Hava Durumu

Erken Türk Tarihi ve Gökçen

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2021 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2021 08:05

Tarihimizin bilinmeyen yönleri Erken Türkler dönemidir. Genelde bu konuda hep Çinli kaynaklarlara atıfta bulunulur. Bu alanda çalışan ne yazık ki çok sınırlı bilim insanımız ve o bölgenin bilim insanı vardır.

Geçenlerde Celal Gökçen kitap gönderdi. Önce bir kitaptan beş adet gönderdiğini düşündüm. İçini açıp bakınca beş ciltlik ciddi bir çalışma olduğuna şahit oldum.

Prof.Dr. Kazım Mirşan (1919 Gulca-2016 Bodrum) yaşamını Erken Türkler ile ilgili çalışmalara adamış bir Türk tarihi araştırmacısı.

Doğu Türkistan'da 1919'da doğduktan sonra eğitimini Robert Kolej ve Berlin'de tamamlayarak inşaat mühendisi olur. 1946'da Türkiye 'ye döndüğünde Irkçılık-Turancılık davasında tanık olarak dinlenir. Çok sayıda dile hakim olan(İngilizce, Almanca, Ruşça, Çince, Yunanca, Fransızca, Latince ve çok sayıda Türk lehçesi) Kazım Mirşan, hayatının büyük bölümünü Erken Türk tarihine adar. Adeta doğduğu topraklar ona bu misyonu yüklemiştir. Çünkü bu alanda yapılan çalışma ve çalışan insan sayısı çok sınırlıdır.

2016 yılındaki vefatına kadar bu alanda 33 esere, ayrıca çok sayıda da İngilizce ve Almanca esere imza atar.

Evet yaşamını Erken Türk dönemine adayan bu değerli kişinin, 33 Türkçe eseri kentimizin köklü ailelerinden Gökçen Ailesi'nden BPlast'ın YKB olan Celal Gökçen tarafından bir araya getirildi. Eserler dizgi ve tasarımlarına dokunulmadan orjinal formatlarında bu beş ciltlik çalışma içinde yer aldı.

Toplam beş ciltlik bu çalışma BPlast tarafından yayınlandı.

Evet, Celal Gökçen, BPlast bünyesinde bugüne kadar 13 eser basılmasını sağlamıştı. Bu konuda acizane bir önerim var. Ülke ve kent belleğine bu kadar eser kazandırıldıktan sonra bence artık ciddi bir yayın kurulu oluşturup, BPlast yayınları bir vizyon belirlenerek, o vizyonu hayata geçirmek için daha profesyonel yönetilip, yönlendirilmeli.

Öncelikle Prof.Dr. Kazım Mirşan hocamıza rahmet diliyorum. Işıklarda uyusun.

Ayrıca, Celal Gökçen'e böyle bir kültür hizmetine imza attığı için teşekkür ediyorum. Arkası gelmesi dileğiyle.

MARSİFED'DE KAYA YENİDEN SEÇİLDİ

MARSİFED, tam açılımı ile Marmara ve İç Anadolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu'nun genel kurulu BUSİADEVİ'nin bahçesinde gerçekleştirildi. Bu kuruluşumuz 2004 yılında Celal Beysel başkanlığında kurulmuştu.

Divan Başkanlığını Ali İhsan Yeşilova, başkan yardımcılığını Ergün Türkay, katipliğini Oya Eroğlu'nun yaptığı Genel Kurulda oy birliğiyle Yönetim Kurulu Başkanlığına bir kez daha Ramazan Kaya seçildi.

Ramazan Kaya Başkanlığında oluışan 2021-2024 dönemi boyunca belirlenen yeni MARSİFED Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

"Ramazan Kaya, İhsan Karademirler, Elif Karabacak Doğrusoy, Abidin İzmirli, Ümit Okyay, Kenan Işık, Kamil Emeksiz, Osman Akın, Oya Eroğlu, Şeyda Şençayır, Murat Kaya, Sedef Oltay Pamirol, Ömer Faruk Korun, Hakan Özdemir, Doğukan Bedir."

MARSİFED Başkanlığı'na yeniden seçilen Ramazan Kaya özetle şunları söyledi:

"Marsifed'in Olağan Seçimli Genel Kurulunu gerçekleştirdik. Geçmiş dönem beraber çalıştığımız arkadaşlarıma çok teşekkür eder, 2021-2023 döneminde beraber çalışacağımız arkadaşlarımıza tebrik eder, başarılar dilerim."

Benim de kurulduğu ilk yıllarda bir süre danışmanlığını yaptığım MARSİFED'in Ramazan Kaya başkanlığındaki yönetimine başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.