Hava Durumu

Fuarlar ve TURFOOD 3.Gıda Fuarı

Yazının Giriş Tarihi: 15.09.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.09.2021 07:58

Önce biraz fuar ve sergi konusuna değinelim. Kısaca tarihini gözden geçirelim.

Panayır kelimesi, Yunanca Penegyris (bütün halkın toplanması) kelimesinden gelir. Sözlük anlamı "bir yerde belirli zamanda kurulan pazar" olarak açıklanır. Fuar kelimesi, 1773 yılında İngiltere'de yayımlanmış bir sözlükte, "yıllık bir açık pazaryeri" olarak tanımlanır.

Sanayi devrimi sonrası ürünlerin sergisi, ilk kez İngiltere'de açılır. İngiltere'deki sergide endüstrinin ürünleri yer alır. 1798 tarihinde Fransa'da Champ de Mars'ta özel olarak inşa edilmiş bir sergi binasının içinde de bir sanayi sergisi açılır

Tarihteki bu ilk uluslararası fuar, Londra'daki ünlü Hyde Park'ta özel olarak inşa edilen Kristal Saray'da (Crystal Palace) açık kaldığı 1 Mayıs - 11 Ekim 1851 tarihleri arasında 6.000.000'dan fazla ziyaretçiyi ağırlar.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde düzenlenen ilk ve en büyük uluslararası nitelikteki sanayi sergisi, 1863 yılında İstanbul'da "Sergi-i Umumi-i Osmani" adı altında açılır.

Bursa'da Sultan II. Abdülhamit döneminde gerçekleştirilen ilk sergi, 1906 yılında, 127.076 kuruş sarf edilerek bugünkü adı Bursa Erkek Lisesi olan 'Mekteb-i İdadi-i Mülki'de 31 Ağustos 1906'da açılır. 1906 Bursa Sergisi, Bursa Mamulat ve Mahsulat Sergisi adıyla düzenlenir. Ardından da II. Meşrutiyet'in 1. yılı onuruna 1909'da 1909 Bursa Sergisi açılır. Sultan Mehmed Reşad, sergiyi ziyaret için özel olarak gemi yolculuğuyla İstanbul'dan Bursa'ya -Mudanya- gelir.

Fuarların işletmeler ve ülkeler açısından bir tanıtım aracı olarak kullanılması Türkiye'de 1923 yılına kadar plansız ve programsız olarak düzenlenen etkinliklerle gerçekleşir.

1923'te Bursa'nın kurtuluşunun 1. yılında 1923 Bursa sergisi planlanır. Tüm hazırlıkları yapılır ama hayata geçirilemez.

Ardından Atatürk'ün talimatı ile bir Seyyar Sergi planlanır. Bunun için Karadeniz Vapuru bir gezici fuara dönüştürülür. 12 Haziran 1926'da İstanbul'dan hareketle 13 Haziran 1926'da Mudanya iskelesine yanaşır. 86 günde 10 bin mil yol katedilerek 12 ülkede 16 limana uğranır ve 5 Eylül'de geri dönülür. Yurt gezisinde olan Atatürk o gün Bursa'dadır. Sabah Bursa'dan hareketle Mudanya'ya gelir ve gezici sergiyi gezer, öğle yemeğini de gemide yar.

İzmir İktisat Kongresi'nde Mustafa Kemal Atatürk "İktisat sergisi çok güzel olmuş her sene tekrarlayın bunu. Bölgemizde böyle sergiler, iktisadın gelişmesine yol açar" şeklinde görüş belirtip, konunun önemini vurgular.

20 Ağustos 1936 yılında açılan ilk İzmir Enternasyonel Fuarı ile uluslararası kimliğe kavuşturulur ve yerli yabancı kuruluşlar da katılır. İzmir Enternasyonel Fuarı 1946 yılında Uluslararası Fuarlar Birliği'ne ( UFI ) üye olur.

1964-1973 yılları arasında Samsun, Bursa, Balıkesir, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Tatvan, Konya, Kocaeli ve Gaziantep'te ulusal fuarlar kurulur.

3.GIDA FUARI

Bursamız'da 2015 yılında BURKON Kongre Organizasyon şirketinin sahibi Hasan Eker tarafından Network Fuarcılık şirketi kurulur. Bu şirket kentimizde alanında faaliyet gösteren tek yerel şirketimizdir. Network Fuarcılık kurulduğundan bu yana her yıl -pandemi dönemi hariç- en az 3 fuar organizasyonu gerçekleştirdi.

Şimdi ise 16-18 Eylül 2021 tarihleri arasında Network Fuarcılık TURFOOD 3. Gıda Fuarı'nı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriyor. Fuara, Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, İngiltere ve İsveç'ten olmak üzere 5 ülkeden 25 kişilik bir alım heyeti de katılacak.

Bu fuar Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED), Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF), Bursa Aşçılar Derneği (BURASDER), Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD), TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Bursa Gastronomi Turizmi Derneği (Bursa GTD) ve Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) işbirliğinde hayata geçiriliyor. Fuar pandemi sonrası Bursa'da sektörün ilk buluşmasını gerçekleştirmiş olacak.

Fuarda, gıda üreticileri ve toptancıları, et ve süt ürünleri firmaları, içecek firmaları, su ve meyve suyu firmaları, market, restoran ve otel ekipman firmaları stant açarken; gıda toptancıları ve perakendecileri, aşçılar, otel, restoran ve yemek sanayi firmaları satın alma yetkilileri, market yöneticileri de ziyaretçi olarak katılacak.

HASAN EKER NE DEDİ?

Fuarın sektörün profesyonellerini bir araya getireceğini ifade eden Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, şunları söyledi:

"Network Fuarcılık olarak son 3 yılda 8 farklı alanda 15 fuar gerçekleştirdik. Bir fuarımızı da 2020 yılında pandemi şartlarında gerçekleştirdik. Tabii pandemi pek çok şey gibi fuarları da etkiledi. Fuarımıza, 5 ayrı ülkeden 25 kişilik alım heyeti de getireceğiz. Gıda sektörü profesyonellerine yönelik olan fuarımıza tüm sektör bileşenlerini bekliyoruz."

İyi bir fuar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.