Hava Durumu

Erdinç Çelikkol’a vefa konseri

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2022 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2022 07:59

Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleriyle Türk Sanat Müziği ’ne ömrünü adamış olan Erdinç Çelikkol hocamızın adına “Ahde Vefa Derneği Türk Sanat Müziği Korosu” sezon sonu konseri düzenliyor.

Yarın saat 20.30’daki konser Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Sebahat Mutlu’nun sunumu eşliğindeki konserde koroyu aynı zamanda müzisyen olan Erdinç Çelikkol ’un oğlu aynı zamanda şef ve çellist (viyolonsel/çello sanatçısı) olan Tuğberk Çelikkol yönetecek.

Konser halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek.

ERDİNÇ ÇELİKKOL KİMDİR?

Erdinç Çelikkol, 23 Mart 1938 tarihinde Bursa'da dünyaya geldi. Müziğe 1951 yılında Bursa Türk Mûsıkîsi Derneği’nde başlayan Çelikkol, İzzet Gerçeker, Ekrem Yöntem, Yaşar Kızılay, Mehmet Kutlugün, Musa Kumral, Nebahat Üner ve Emin Ongan gibi değerli hocalardan yararlanmıştır.

1983’deki kuruluş aşamasından 2000 yılı Ağustos ayına kadar Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı'nda Şef, Genel Sanat Yönetmenliği ve Müdürlük görevlerini bir arada yürüttü. Son olarak Kültür Bakanlığı Bursa Klasik Türk müziği Korosu Şefliği görevini, 14 Aralık 1999 tarihinden emekli olduğu 23 Mart 2003 tarihine kadar devam ettirdi.

Beste çalışmalarına 1960 yılında başladı. Çok sayıda eseri TRT repertuvarına alınan Erdinç Çelikkol, sözleri Mustafa Töngemen'e ait, "Gel gönlümü Yerden Yere Vurma Güzel Ne Olursun" adlı Nihâvend makamındaki eseriyle, 1991 yılında Milliyet Gazetesi okurlarınca "Yılın Bestekârı" unvanına layık görüldü. Reşat Özpirinçci, Halil Soyuer, Onur Akay ve Bekir Sıtkı Erdoğan gibi, önemli eserlerde imzası bulunan isimlerin şiirlerini besteledi.

Ayrıca, Bursa Belediye Konservatuvarı'nın plân ve programına uygun olarak 4 sınıf için 2 cilt ve 1300 sayfadan oluşan Türk Mûsıkîsi Bilgileri ile Arapça, Farsça ve Osmanlıca kelimelerin açıklandığı Türk Mûsıkîsi Dili adını verdiği kitaplarını Türk Mûsıkîsi severlerinin istifadesine sundu.

BİRKAÇ NOT

1997 yılında İzmit Sabancı Kültür Merkezi'ne büstü kondu. Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuvarı'nın bir sınıfına adı verildi. Adına "Şef Erdinç Çelikkol - Beste Yarışması - 2003" düzenlendi ve "Bir Bursa Akşamında Sanat 2005 - Erdinç Çelikkol Özel Gecesi" tertiplendi.

Geçtiğimiz yıl şubat ayında Nilüfer’deki Ertuğrul Mahallesi’nde bir sokağa Bestekâr Erdinç Çelikkol adının verildi.

Evet, Erdinç hocam bu gururları hayatta iken yaşadı. Bu bir sanatçı için gerçekten çok değerli bir duyguydu.

Onun yaşam felsefesinin temelini "Sanatçının emeklisi olmaz" ilkesi oluşturuyor.  Erdinç Çelikkol halen çalışmalarını bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile sürdürüyor.

Genel olarak öğrencilerinin onun için dile getirdikleri ortak söylemleri şöyle:

"Bize müzik adabını öğretti. Bir parça nasıl dinlenir, dinlerken ne hissetmeli onu öğretti. Kibarlığı, nezaketi ve çok çalışkanlığı bizlere hep model oluşturdu. Bursa'da verdiği emeklerle pek çok insanın koluna altın bilezik taktı. Büyük bir külliyat hazırladı. Lekesiz bir sicile sahiptir."

SON SÖZ

Uzun meslek yaşantımda tanıma onurunu yaşadığım değerli bir büyüğümdür, Erdinç Çelikkol. O tanıdığım süreç içinde hep pozitif, tebessüm eden yüzü, mütevazi kişiliği ile rol model olmuş bir büyüğümdü.

Değerli büyüğüme uzun ve sağlık dolu bir yaşam diliyorum. Erdinç Çelikkol hocama saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.