Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomik simyacılar dönemi

Yazının Giriş Tarihi: 06.08.2018 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.08.2018 08:03

Ortaçağdayız. Eskilerin deyimiyle ilm-i simya ile uğraşanların ortak tek amaçları vardı. Kurşunu altına dönüştürmek. Bu hem İslam dünyasının, hem de Hıristiyan ve Musevi dünyasının peşinden koştuğu bir uğraştı.
Özünde yapmak istediklerinin temeli; çok az değerli bir şeyi alıp, onu çok daha değerli bir şeye dönüştürmekti. Simyacılar yüzyıllarca uğraşıp, bunu başaramadı ama onlar kimya biliminin temellerini attı. Modern kimya dünya bilimine ve insanlık uygarlığına çok şey kattı. Her alanda olduğu gibi bu gelişmeler kötü amaçlara da hizmet etti.
Yıllar önce bir kitap okumuştum. Wharton İşletme mezunu Paul Pilzer 'in yazdığı bir kitaptı. Sınırsız Servet isimli kitabında Pilzer, bizlere simya teorisi adını verdiği teoriyi anlatıyordu.
Şöyle bir geçmişe ve çevremize göz attığımızda çok sayıda simyacı ile karşılaşıyoruz. Ama onların isimleri değişik. Günümüzün simyacılarına ben inovatörler diyorum. Onlar çok değeri olmayan bir şeyi alıp, bir inovasyon yapıp, daha değerli bir ürün yaratabiliyorlar. Hele hele bu inovatörlerin girişimci özellikleri de ön plandaysa yapamayacakları yok.

ÇARPICI BİR ÖRNEK

Bu inovatörlerin bir tanesi ile geçtiğimiz nisan ayında Bursa'da Kal Der Bursa Şubesi'nin düzenlediği Kalite ve Başarı Sempozyumu'nda karşılaştım.
Yaşı 30'un altındaki bir genç birebir özellikleri olan sentetik elması nasıl yaptığını anlatmakla kalmadı, milyon dolarlık bir şirketi nasıl kurduğunu ve Amerikan pazarına nasıl girdiğini de anlattı.
Kendisi Tech Ceo @ Appsilon Diamond Works Kurucu Ortağı Buğra Kuloğlu.

NE GEREKİYOR?

Bu konularla ilgilenenlerinin hepsinin atalarının simyacılar olduğuna inanıyorum.
Günümüz simyacıları, teknolojiyi, bilgiyi harmanlayıp, buna yaratıcılıklarını katarak daha değerli ürünler ve hizmetler ortaya koyabiliyorlar.
Onların ihtiyaç duydukları teknoparklar, inkübasyon yani kuluçka merkezleri, bir de melek yatırımcılar.
Gerisi onların yaratıcılığına, bilgiyi ve teknolojiyi transfer etme becerilerine kalmış durumda.
Hani o dilimize pelesenk ettiğimiz yüksek katma değerli ürün, yüksek teknoloji, marka, patent gibi kavramlar var ya, o yolcuğun hepsi bu günümüz simyacıları inovatörlerden geçiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.