Hava Durumu

Elektrik faturaları ve iletişim kazası

Yazının Giriş Tarihi: 15.12.2020 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.12.2020 08:18

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik piyasalarının düzenlenmesi amacıyla 4628 sayılı Yasa ile 2001 yılında kuruldu. Daha sonra çeşitli kanunlarla doğal gaz, petrol ve LPG piyasalarının düzenlenmesi görevi de bu kuruma verildi.

2010'lu yıllarda 3 yıllık bir süreç içinde ülkemizdeki elektrik dağıtımı özelleştirildi. Çeşitli iller ve bölgelerde elektrik dağıtım işi özel sektör tarafından yapılmaya başlandı. Bu kapsamda da ülke çapında 21 dağıtım şirketi faaliyet göstermekte.

Bizler Bursa özelinde 2010 yılından itibaren elektriğimizi UEDAŞ'tan alıyoruz. Ülke çapındaki bu 21 özel dağıtım şirketinin tümünün faturalara aktardığı kalemler, EPDK tarafından belirleniyor ve bu faturaların üzerindeki kalemlerin hepsi ülke çapında aynı kalemler. Dolayısıyla bu kalemler üzerinde 21 özel dağıtım şirketinin hiçbirinin değişiklik yapma hakkı söz konusu değil.

Ayrıca, bu bizlere gelen fatura kalemlerinin dışında EPDK'nın bu 21 özel şirketlere yönelik yapmış olduğu düzenlemeler var. Bu düzenlemeler ile şirketlerin EPDK'ya sundukları mali raporlarda nelerin gider ve gelir olarak yazılacağı belirlenmiş. Bunlar da tarife olarak tanımlanmış. Dolayısıyla tarife diye söz edilen konu, doğrudan bizim elimize gelen faturayı ilgilendiren bir konu değil, dağıtım şirketleri ile EPDK arasındaki bir konu.

EPDK bu konu ile ilgili olarak kalem başlıklarında yeni bir kalem ilave etmeden bir isim değişikliği yaptı. Bu konu ulusal bir gazete tarafından duyuruldu. Sonra birçok ulusal gazetede konu manşet oldu.

Ardından da siyaset malzemesi haline dönüştürüldü. Ve ortama doğrudan tüketici olan bizlere yansıtılacak yeni kalemlerin faturalara ilave edileceği algısı doğdu. Halbuki konu doğrudan EPDK ile dağıtım şirketleri arasındadır ve faturaya yansıtılacak bir konu söz konusu değildir.

EPDK NE DEDİ?

Konu ortaya yaratılan yanlış algı ile ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz bir açıklama yaptı. Açıklamada şunları söyledi:

"İşin doğrusunu bir kez daha anlatmak gerekiyor. EPDK bu tebliğle zam ya da bir fiyat artışı yapmadı. Temsil ağırlama gideri ve tebliğde yer alan diğer kalemler 2011 ve 2016'da yayımlanan tebliğlerde ve dağıtım hizmetlerinin başladığı dönemden bu yana, hatta özelleştirme öncesinde dahi, tarife hesaplarında yer alan, mali mevzuatta bulunan giderler.

Yani kesinlikle tarifelere yeni bir kalemin eklenmesi söz konusu değildi ve biz EPDK olarak bu kalemlere sınırlama, limit getirmiştik. İşin doğrusunu bilen kişilerin dahi konuyu siyaset malzemesi yapması, vatandaşlarımızın EPDK'ye ve enerji sektörüne duyduğu güveni zedeleyecek açıklamalar yapması bizleri üzdü.

Tüketicilerimizin hakkına halel getirecek bir adım atmamız asla söz konusu değildir. Sektörümüze yönelik güveni korumamız, polemiklerle vatandaşımızın kafasını karıştırmaya çalışanlara fırsat vermememiz gerekiyor.

Bu konunun daha fazla istismar edilmesini engellemek için kurulumuzun bugün toplanarak aldığı kararla tebliğde yer alan temsil ağırlama, reklam, sponsorluk, bağış gibi yanlış algıya sebep olacak hükmü kaldırıyoruz. Şirketler bu tip giderlerini tarifeden alamayacak, gelir elde edemeyecek."

Bir not düşmek istiyorum. Buradaki tarife kavramı, bizim faturalarla ilgili olan bir tarife değil. EPDK ve Dağıtım Şirketleri arasında teknik olarak adlandırılan bir kavram.

SONUÇ

Görüldüğü gibi geçenlerde yazdığım, dün de köşemde yer alan infodeminin bir başka versiyonu da bu konu.

Evet, bir iletişim kazası yaşanmış, müdahale edecek kurum olan EPDK devlet kurumu olduğu için açıklamasını bir gün sonra yapınca ortalık yangın yerine dönmüş. Kimi siyasiler konudan prim yapmaya çalışmış, ama ortada ne fol, ne de yumurta var.

İletişim ne kadar önemli. İletişim kazalarına dikkat.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.