Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Müzeler Günü

Yazının Giriş Tarihi: 18.05.2018 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.05.2018 08:17

Uluslararası Müzeler Konseyi tarafından 1977 yılından bu yana her yıl 18 Mayıs dünya çapında Müzeler Günü olarak kutlanmakta. Bu kapsamda müzelerin, toplumun gelişmesi üzerindeki rolünün topluma duyurulması ve bu yönde kamusal bilincin artırılması amaçlanıyor.
Ülkemizde ise 1982 yılından bu yana her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Uluslararası Müzeler Günü'nde her yıl bir tema belirlenmekte. Uluslararası Müzeler Günü 2018'nin teması ise, "Hiper Bağlantılı Müzeler: Yeni Yaklaşımlar, Yeni Kitleler" olarak belirlenmiş.
Bu kapsamda da Bursa Valiliği kent içindeki müzelerimizde çeşitli etkinlikler düzenledi. Ayrıca gün boyunca tüm müzelerde rehberli geziler de düzenlenecek.
Müzelerimizdeki etkinlikler de şöyle:
Fotoğraflarla Gölyazı Kazıları Sergisi (Atatürk Müzesi), Bursa'da Arabesk Yıllar Sergisi(Bursa Kent Müzesi), İpek Çekimi Atölyesi (Bursa Merinos Tekstil Müzesi), Haremyn Mekke Medine Fotografları Sergisi (Bursa Vakıf Kültürü Müzesi), Anneler Günü Fotoğraf Sergisi (Bursa Merinos Tekstil Müzesi), Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Karma Sergisi (Bursa Kent Müzesi), Fotoğrafçıların Gözüyle Müze (Bursa Bıçak Tarihi Müzesi), Kantarın Topuzu Sergisi (Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi), Hünkar Köşkünün Biriktirdiği Anılar Fotoğraf Sergisi (Hünkar Köşkü), Araba Sevdası başlıklı Drama Atölyesi(Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi).

Hiper bağlantı nedir?

"Hyperconnectivity" yüz yüze iletişim, e-posta, anlık mesajlaşma, telefon ya da internet gibi bugün sahip olduğumuz çoklu iletişim araçlarını tanımlamak amacıyla 2001 yılında türetilen bir terimdir.
Bu küresel bağlantılar ağı, her geçen gün daha karmaşık, çeşitli ve entegre hale geliyor.
Günümüzün hiper bağlantılı dünyasında müzeler de bu akıma katılıyor. Bu sebeple, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), 2018 Uluslararası Müzeler Günü için "Hiper Bağlantılı Müzeler: Yeni Yaklaşımlar, Yeni Kitleler" temasını seçti.

İlk müze İskenderiye

Dünyada ilk müze nerede diye baktığımızda Helenistik Çağın bir ürünü olan museion, kavramı ilk kez MÖ 306 - 285 yılları arasında Mısır' ın bugün İskenderiye olarak bildiğimiz kentinde yer alan saray bahçesinin ortasına museion (müze) olarak karşımıza çıkmaktadır.
Müzenin çevresinde kitaplık, amfiteatr, gözlemevi, yemek ve çalışma odaları, botanik ve hayvanat bahçeleri yer alırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.