Hava Durumu

Dr.Fevzi Yavuzyılmaz ile sağlık üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2022 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2022 09:19

Ekim 2020’de Balıkesir İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne atanmıştı. Pandemi nedeniyle bir türlü karşı kaşıya gelemedik. Dün kendisini aradım, geç de olsa hayırlı olsun dedim.

Bursa ve sağlık üzerine biraz sohbet ettik. Kendisi bildiğiniz gibi hem pandemi, hem de vaka sayılarının pik yaptığı krizli bir dönemde göreve başladı. Bakın İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Bursa ile ilgili neler anlattı:

“Benim göreve başladığım dönem öncelikle normal bir dönem değildi. Olağanüstü bir dönemdi. Bir kriz dönemini devraldık. Biz burada ne yaptık? Öncelikle hiç kimsenin tek başına bir şey yapamayacağı mantığıyla ekibimizle bir araya geldik. Ekip arkadaşlarımızla mevcut durumun analizini yapıp, iyileştirilmesi gereken noktaları belirledik. Sonra bir yol haritası ortaya koyduk. Bu yol haritasında herkes üstüne düşen sorumlulukları büyük bir fedakarlıkla hayata geçirmeye çalıştı. Hepsine bu vesile ile teşekkür ediyorum.”

YATIRIMLAR

Bursa’daki sağlık yatırımları konusunda da şu bilgileri aldım İl Sağlık Müdürü Yavuzyılmaz’dan:

“Bursa tarihi geçmişi ile ilgili önemli bir potansiyel. Sağlık alanında önemli bir alt yapısı olan, fiziki olarak hastanelerimizin nerede ise ilçe hastaneleri dahil yenilenmiş bir kent. Üç hastanemiz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çekirge Devlet Hastanesi ve Ayten Bozkaya Hastanesi. Ayten Bozkaya ile ilgili arsa sorunlarını çözdük. Projesi hazırlandı. 100 yataklı bir hastane için ihalesini yaptık. İhtisas Hastanesinde bazı güçlendirmeleri yapıyoruz.

Ali Osman Sönmez Hastanesi bildiğiniz gibi beklemedeydi 2 yıl kadar yüklenici firmadan ötürü durdu. Onu bakanlığımızla görüşüp, ihalesini yeniledik. Şimdi hızlı bir şekilde süreci devam ediyor.

Memleket Hastanesi ile ilgili bir çalışma yaptık. O hastane Bursa’nın bir değeri. Ocak’ta projeyi teslim aldık. Bu ay da ihale dosyasını tamamlayacağız. Ve orada da tarihi yapısı göz önüne alınarak hastaneyi çalışır hale getireceğiz.”

TEMEL SORUN

İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, insanların en ufak bir sağlık sorununda çıkıp, en yüksek düzeydeki bir hastaneden sağlık hizmeti almaya çalışmasının yoğunluğu büyük oranda arttırdığını söyleyerek şöyle devam ediyor:

“Birinci basamak aile hekiminde çözebileceği sorunu için insanlar hastanelerden randevu alıyor. Bu yoğunluğu arttırıyor. Birinci basamak aile hekimimiz zaten kendisini aşan hastayı hastanelere yönlendiriyor. Bakın Kasım 2021’de 1 milyon 200 bin, Aralık 2021’de 1 milyon 250 bin ve Ocak 2022’de 1 milyon 220 bin randevu alınmış.  Yani üç ayda nerede ise bütün Bursa nüfusu randevu almış.

Ayrıca bir de sıkıntımız var. Randevularına uymayan yüzde 20’lik bir rakamımız var. Dolayısıyla o da başkalarının hakkını işgal etmiş oluyor.

Bu arada kamu hastanelerinden ayrılan hekimlerimiz var. Onlar yerine eksiklerimizi tamamlamak için sağlık bakanlığımız ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu manada da eksik kadrolar yaratmadan en son atamalarda 300 personel aldık. Yarıdan çoğu başladı. Diğerlerini bekliyoruz.”

RAKAMLARLA BURSA VE SAĞLIK

Bursa’da 18 kamu ve 4 ağız diş merkezi/hastanesi ile 22 kamu hastanesi bulunuyor. Burada ve diğer sağlık birimlerinde toplam 23 bin kişi ile Bursa İl Sağlık Müdürlüğü kentimize hizmet vermeye çalışıyor. İl Sağlık Müdürümüz Dr.Fevzi Yavuzyılmaz’ın altında oluşan 6 başkanlık var. Bu başkanlıklar Kamu Hastaneleri Başkanlığı, Personel Başkanlığı, Destek Birimleri Başkanlığı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Halk Sağlığı Başkanlığı ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı.

Evde sağlık hizmeti verilen 17 bin 447 hasta bulunuyor. Bu hastalara bir yıl içinde 36 bin 636 ziyaret gerçekleştirilmiş. 836 hastaya hastane yatağı verilmiş.

Bu arada hastaneye başvuran 1 milyon 200 bin hastandan acil servise başvuran aylık yaklaşık 500 bin hastanın sadece yüzde 20’si acil hasta durumunda. Geriye kalan 700 bin hastaya ayakta poliklinikten hizmet veriliyor.  

SON SÖZ

Buradan değerli okuyucularımıza sesleniyorum. Lütfen önce aile hekiminize başvurun. O ihtiyaç duyarsa zaten sizi hastaneye yönlendirecek. Ayrıca randevu aldıysanız uyun, gidemeyecekseniz randevunuzu iptal edin, başkasının hakkını gasp etmeyin.

Tüm sağlık çalışanlarımıza minnetle diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.