Hava Durumu

Ekmeleddin İhsanoğlu ve Kutlu Payaslı

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2021 08:03

Birgün arabamdan indim, bir bankaya giriyorum. Cep telefonum çaldı. Arayan Hüseyin Özdilek'ti. Önce selamlaşıp, sağlıklarımızı sorduk. Sonra da bana şunları söyledi:

"Murat, Kutlu ağabeyin yanımda. Onunla sohbet ediyoruz. Onun hayatı kitaplık. Bu kitabı yazar mısın? Ben sponsoru olacağım" dedi. Sonra Özdilek, Kutlu Ağabeye dönüp, "Bizim Dr.Murat" deyince, o da Selamlar dedi.

Bu diyalogdan ben ilk anda Kutlu ağabeyin, Kutlu Payaslı olduğunu anlamadım. O da Dr. Murat deyince tanıdığı bir başka Dr.Murat olduğunu sanmış. Sonra buluştuk. Karşılaştık ve onun ilk çocukluğumun radyosundan tanıdığım Kutlu Payaslı olduğunu anladım.

Onun renkli hayatı ile ilgili başladığımız kitaplaştırma süreci çok renkli geçti. Ardından kitabın lansmanını Almira Otel'de Tacettin Yazıcı'nın evsahipliğinde yaptık. Keyifli günlerdi. Bunları nende anlattım.

Kitapta Kutlu Payaslı'nın TRT adına yurtdışına şef olarak ilk çıkışında ve sonrasındaki Tunus, Ürdün, Mısır turnelerinde bu gruba eşlik ederek onların rehberliklerini ve tercümanlıklarını yapan isim Prof.Dr.Ekmelettin İhsanoğlu'ydu. Hatta Mısır'da Ümmü Gülsüm'e ziyaretlerinde de o vardı.

Anımsayacağınız gibi Prof.Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi adayı olarak MHP'ye, İslam Konferansı Örgütü eski genel sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu önermesi ve de MHP lideri Devlet Bahçeli önerilen isimden memnun olduklarını belirtmesi ile gündemimize gelmişti. Bu arada Ekmeleddin İhsanoğlu'nun babası Mehmet İhsan Efendi, Yozgat'ta doğmuş ama yaşamının bir bölümünü Mısır'da geçirmiştir. Bu arada Mehmet Akif ile birlikte Mısır'a birlikte gitmişlerdir.

(Mehmet Akif, Kur'an meâlini hazırlarken çalışmalarının son şeklini Mehmed İhsan Efendi ile birlikte gözden geçirmiş ve 1936 yılında Türkiye'ye gelirken, "Dönebilirsem üzerinde yeniden çalışıp neşrederiz; dönemezsem yakarsın" diyerek meâli kendisine emanet etmiştir. Mehmed İhsan Efendi vefatına kadar kimseye vermediği meâli yakmamış, kendi el yazısı ile ikinci bir nüshasını çıkarmıştır. Ölümünden kısa bir süre önce meâli yazdığı defterlerin yer aldığı çekmeceyi oğluna göstererek vefatından sonra defterleri yakmasını istemiştir. Mehmed İhsan Efendi, bu tavrıyla muhtemelen hem Mehmed Âkif'in vasiyetini yerine getirmeyi hem de yakma işini başkalarına havale ederek eseri kurtarmayı arzulamıştır. Ancak Şeyhülislâm Mustafa Sabri Efendi'nin oğlu İbrâhim Bey'in ısrarı üzerine meâlin her iki nüshası da yakılmıştır.)

Bu kitabı yaparken Kutlu Payaslı'nın yaşamı boyunca tüm turnelerindeki ekibi, tarihleri, şehirleri bir uzman titizliğinde not ederek arşivlemesinin ne kadar değerli bir şey olduğuna bir kez daha tanık oldum.

BİR MAİL VE SONRASI

Geçtiğimiz günlerde bir mail aldım. Prof.Dr.Ekmeleddin İhsanoğlu'nun asistanı arıyordu. Benim Kutlu Payaslı kitabıma web sayfamızdan ulaşmış. Onun içindeki Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili bölümleri okumuş.

Şimdi Ekmeleddin İhsanoğlu anılarını kitaplaştırıyormuş. Onun için Kutlu Ağabeye ulaşmak istemiş. Böylece bana ulaşmışlar. Ben de Kutlu Ağabey ile buluşmalarını sağladım. Geçtiğimiz hafta uzun uzun eskileri anmışlar.

SON SÖZ

Bu yazıda iki noktaya değinmek istiyorum.

Bir Kutlu Payaslı'nın yaşamını bir biçimde not alarak, tarihlendirerek kayıtlı altına almasının önemi.

Diğeri de Hüseyin Özdilek'in bu hayatın kitaplaştırılmasının önemini fark edip, bunun kitaplaştırılmasını sağlaması.

Bu arada bana da bu kitabı yazma onuru kalmıştı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Kutlu Payaslı ve Hüseyin Özdilek'e saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.