Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Elgar'dan Enigma çeşitlemeleri

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2017 05:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2017 05:47

Bursa'nın önemli değerlerinden biri dönemin Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ayhan Kızıl ve dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in birlikte kurdukları Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası.
Bu değerimiz hem kentimizi, hem de ülkemizi ulusal ve uluslararası platformlarda gururla temsil etmekte.
Perşembe günü orkestramız ikinci bölümde İngiliz besteci Sir Edward Elgar'ın "Enigma Çeşitlemeleri" adlı eserini seslendirecek. 14 çeşitlemeden oluşan eserin her bir bölümünde harfler Enigma şifreleri gibi kodlanmış, kodlar yine besteci tarafından açılımsal olarak anlatılmıştır.

Bilindiği gibi II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacı ile kullanılan bir şifre makinesi. Yine anımsayacağınız gibi enigma şifreleri ünlü İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog Alan Mathison Turing tarafından çözüldü.
Daha sonra eşcinsel olduğunu açıklayan Turing, eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi vurulmaya mahkum edilmişti. 1954 yılında Turing yediği elma ile siyanur zehiri alarak intihar etti. Hatta Apple'ın ısırılmış elma logosunun ona ithaf edildiği söylenir.

Seramik sergisi...

Nilüfer Seramik Atölyesi eğitmeni ve seramik sanatçısı Serkan Önder'in, yaklaşık 4 yıldır birlikte çalıştığı kursiyerler Zeliha Sezgin ve İpek Algan Akthar ile birlikte açtığı sergi büyük ilgi gördü.
Üç sanatçının 20 eserinin yer aldığı sergi 29 Nisan Cumartesi gününe kadar BAOB Yerleşkesi'nde izlenime açık kalacak.

Gayrimenkul ve inşaat fuarları

BTSO ve stratejik ortağı TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından eşzamanlı olarak düzenlenen Bursa İnşaat ve Rising City Gayrimenkul Fuarları'nı 30 ülkeden 52.225 kişi ziyaret etti.
19-23 Nisan tarihleri arasında TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Rising City Bursa Gayrimenkul Fuarı ile İnşaat Fuarları on binlerce iş profesyonelini bir araya getirerek inşaat ve gayrimenkul sektörünün kalbinin Bursa'da atmasını sağladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.