Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Erk sahibi olmak ve Ayhan Kızıl

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2019 08:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2019 08:32

Yaşamın hızlı akışı içinde insanoğlu genelde sahip olduğu erki bulunduğu pozisyonu hiç kaybetmeyecekmiş gibi, koltuğun gelip geçici olduğunu çoğunlukla düşünmeden çeşitli seçimler yaparak kullanır. Çoğu insan bulundukları pozisyonu, onları o pozisyona getiren insanların, siyasi akımların ve/veya kendi çıkarları doğrultusunda kullanır.
Bazı özel insanlar da koltukların gelip geçici olduğunun farkındadır ve o koltukta sahip oldukları erki yani iş yapabilme gücünü/ sahip her pozisyondaki iktidarını kamu yararına, kamunun çıkarlarını göz önünde bulundurarak kullanır.
Özünde bu iki farklı seçimi yapmaya erk sahibini iten kök nedeni sadakat ile liyakat arasındaki farktır. Sadakat sizi o mevkiye getirmiş ise siz onun diyetini ödersiniz, ama liyakat sizi oraya getirmişse siz daha özgür biçimde kamunun çıkarlarını ön planda tutarak o erki kullanırsınız.
Bugün 2015 yılında aramızdan ayrılan Bursa Uludağ Üniversitesi'nin üçüncü rektörü Prof. Dr. Ayhan Kızıl'ın ölüm yıldönümü. Bundan 19 yıl önce süresi dolduğu için Uludağ Üniversitesi rektörlüğünden ayrılan Ayhan Kızıl'ın size 8 yıllık rektörlüğü boyunca, öncesinde ve sonrasında neler yaptıklarından söz etmek istiyorum.
Onu Bursa, Nuri Erbak'ın damadı olarak tanıdı. Önce İstanbul Üniversitesi, Bursa Tıp Fakültesi'nde, ardından 1974'te kurulan Bursa (Uludağ) Üniversitesi'nde bir genel cerrah olarak bölüm başkanlığı, başhekimlik, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Rektörlük yapma onurunu yaşayan ender insanlardan biri oldu.


Her şeyin para olduğu dünyamızda sayısız ücretsiz ameliyatlar yaptı.
Sayısız can kurtardı. Sayısız değerli hekim ve cerrahın yetişmesinde model oldu. Zengin, fakir; tanıdık, tanımadık herkesin yardımına koştu.
Bakın bu insan rektörlüğü döneminde üniversiteye ve kente ne tür katma değerler yarattı? Başka bir deyişle sahip olduğu erki kamu için toplum için nasıl kullandı?
Bursa'nın yabancı dille eğitim veren ilk lisesi olan Jules Verne Lisesi'ni kurdu. Uludağ Üniversitesi Spor Kulübü'nü kurdu. Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası'nı kurdu. UÜ Konservatuvarı'nı kurdu. Türkiye'nin ilk Binicilik Meslek Yüksek Okulu'nu kurdu. Üniversite-Sanayi işbirliğinin ilk adımlarını attı. Uludağ Üniversitesi'nin kent ile bütünleşmesine ön ayak oldu. Uludağ Üniversitesi'nin çeşitli yabancı üniversitelerle ilk uluslararası işbirliklerine imza attı. Harward Üniversitesi ile Uludağ Üniversitesi'nin ortak projesi olan Cunta'da yabancı öğrenciler için bir Osmanlıca Yaz Okulu'nu kurdu.
Bir üniversitedeki ilk kapalı tenis kortunu kurdu. Bursa iş dünyasının, Uludağ Üniversitesi'ne çok sayıda katkısına öncülük etti. İki yıl boyunca Prof. Dr. Halil İnalcık'ın Osmanlı'nın ilk dönemi ile ilgili yaptığı çalışmalara katkı konulmasını sağladı.
Bursaspor'un ilk Türkiye Kupası'nı kazandığı yıl Bursaspor asbaşkanıydı. Çağdaş Eğitim Kooperatifi başkanlığı yaptı. Bursa Cerrahi Derneği kurucuları arasında yer aldı. Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği'nin kurucuları arasındaydı.
Bursa Filarmoni Derneği'ni kurdu. Kış sporları merkezi Uludağ'da onun öncülüğü ile ilk sağlık merkezi açıldı. Dünya Hayvanları Koruma Derneği WSPA, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ile proje ortağı olarak Lıbearty-Ayılara Özgürlük projesinin bilimsel ayağına Uludağ Üniversitesi olarak katkı konulmasını sağladı.
Uludağ Üniversitesi'nde Türkiye'deki sayılı sporcu sağlık merkezi ve spor hekimliği bölümünü kurdu. Sayısız profesyonel futbolcuyu ameliyat ederken, literatüre futbolcu fıtığı kavramının girmesini sağladı. Türkiye Kayak Federasyonu yönetiminde yer aldı. Kış Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil etti. Gönüllü olarak Bursa Acıbadem Hastanesi'nin gelişimine katkı koydu.
Teşekkürler Ayhan Hocam diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.