Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erdem Saker diye biri

Yazının Giriş Tarihi: 03.09.2018 07:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.09.2018 07:45

Bursa'ya belediye başkanı olarak seçilen kişiler, bilgi birikimleri ve vizyonları çerçevesinde kente katma değer sağlayacak projeler yaparlar. Bugüne kadar bu makamda oturan kişiler de çeşitli konularda birçok projeyi hayata geçirmişlerdir. Ama bazılarının Bursa'ya dokunuşları, daha kalıcı izler bırakmıştır. Bu isimlerden biri de Erdem Saker 'dir.
Erdem Saker, Bursa'da en uzun süre bürokratlık yapmış, dünya görüşünü işine yansıtmadan liyakatı ön planda tutarak görevini sürdürmüş bir kişiydi. Emekliliğinin ardından ANAP'tan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Saker başkanlığı döneminde doğalgaz şebekesi genişletilmesi, BUSKİ çalışmaları gibi altyapı yatırımlarından ayrı olarak Gökdere Bulvarı, Yakın Çevreyolu (Batı ve Doğu), Şehirlerarası Otobüs Terminali, Şehir Kütüphanesi (Setbaşı Köprüsü yanında), Soğanlı Botanik Parkı, Hayvanat Bahçesi (Zoopark), Zafer Plaza, Uluslararası Fuar Alanı (BTSO ile birlikte), katlı otoparklar, çeşitli kavşak düzenlemeleri, Hamitler Mezarlığı, aynı yerde modern kent çöplüğü vb. kalıcı kent yapıtlarının gerçekleştirilmesinde öncülük yaptı. Bursa Hafif Raylı Sistemi'nin dış finansmanını sağlayarak inşaatını başlattı.


FARKLILIK NEREDE?
Erdem Saker'in Bursa'da yaptığı bazı projeler o kadar özeldi ki, Bursa'da belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan hayata geçirildi.
BUTTİM arkasındaki Fuar Alanı, BTSO ile birlikte yapıldı ve belediye kasasından para çıkmadı. Bu alan yeni Münih Fuarı modeli üzerine kurgulanmıştı. Mevcut aksların yanlarına ihtiyaç duyuldukça yeni akslar eklenecekti. Ama BTSO konuyu farklı sahiplendi.
Terminal, otobüs işletmecilerini Saker'in bir araya getirmesiyle ve yine belediye kasasından bir kuruş çıkmadan yap-işlet-devret modeliyle yapıldı.
Bir zamanlar kentin kum çektiği alan Sabancı ile yapılan bir anlaşmayla yine kasamızdan para çıkmadan bugünkü Burulaş Bakım Tesisleri alanına dönüştü.
Hiçbirimizin farkında olmadığı Botanik Park ve Hayvanat Bahçesi. Botanik Parkımız, ağaç çeşitliliği ve zenginliği açısından ülkemize örnek olabilecek bir park. O dönemler Orman Bölge Müdürümüz, "Ağaç da ithal mi edilirmiş?" diyordu. Sonradan parkın açılışında Hollanda ve Japonya büyükelçilerinin yanında, Saker'in yanına gelip, "Erdem Bey sizi kutlarım, ben böyle bir şey beklemiyordum" demişti.
Hayvanat Bahçemiz ise tamamen Dünya Hayvanat Bahçeleri Birliği standartlarına göre yapıldı. Bu normlara göre dünyanın en büyük hayvanat bahçesinde bir zürafa nasıl yaşıyorsa, Bursa'da da öyle yaşamakta.
Erdem Saker, başkanlık yaptığı 1994-1999 döneminde Tofaş'ın vergisini Bursa'da ödemesini sağlayarak, bu vergiden belediye payının Bursa'ya aktarılmasını sağladı.
Ayrıca, onun Kanadalılar'a hazırlattığı ve Türkiye'nin dünya çapında bir kış merkezi yapacak ama sonrasında hayata geçirilmeyen Alaçam projesi de başlı başına bir değerdir.


ERDEM SAKER KİMDİR?
1935 yılında Gemlik'te doğdu. Bursa Erkek Lisesi ardında, ,1959'da İstanbul Teknik Üniversitesi'nin inşaat bölümünü bitirdi. Stajyerken 1957'de Devlet Su İşleri'ne (DSİ) girdi. Öğrenimini tamamlayınca proje mühendisi olarak atandı. 1966-1967'de ABD'de "su kaynakları, erozyon kontrolü ve toprağın korunması" konularında eğitim gördü.
1971'de DSİ 1. Bölge Müdürlüğü'ne getirildi. 23 yıl süreyle bu görevde kaldı.
"Doğancı Barajı"nın yapımının tamamlanmasına katkı sağladı. DSİ Nilüferspor'u kurdu. Demirtaş Barajı çevresini çim kayağı pisti olarak düzenledi, burada uluslararası çim kayağı yarışmaları organizasyonunu başlattı.
1994 Ocak ayında emekli oldu ve ANAP'tan 27 Mart 1994'te yapılan yerel seçimde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi yönetim kurulu üyeliği yaptı. Bir süre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda danışman olarak görev aldı.
Bu satırlardan kendisine teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.