Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Faruk Çelik'e bir not

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2017 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2017 07:44

II. Dünya Savası'nın getirdiği büyük yıkım Avrupa'da kaos yaratır. Özellikle komünist partiler ve dolayısıyla Sovyetler Birliği'nin yükselişe geçmesi Amerika'yı çok rahatsız eder.
ABD Dışişleri Bakanı George Marshall, 5 Haziran 1947'de Harvard Üniversitesi'nde, daha sonra kendi adıyla anılacak olan Avrupa'ya yardım planının ilk işaretlerini verir.
Bu yardıma önce Türkiye dahil edilmez. Daha sonra Marshall Planı'na dahil edilen Türkiye
ile 4 Temmuz 1948 tarihinde Ekonomik İşbirliği Anlaşması imzalanır. O dönemde
Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Başbakan ise Hasan Saka'dır.


Türkiye, Marshall Yardımları çerçevesinde 1948-1951 yılları arasında, ABD'den hibe olarak toplam 62 milyon 376 bin dolar yardım alır.
Can Kıraç'ın Antika Adam kitabından bir bölümü özetlemek istiyorum. 1951 yılında Amerikan Oliver şirketinden Bay Radomski eylül ayında Orta Anadolu'ya bir iş gezisi yapmak için gelir. Bu Oliver şirketinin sattığı traktörlerin temsilcisi de Koç Grubu'dur. Bernar Nahum, Can Kıraç'ı çağırıp, bu kişiye gezide eşlik etmesini, onun izlenimlerinin Marshall Yardımı'nın geleceği açısından önemli olduğunu söyler.
Can Kıraç 10 gün boyunca o kişiyi Anadolu'da gezdirir. Sonunda Ankara'ya dönülür. Bay Radomksi akşam Can Kıraç'ı yemeğe davet eder ve yemekte şunları söyler:
"Amerika'ya dönünce yardımın kesilmesi için bir mektup yazacağım" Buna Kıraç çok şaşırır ve nedenini sorunca şu yanıtı alır:
"Köylerde bütün erkekler kahvede oturuyor. En ağır işleri kadınlar ve çocuklar yapıyor. Çocukların okula gitmek yerine sokakta oynadıklarını görmedik mi? Ben Amerikalı olarak verdiğim verginin boşa gitmesini istemem. Tarımınızı kalkındırmak için önce çalışmayı öğrenmelisiniz. Tarımdan önce de eğitimin desteklenmesi gerekir. Bunun için bir plan hazırlanmalı."
Sayın Bakanım son durumumuz nedir? Tablo aynı mı?

2. Junioshow'un ardından

BTSO, TÜYAP Bursa ve BEKSİAD'ın destekleriyle bu yıl 2. kez düzenlenen Junioshow, 47 ülkeden 11.335 yerli ve yabancı iş dünyası temsilcisini ağırladı.
Rusya, İran, Ortadoğu ülkeleri, Ukrayna, Afrika ülkeleri ve Türk cumhuriyetlerinden gelen yabancı alıcılar, Bursalı firmaların sonbahar - kış kreasyonlarını inceledi.


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, endüstri ve üretim şehri olan Bursa'nın fuarcılık çalışmalarıyla ihracatının ve rekabetçiliğinin daha da güçlendiğini söyledi.
Fuarı gezen yabancı konuklar Türk ürünlerine hayran kaldılar. Görünen o ki bu alanda yeni ihracatçılarımız olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.