Hava Durumu

Eker'in Otizm projesi model oluyor

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2021 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2021 08:15

Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir.

Otizm özellikle pandemi döneminde tetiklendiği düşünülen bir konu. Araştırma verilerine göre günümüzde her 59 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya geliyor. Bu nedenle Otizm Farkındalık Günü'nün önemi her geçen gün artıyor.

Bilindiği gibi 2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla "Dünya Otizm Farkındalık Günü" olarak ilan edilmişti. Her yıl 2 Nisan'da başlayan "Otizm Farkındalık Ayı" çerçevesinde dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Kentimizde de bu alanda faaliyet gösteren derneklerimiz bulunuyor.

Bu arada bir süredir bazı kurumlar otizmli çocuklarımızın iş gücüne kazandırılması noktasında ciddi adımlar atıyor.

Kentimizde ise bu konunun öncülüğünü Eker Süt Ürünleri yapıyor. Bir süredir kurumda otizmli çocuklarımız çalıştırılıyor. Ahmet ve Nevra Eker kardeşler hayata geçirdiği bu projeden çok umutlular. Ortak söylemleri şöyle:

"Eker olarak oldukça umutluyuz, sadece kendi firmamızda değil, tüm firmalarda otizmli gençlerin istihdamını sağlayacağız!"

Bu noktada Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin üretkenliğinin artırılması ve istihdama geçişlerinin desteklenmesine yönelik iş koçluğu modelinin geliştirilmesi kapsamında İŞKUR Bursa, Maltepe Üniversitesi, Eker Süt Ürünleri ''Otizmli Gençlerin Üretkenliğinin Arttırılması ve İşgücü Piyasasına Geçişlerinin Desteklenmesi (OTİGED)" projesini hayata geçiriyor.

Bu projenin tanıtım webinarı dün gerçekleşti. Webinarda bu alanda çalışan birbirinden değerli isimler konuk edildi.

Prof.Dr.Atilla Cavkaydar'ın moderatörlüğündeki etkinlikte 12 konuşmacı konuları ile ilgili bilgiler paylaştı. Konuşmacılar arasında TÜRKONFED Yüksek İştişare Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Eker sahiplerinden Nevra Eker, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Kılıç, BTSO YK adına Aytuğ Onur da vardı.

Ben oluşturdukları doğru model için Eker Süt Ürünleri ailesini kutluyorum.

Ailelerimizi, özellikle bebek bekleyen ailelerin, çocukları dünyaya geldiğinde bu farkındalığı takip etmelerinin önemini anımsatıyorum. Erken tanıdaki kazanımların değerli olduğunu uzmanlar söylüyor.

Onların da bizim çocuklarımız olduğunu unutmayalım.

OSMANGAZİ BİLGİ EVLERİ VE DÜNDAR

Osmangazi Belediyesi bir süredir Bilgi Evleri projesiyle, gençlerimizi bilgiye ulaştırıyor. "Geleceği Şansa Bırakmıyoruz" düşüncesiyle hayata geçirilen Bilgi Evleri'nde, 7'den 70'e tüm vatandaşlara hizmet veriliyor.

Özellikle koronavirüs salgınına rağmen çalışmalar Bilgi Evleri'nde her türlü önlem alınarak devam ediyor. Hüdavendigar Sosyal Gelişim Merkezi, Emek Bilgi Evi, Demirtaş Kültür Merkezi ve Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi kütüphaneleri, 2021 yılına hızlı girdi ve ziyaretçi sayılarını süratle arttırıyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar bu konuda şunları söyledi:

"Okumak sadece kütüphaneler haftasında olmamalı. Osmangazi'de kütüphanelerimiz her zaman hizmetinizde. Emek Bilgi Evi, Hüdavendigar Sosyal Gelişim Merkezi, Kedili Tekke Millet Kıraathanesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ve Demirtaş Kültür Merkezi kütüphaneleri gençlerimize hizmet vermeye devam ediyor.

Pandemi döneminde vatandaşlarımızın kültür hazinelerimizden faydalanabilmesi için hijyen, sosyal mesafe ve maske kurallarına dikkat ediyoruz. Özellikle çocuklarımızın zamanlarını Bilgi Evleri'nde verimli bir şekilde geçirmesi bizleri oldukça mutlu ediyor. Tüm vatandaşlarımızı Bilgi Evleri'ne bekliyoruz."

Bilgi değerlidir ve paylaştıkça çoğalır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.