Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Çevre Günü

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2017 06:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2017 06:47

5 Haziran Dünya Çevre Günü'ydü. 1972 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de 133 ülkenin katılımı ile Birleşmiş Milletler'in düzenlediği zirvede, 5 Haziran tarihinin "Dünya Çevre Günü" olması oybirliği ile kabul edildi.
İçinde yaşadığımız dünyada bilim insanları 5-100 milyon tür canlının yaşadığını tahmin etmekte. Keşfedilen ise sadece 2 milyon tür. Bunlardan bilinen 17 bin 291 bitki ve hayvan türü ise nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Günümüzde türler normal hızlarından 1000 kat daha hızlı biçimde yok olmakta.
İnsanoğlu "Doğaya uyum sağlayan türünü devam ettirir, sağlayamayan yok olur" yasasını yok sayarcasına "Doğayı kendine uydurmaya" çalışıyor.
Toplam tatlı su varlığı, toplam su kütlesinin % 3'ünü oluşturuyor. Ama % 2.5'i Antartika, Kuzey Kutbu'nda (Arktik bölgede) ve buzullarda donmuş durumda.
Günümüzde dünyada 1 milyardan fazla insan yeterli içme suyundan yoksun yaşamakta. 2.6 milyar insan yetersiz su nedeniyle sağlıksız koşullarda yaşıyor ve 1.4 milyon çocuk temiz sudan yoksun olduğu için ölüyor.
Evet, bu sevimsiz tabloyu anımsatıyorum. Ve biz özellikle fosil yakıtları deli gibi kullanarak, yenilenebilir enerjiyi yok sayarak dünyayı katletmeye devam ediyoruz.

Kükürtlü Lions'tan ÇEK'e destek

Kükürtlü Lions Kulübü'nden ÇEK Osman-Güler Köseoğlu Ortaöğretim Kız Yurdu'nda kalan öğrencilere müzik desteği geldi. Kulüp üyeleri, ÇEK Yurdu'nda kalan kız öğrencilerin talebi doğrultusunda yurtta kalan öğrenciler için piyano bağışında bulundu.
Ayrıca Forte-Yamaha Müzik Okulu da eğitim dönemi boyunca yurtta kalan öğrencilere piyano dersi verileceği bildirildi. Kükürtlü Lions aynı zamanda ÇEK Özel 3 Mart İlkokulu'nun ÇEKMECE (Çağdaş Eğitim Kooperatifi imece) projesine de kitap bağışında bulunarak yüzleri güldürdü.

'Yeşil İklim, Yeşil Ekonomi'

Daha sağlıklı bir çevre için Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi, Yeşil Düşünce Derneği ve Yeşil Avrupa Vakfı'nın birlikte yürüttüğü "Yeşil İklim, Yeşil Ekonomi" projesi ana çıktısı belli oldu.
İklim değişikliğinin etkilerine karşı çeşitli başlıklarda çalışmalar yürüten ve politika önerileri geliştiren üç kurumun ortak projesi; iklim dostu kent, iklim dostu enerji ve iklim dostu toprak başlıkları özelinde çeşitli politika önerileri sunuyor.
Rapordan size bazı başlıklar aktaracağım:,
"Ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirlik için bütüncül politikalar izlenmesi önemlidir. Yeşil ekonomiye geçişin önünde engellerden en önemlisi fosil yakıtlara verilen teşvik. Yeşil ekonomi dönüşümü için Türkiye çok ideal. Dinamik bir özel sektöre sahip ve yenilenebilir enerji ihalelerine talep çok büyük. Yerel yönetimlerin yetkilerini artıran ve mali yapılarını kuvvetlendiren desantralizasyon programı gerekiyor. Toprağın organik madde varlığını artıracak yatırımlar karbon tutma açısından etkili ve daha ucuz. Bu yatırımlar ayrıca toprak verimliliğini de artırabilir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.