Hava Durumu

Dünya Kadınlar Günü

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2020 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2020 08:27

Son 10 gün içinde sadece kentimizde 2 kadın cinayeti işlendi. 2019 yılı rakamı ise 474 kadının katledilmesi. Pazar günü 8 Mart'tı. Dünya Kadınlar Günü. Yılda bir kez anımsadığımız bir gün. Toplantılar düzenlediğimiz ahkam kestiğimiz, etkinlikler düzenlenen bir gün.
Kadın tarihsel süreç içinde özellikle feodal yapıların etkinliğini sürdürdüğü gelişmekte olan veya az gelişmiş toplumlarda hep ikinci sınıf insan muamelesi görür ve görmüştür.

KADIN HAKLARI VE TARİH

Kadınların hak arayışının tarihsel sürecine kısaca bir göz atalım:

5 Ekim 1789'da Fransa'da "Ekmek Ayaklanması" küçük bir kızın çaldığı davulla başlatıldı.
Mary Wollstonecraft 1792'de Fransız Devrimi'nin prensiplerine dayanarak yazdığı "Kadın Haklarının Korunması" adlı kitap basıldı.
Wollstonecraft 1850 ve 1851'de İngiltere'de I. ve II. Ulusal Kadın Hakları Sözleşmesi kongrelerini düzenledi.
15 Eylül 1845'te haftalık çalışma gününün 6 güne, günlük çalışma saatinin de 10 saate indirme talebiyle Batı Pensilvanya'daki iplik fabrikasında çalışan 1500 kadın işçi greve gitti.

Elizabeth Cady Stanton ve Lucrehia Mott, ABD'de ilk kadın hakları kongresini 1848'de düzenledi. ABD Bağımsızlık Deklarasyonu'ndaki "tüm erkekler eşit olarak doğmuş/yaratılmıştır" ifadesinin "tüm kadın ve erkekler eşit olarak doğmuştur" şeklinde değiştirilmesini istediler.
8 Mart 1857'de ABD'nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere müdahalesi ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı.
1900'lü yılların başında yine Amerika'da benzeri bir olay yaşandı.

CLARA ZETKİN

Bu konu 26- 27 Ağustos 1910 'da Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında gündeme geldi. 1910 yılında Kopenhag'da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi. Konferansa 17 farklı ülkeden katılan 100 kadın, Clara Zetkin'in bu önerisini oybirliğiyle kabul etti.
Bugün 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri "Dünya Kadınlar Günü" nü kutluyor.

SONSÖZ

Siyasiler kadınlar günü nedeniyle açıklamalar yaptı. Çeşitli STK'lar açıklama yaptı veya etkinlik düzenledi. Yılın bir günü de olsa kadınlarımızı anımsadık veya anımsıyor gibi yaptık.
Laf ola, beri gele.
Evet, ben de tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum.
Saygı ve sevgiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.