Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünya Rehberler Günü ve BURO

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2018 07:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2018 07:29

Uygarlık tarihine göz attığımızda dünyanın ilk rehberi olarak karşımıza M.Ö. 484-425 yılları arasında Anadolu'da yaşayan Herodot çıkmakta. O gezdiği yerleri, tarihi ve gelenekleri ile birlikte anlatan ve yazan bir insandı.
Ülkemizde ise modern rehberlik dönemimizin ilk ismi, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı ile anılmakta.
Ülkemizde Turist Rehberleri Birliği (TUREB) 22.06.2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu'yla kuruldu.Bu kurum ülke genelinde 13 meslek odasının üst kuruluşu olarak 15 binin üzerinde belgeli rehberlerle faaliyetini Ankara'da sürdürüyor.


Bursa'da ise kısa adı BURO olan Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası ise 2013'te kurulur. Yetki bölgesi Bursa, Bilecik ve Kütahya illerini kapsar ve 115 kayıtlı rehber üyesi vardır. Başkanlığını ise Denizhan Sezgin yapmaktadır.
1990'dan beri tüm dünya rehberlerinin çatı federasyonu "World Federation of Tourist Guide Associations (WFTGA)" (Dünya Turist Rehberleri Federasyonu) 21 Şubat'ı "Dünya Rehberler Günü" olarak kutlamakta.
Bu yıl Bursa'da Dünya Rehberler Günü 21 Şubat'ta Bursa Yaşam Kültürü müzesinde kutlandı. O gün hem müze açıldı, hem de BURO gününü kutladı. Müze dericilik yapan Hasan Eşref Efendi'nin 18. yüzyıldan kalan konağı.
Gecede bir konuşma yapan Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Denizhan Sezgin, rehberliğin önemini belirtti ve "Rehberler yabancılarla karşılaşan o ülkedeki ilk insanlar bu nedenle onların donanımları, doğru bilgiye sahip kokartlı rehberlerin misyonları çok önemlidir" dedi.

TAİDER ve Aile Şirketleri 4.0

Ülkemizdeki aile şirketlerinin kurumsallaşmasını ve kârlı sürdürülebilir büyümesini destekleyen, TAİDER Aile İşletmeleri Derneği ve BUSİAD (Bursa Sanayi ve İşadamları Derneği) işbirliği ile BUSİAD Evi'nde bir toplantı düzenlendi.
"Aile Şirketlerinde Yönetim Kurulu 4.0" konusunun gündeme taşındığı bu panelde
Odgers Berndtson Türkiye, Yönetici Ortağı Ayşe Öztuna Bozoklar, Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol ve SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Tarık Tezel konuşmacı olurken, oturumu TAİDER Bursa İl Temsilcisi ve Ünver Grup 3. nesil üyesi Dilara Korgavuş yönetti.
Toplantının açılışında BUSİAD Başkanı Ergun Türkay ve TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü bir konuşma yaptılar.
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, TAİDER'in üstlendiği görev itibarı ile son derece önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ifade ederek, aile şirketlerinin sürdürülebilirliği ile ilgili gerçekleştirdiği çalışmaları son derece önemsediklerini belirtti.
TAİDER Başkanı Öğücü ise tüm dünyada büyümenin yaratacağı değişim ve dönüşüm için bugünden hazır olmak gerektiğini vurgulayarak, "2025 yılına kadar Fortune 500 listesindeki şirketlerin yüzde 75'i yok olacak ve yaşayacak şirketlerin yüzde 50'si ise henüz kurulmadı" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.