul'un ilk özel hayır kurumudur.

Zeynep Hanım Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın kızıdır. 1862 tarihinde Nuh Kuyusu semtinde bostan tarlası olan arsayı hastane yapılmak üzere alır. Ambleminde Zeynep-Kamil hastanesinin kuruluş tarihi 1862 yazar.

Yusuf Kamil Paşa 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından sadrazamlığa getirilir. Hastane cephesinde orijinal plana göre girişin üzerinde bulunan kitabede "Fihişifaun li'n nas" yani "Onda insanlar için sağlık vardır" (Nahl suresi 68. Ayet) sözleri yazar. (Bu surenin adı 68. Ayette geçen en-Nahl yani bal arısı kelimesinden alınmıştır.) Zeynep Hanım ve Kamil Paşa ölümlerinden sonra hastane bahçesinde yaptırdıkları türbeye defnedilir.

Özünde Zeynep Hanım ve Kamil Paşa'nın sevdaları ve yaşam öyküleri bir romana sığmayacak kadar büyük bir öyküdür.

Gelelim bir başka öyküye.

Yer, Zeynep Kamil Doğumevi. Yıllardan 1957, aylardan Ocak, Ocak ayının 29. günü sabaha karşı 02.30'da. İstanbul Erkek Lisesi ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1951'de bitiren ardından İstanbul Üniversitesi Haseki Hastanesinde ihtisasını yapıp 1955 yılında Kadın-Doğum Mütehassısı olan genç bir kadın doğum uzmanı bir çocuğu dünyaya getiriyor. Bu erkek çocuğun adı Murat Kuter.

Doktorun adı ise hekimliğinin dışında Türk müziğinin büyük ustalarından biri olan Dr.Alaattin Yavaşça(1 Mart 1926, Kilis - 23 Aralık 2021, İstanbul).

Perşembe günü bu özel insanı kaybettik. 95 yaşında aramızdan ayrıldı. Kendisini yıllar boyunca takip ettim. Eserlerini dinledim. Ama bir türlü tanışma fırsatım olmadı. Hep bir biçimde ötelendi.

Kentimizin yetiştirdiği değerli müzisyenlerimizden İstanbul Radyosu sanatçısı Sevgili Güzin Değişmez onun hem yakını, hem de öğrencisiydi. Onunla defalarca konuştuk, Alaaddin Hocayı evinde ziyaret edecektik. Güzin beni ona götürecekti. Ama yıllar arkası arkasına geçti. Ve onu kaybettik.

Müzik dünyasının, sevenlerinin, tanıyanlarının ve ailesinin başı sağ olsun.

DR.ALAATTİN YAVAŞÇA KİMDİR?

Besteci, şair, ses sanatçısı, tıp doktorudur. Sırasıyla, Zeynep Kamil Doğumevi, Taksim İlk Yardım Hastanesi, Şişli Etfal Hastanesi'nde hekimlik yapar. 1969-1976 arası Vakıf Gureba Hastanesi Kadın-Doğum Kliniği Şefliği görevini üstlenir. Bu hastanede olmayan doğum bölümünü kurar. 1985-90 yılları arasında başhekim olarak görev yapıp, emekli olur. Bu süreler içinde birçok Kadın-Doğum Mütehassısı yetiştirdi.

Tıp Dünyası, Şişli Hastanesi Bülteni, Zeynep Kamil Hastanesi Bülteni, Vakıf Gureba Bülteni, Haseki Tıp Bülteni, Sağlık Bakanlığı Bülteni'nde bilimsel makaleleri yayımlanan Yavaşça, birçok ulusal ve uluslararası sempozyuma katılarak bildiriler sunar.

Tıp doktorluğunun yanı sıra küçük yaşlardan itibaren musiki ile ilgilenen Yavaşça, bu konuda da kendisini geliştirir. İstanbul Belediye Konservatuarı, İleri Türk Musikisi Konservatuarı, İstanbul Üniversitesi Korosu gibi kuruluşlarda öğrenim görür. 1950'de açılan imtihanı kazanarak İstanbul Radyosu'nda solist olur. Türkiye radyolarında ve TRT bünyesinde Danışma, Denetleme ve Repertuar kurullarında üyelik ve başkanlık görevlerinde bulunur.1967'de solistliğin yanında koro yöneticiliği de (Klasik Türk Musikisi Erkekler Korosu ve Beraber Şarkılar) yapmaya başlar. Milli Eğitim Bakanlığının Türk Musikisi Araştırma, Değerlendirme ve İnceleme Kurulunda, Devlet Planlama Teşkilatı'nın 5. Beş yıllık Türk Musikisi Eğitimi Komisyonunda çalışır. 1976'dan itibaren kurucularından olduğu Türk Musikisi Devlet Konservatuarının Yönetim Kurulunda, Öğretim Kadrosunda ve Danışma Biriminde yer alır.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı profesörlüğüne atanır ve burada Ses Eğitimi Bölüm Başkanlığı yapar. 2005 yılında İTÜ'den ayrılarak Haliç Üniversitesinde göreve başladı. İcracılığı yanında semai, kar-ı natık(her mısrada ya da beyitte bir makamın seyir özelliklerini gösteren ya da ilaveten makamla birlikte usulü de 'nutk'eden iki türe sahip klasik Türk musıkisi), şarkı, çeşitli saz eserleri (Peşrev, Saz Semai, Methal, Etüd), marş, divan, çocuk şarkıları, dini sahada da mevlevi ayini ve ilahi formunda birçok bestesi vardır. Yurt içinde ve yurt dışında konserler verdi. Musiki ve tıp alanında çok sayıda ödüle layık görülen Yavaşça, 1991 yılında Devlet Sanatçısı ünvanı alır. Ayrıca kendisine çeşitli kuruluşlarca 200 üzerinde ödül ve şükran plaketi verilir.

Basılmış eserleri ise şunlardır:

"Türk Musikisi'nde Kompozisyon ve Beste Biçimleri, Devlet Sanatçısı Alaaddin Yavaşça Besteleri, Prof. Dr. Alaaddin Yavaşça Şiirleri (2010), Mısralarla Gönlümdeki Yavaşça (editör, Sinan Sipahi; Taner Çağlayan'ın Alaeddin Yavaşca için yazmış olduğu şiirleri ve sanatçı dostlarının Yavaşca ile ilgili görüşleri, 2011), Gönülden Gönüle Güfteler (yay. haz. Ayten Yavaşca, Dr. Semra Özgün, Sinan Sipahi; 2011)."

Müzik camiamızın başı sağ olsun. Işıklar uyuyun hocam.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.