Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En büyüklerden vazgeçelim

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2018 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2018 08:10

Yaşam koşuşturması içinde bir yerlere savrulup, gidiyoruz. Değerlerimiz, paradigmalarımız çerçevesinde olup, biteni yorumluyoruz ve hedefler koyuyoruz.
Toplum olarak genelde sonuca endeksliyiz ve süreçlerle işimiz yok. Sonucun da skoru bizim için değer ifade ediyor. Hep en büyüklerin peşinde koşuyoruz. Ne hikmetse 'Dünyanın en büyüğünü' yapma zorunluluğu hissediyoruz. Onu yapınca da her şey hallolmuş gibi bir ruh haline bürünüyoruz.
Yerel bazdan, ulusal baza uzanan projelerde; kamudan, özel sektöre, oradan STK'lara uzanan yelpazede de ağırlıklı olarak bu böyle.
Bu paradigmayı bir an önce değiştirmemiz gerekiyor. Her şeye bir maç skoru olarak baktığınızda, maç bittiğinde değişen bir şey olmadığını görürsünüz. Halbuki süreç burada en önemli konudur. Süreci iyileştirmeden, süreçteki olumluya devrilecek değişimleri yapmadan genel değişimleri/gelişimleri gerçekleştiremezsiniz.


Şu 'En büyük' sevdasından bir vazgeçelim. En küçükleri yapılması gerektiği gibi yapalım. O en küçüklerin birer birer yaşadığı/getirdiği değişimler sonuçta bir bir nicel birikim oluşturacak ve bu da niteli değiştirecektir.
Yüksek teknolojiden söz ederken, eğer siz eğitimdeki PİSA sonuçlarını yok sayıyor ve bunu iyileştirmek için gerçek anlamda eğitim sistemi için bir şey yapmıyorsanız, söylemleriniz, söylem olmaya devam eder; eyleme bir türlü geçmez.
Anlık başarılar değil sürdürülebilir başarılara gereksinim duymalıyız. Bizi ilerletecek olan odur.
Yeniden keşfedilecek bir şey yoktur. Mevcut durumu basit bir analizle tespit edip, bizim için gerekli olan modeli eğitim sisteminin içine oturtmak gerekir.
Dövünmek, sövmek, mazeretler üretmek, suçlular bulmakla bir yere varamayız. Bunu başarmak zor değildir, yeter ki yürekten yönetenlerden yönetilenlere; kamudan özel sektöre, oradan STK'lara kadar istensin. Amaları... bir kenara bırakalım. Buna bir an önce gereksinimimiz var. Zaman kaybetmeyelim.

Yeni yıl, yeni hedef/hayaller

Hayaller önemlidir. Onlar olmadığı sürece hedefler bir şey ifade etmez. Hayallerle hedeflere varırsınız. Bu nedenle hayal etmeye devam edelim. Hayallerimizi gerçekleştirecek her aşamanın hedeflerini koyup, onu bir bir hayata geçirmeye çalışalım.


Yeni bir yıla başladık. Bu yılı milat kabul edin. İlk değişimi kendinizden başlatın. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin, değiştirmek istediklerinizi değiştirerek başlayın.
İyileştirmenin, değişimin ilk başlanacağı nokta insanın kendisidir. Paradigmalarınızı gözden geçirin, rasyonel olun ve değiştirmeniz gerekenleri büyük bir sabırla dantel örer gibi değiştirmek için çabalayın.
Yaşam bir öğrenme sürecidir ve bu yaşam bitene kadar devam eder.
Yeni yıl hepinize sağlık ve mutluluk getirsin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.