Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dr. Levent Sevik'in gözünden Göbeklitepe

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2019 08:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2019 08:38

Bursa UNESCO Derneği'nin, BUSİAD ile birlikte gerçekleştirdiği, BUSİAD Kültür Söyleşileri'nde "Göbeklitepe'nin Bilinmeyen Yaşamı" Uzman Antropolog ve Tarihçi Dr. Levent Sevik tarafından anlatıldı.
Etkinliğin açılışında Bursa UNESCO Derneği Başkanı Esra Minez yaptığı konuşmada derneğin öyküsünü ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Minez'in ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zehra Sönmez de yaptığı konuşmada bu tür etkinliklerin önemine dikkat çekti.
Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin öncesine dayanan geçmişiyle şu anda dünyada bulunan en eski uygarlık merkezi konumunda.
Dr.Levent Sevik, Göbeklitepe'nin ne olduğunu, kimler tarafından, ne amaçla ve nasıl yapıldığını anlatırken, Göbeklitepe'yi inşa edenlerin asla sıradan insanlar olmadığını, belirterek, tarihte çanak çömleksiz neolitik dönem olarak bilinen dönemde, böylesine bir yapının yapılmasının, tarihe ilişkin bakışları da değiştirdiğini kaydederek şunları söyledi:
"İnsanların, bu alana atfettiği değerden dolayı kutsal bir alan. Şamanik bir kültün olduğu gerçektir. Dünyanın en eski kutsal alanı. İnsan eliyle oluşturulmuş göbeğe benzeyen bir yapıdan dolayı Alman Arkeolog Klaus Schmidt tarafından bölgeye Göbeklitepe ismi verilmiş. Düşünün ki sadece ağaç ve ağaçlardan elde ettiğiniz iplerle tonlarca ağırlıktaki anıtsal taşları taşıyıp işliyorsunuz. Ve bunu yaparken de arkada sizi besleyen bir başka grup olacak. Hem de yerleşik düzene geçilmemişken.
Kendi kült merkezlerine, başka insanların elinin değmesini istemediler ve avcı toplayıcı dönem sona erince ritüel alanına da ihtiyaç duyulmayınca kapatıldı Üstü örtüldü. Binlerce yıl sonra açığa çıktı."
Dr.Levent Sevik'e, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay tarafından ÇEK Kır Çiçekleri Okusun Diye kampanyasına yapılan bağış sertifikası verilirken, Bursa UNESCO Derneği Başkanı Esra Minez tarafından da çiçek verildi.

BOZKIR'IN TEZENESİ NEŞET ERTAŞ

Yozgat Konfederasyonu üyesi olan Marmara Yozgatlılar Federasyonu cumartesi günü Merinos AKKM'de "Neşet Ertaş Sanat Gecesi" düzenliyor.
Marmara Yozgatlılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Aslan yaptığı açıklamada; Türküleriyle Anadolu'nun her köşesinde yüreklere dokunan, UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak kabul edilen, Abdal müziğinin son temsilcisi ve "Bozkırın Tezenesi" Neşet Ertaş gibi bir değeri unutturmamak için Bursa'da onun adına bir Sanat Gecesi düzenlediklerini dile getirdi.
Neşet Ertaş'ın hayatından kesitlerin aktarılacağı gecede sanatçının hayat hikayesi ile güçlü derlemeleri, ruh ve hava kattığı eserlerinden örnekler sergilenecek.
Geceye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bekir Bozdağ, Cemil Çiçek, Taner Yıldız gibi siyaset ve sanat dünyasından bir çok kişinin de katılacağını belirten, Ahmet Aslan, tüm Bursalı hemşehrilerimizi bu gecede görmek istediklerini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.