Hava Durumu

Erdinç Çelikkol'a vefa

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2021 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2021 08:11

Kendimi bildim, bileli biraz uzak olduğum Türk Sanat Müziği'nde kentimizde bir isim tanırım. Erdinç Çelikkol, kısaca Erdinç Hoca. Bir süredir karşılaşmasak da, o her karşılaştığımızda nezaketi ile bizleri mahcup eden bir büyüğümüz. Bursa'dan kuşkusuz çok sayıda bestekar ve ses sanatçısı çıktı.

Ama son 50 yıla kentimizde bestekâr, ses sanatkârı, müzikolog, müzik hocası ve yazar olarak damga vuran isimlerin başında Erdinç Çelikkol gelir. O Bursa'da yarattığı sanat müziği iklimi ile çok sayıda değerli sanatçının yetişmesine vesile oldu.

Erdinç Hoca, 23 Mart 1938'de Bursa'da doğdu. Babası Hüseyin Rahmi ve annesi Ayşe hanımdır. Neriman hanım ile olan evliliğinden 3 kız, 1 erkek olmak üzere 4 çocuk, 3 damat, 1 gelin ve 7 torun sahibidir.

Müziğe 1951 yılında Bursa Türk Mûsıkîsi Derneği'nde başladı. İzzet Gerçeker, Ekrem Yöntem, Yaşar Kızılay, Mehmet Kutlugün, Mûsâ Kumral, Nebahat Üner ve Emin Ongan gibi değerli hocalardan dersler aldı.

Bursa Türk Mûsıkîsi Derneği(1963 - 1985), Yenişehir ve İznik(1955 - 58), Yalova Mûsıkî Derneği(1986 - 2003), Yalova Belediye Konservatuarı (TSM) Korosu (2004 - 2006) ve İnegöl(1999 - 2010) kuruluş aşamasından; 1983 - 2000 yılı Ağustos ayına dek yer aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı'nda Şef-Genel Sanat Yönetmenliği ve Müdürlük görevlerini bir arada yürüttü. Son olarak, Kültür Bakanlığı Bursa Klâsik Türk Müziği Korosu Şefliği görevini, 14 Aralık 1999'dan emekli olduğu 23 Mart 2003'e kadar sürdürdü.

1960 yılında başladığı beste çalışmaları, 2012 yılı Mayıs ayı itibariyle; 345 eseri TRT Repertuarına alındı. Sözleri Mustafa Töngemen'e ait "Gel gönlümü yerden yere vurma güzel, ne olursun" adlı Nihâvend eseriyle 1991'de Milliyet Gazetesi okurlarınca Yılın Bestekârı unvânına lâyık görüldü. 1997 yılında İzmit Sabancı Kültür Merkezi'ne büstü kondu. Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuvarı'nın bir sınıfına adı verildi. Adına "Şef Erdinç Çelikkol - Beste Yarışması - 2003" düzenlendi ve "Bir Bursa Akşamında Sanat 2005 - Erdinç Çelikkol Özel Gecesi" tertiplendi.

Neyse ki Erdinç Hocam bu gururları hayatta iken tattı.

Ayrıca, Bursa Belediye Konservatuvarı'nın plân ve programına uygun olarak 4 sınıf için 2 cilt ve 1300 sayfadan oluşan Türk Mûsıkîsi Bilgileri ile Arapça, Farsça ve Osmanlıca kelimelerin açıklandığı Türk Mûsıkîsi Dili adını verdiği kitaplarını Türk Mûsıkîsi severlerinin istifadesine sundu.

"Sanatçının emeklisi olmaz" sözünü kendisine ilke edinen Erdinç Çelikkol halen çalışmalarını bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile sürdürüyor.

Genel olarak öğrencilerinin ortak söylemi şöyle:

"Bize müzik adabını öğretti. Bir parça nasıl dinlenir, dinlerken ne hissetmeli onu öğretti. Kibarlığı, nezaketi ve çok çalışkanlığı bizlere hep model oluşturdu. Büyük bir külliyat hazırladı. Lekesiz bir sicile sahiptir."

ERDİNÇ ÇELİKKOL SOKAĞI

Bu arada Erdinç Çelikkol hocaya Nilüfer Belediyesi'nden bir jest geldi. Nilüfer Belediyesi, Bursa'nın yaşayan efsanesi, Türk Sanat Müziği bestekârı ve ses sanatçısı

Erdinç Çelikkol'a vefa örneği göstererek adını bir sokağa verdi. Ertuğrul Mahallesi'ndeki sokağa Bestekâr Erdinç Çelikkol adının verilmesi nedeniyle tören düzenlendi.

Törene, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Ertuğrul Mahallesi Muhtarı Gülten Üstünkaya, Erdinç Çelikkol ve yakınları, Erdinç Çelikkol'a Ahde Vefa Türk Sanat Müziği Derneği Başkanı Saadet Yazıcı ve üyeleri, Bursa Kültürel Tanıtım Derneği Başkanı Sadık Güray, usta bestekârın yetiştirdiği müzisyenler ile sanatseverler katıldı.

Törende heyecan ve mutluluğu bir arada yaşayan Erdinç Çelikkol da konuşmasına "Bu son fasıldır ey ömrüm, nasıl geçersen geç" sözleriyle başladı ve şunları söyledi:

"Bu son, çok güzel bir son. Ne zaman, nerede, nasıl, belki yarın, belki yarından da yakın. Bu mutluluğu sizler de yaşayın. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem'e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Erdinç Çelikkol, törene katılan sanatseverlerle birlikte sürpriz yaparak şarkı söyledi.

Çelikkol, "Sevsem mi Sevmesem mi" ve "Gel Gönlümü Yerden Yere Vurma Güzel" adlı

bestelerini, törene katılanlarla birlikte seslendirdi.

GÜZİN DEĞİŞMEZ NE DEDİ?

Onun yetiştirdiği ve Türk Sanat Müziği'ne armağan ettiği isimlerden biri de Güzin Değişmez'dir. Bakın Güzin Değişmez, hocası için neler dedi:

"Erdinç Çelikkol, 1981 senesinde Bursa Musîki Cemiyetinde tanıdığım, disiplinine, hocalığına her geçen yılda bir kez daha hayran olduğum kıymetlim. Onun için söyleyecek çok şey var. Bursa'da verdiği emeklerle pek çok insanın koluna altın bilezik takan müzik adamı. Hayatını müziğe adamış kıymetli hocanın öğrencisi olmaktan bunu her yerde gururla söylemekten bahtiyarım. Hepimizin ekmeğinde tuzu olan sevgili hocama yapılan bu jestin sahiplerini candan gönülden kutluyorum."

SON SÖZ

Ben öncelikle Nilüfer'deki bir sokağa Bestekâr Erdinç Çelikkol adının verilmesini hayata geçiren başta Nilüfer Belediyesi Başkanı Turgay Erdem ve emeği geçenleri kutluyorum.

Değerli Erdinç Çelikkol hocamızın ellerinden öpüyorum. Saygılarımla, sağlıklı günler diliyorum.

Hala vefa örnekleri görmek ne güzel. İnsanlık bitmemiş, Yaşasın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.