Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gelecek elimizde

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2019 08:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2019 08:13

II. Dünya Savaşı yeni sona ermiştir. Japonya işgal altındadır. İşgal kuvvetleri komutanı General Mc Arthur, ülkesine bir mektup yazar. Özetle "Japon ekonomisi dibe vurmuştur. Bunu kalkındırmamız gerekiyor. Destek verin." der.
Amerika iki uzmanını gönderir. Williams Edwards Deming ve Robert Juran. Bu iki isim Japon ekonomisinin ayağa kalkmasında etkin olur. Özellikle Deming Japonya'da çok sevilir ve Japon kalite ödülü onun adını taşır. Doğaldır o dönemler Japonya'da Toyota'da yalın üretim modelinin kurucusu Taiichi Ohno gibi çok önemli isimler de bulunmaktadır. Ülkenin alt yapısı yeniden ayağa kalkmaya uygundur.

DEMİNG, KALİTE VE İLKELER

Deming orada toplam kalite yönetiminin temellerini atar ve tüm dünyaya yayılır. Onun kaliteye bakışı şöyledir:

"İstenilen kaliteye ulaşmanın yolu varyasyonları azaltmaktan geçer. Bahsedilen varyasyonlar iletişimdeki aksaklıklardan, planlamaya kadar her şeyde ortaya çıkabilir ve sistem kaynaklı sorunların ana sebebi de bunlardır. Tedarikçilerle uzun döneme yayılacak, karşılıklı güvene dayalı ilişkiler kurmak, Deming'e göre çok önemlidir. Çünkü her malzeme için tedarikçinin belirlenmesi, sürekli aynı insanlarla çalışmak, yani uzun dönemde hataları en aza indirmek demektir."
Deming, bunların hayata geçmesi için de 14 ilke belirler. O ilkeler de şunlardır:

"Ürün ve hizmetin iyileştirilmesi için amaçlarda süreklilik yaratın. Yeni felsefeyi benimseyin. Kitlesel denetime bağlı kalmaya son verin. Sadece fiyat etiketi üzerinden iş görme uygulamasına son verin. Üretim ve hizmet sistemini sürekli olarak geliştirin. Eğitim programları oluşturun. Liderlik oluşturun. Korkuyu uzaklaştırın. Çalışanların bölümleri arasındaki engelleri yıkın. İş gücü için slogan, ders ve hedef oluşturmaktan vazgeçin. Sayısal kotalardan vazgeçin. Çalışanların mutluluk ve gururunu önleyecek olan engelleri ortadan kaldırın. Etkin ve güçlü bir eğitim ve öğretim programı oluşturun. Dönüşümü gerçekleştirmek için harekete geçin."

17. KALİTE VE BAŞARI SEMPOZYUMU

1990 yılında İstanbul'da Kal Der kurulur. 1998 yılında da Kal Der Bursa Şubesi kurulur. 2003 yılından beri de Bursa'da Kalite ve Başarı Sempozyumu düzenlenmektedir.
KalDer Bursa Şubesi ve BUSİAD iş birliği ile her yıl düzenlenen Kalite ve Başarı Sempozyumu'nun 17'ncisi 12-13 Nisan tarihleri arasında Almira Otel'de yapılıyor. "Gelecek elimizde" teması ile düzenlenen sempozyumun sonunda 2018 Bursa Mükemmellik Ödülü de verilecek.

KalDer Evi'nde gerçekleştirilen basın toplantısı ile ödül süreci ve sempozyum içeriği konusunda bilgi verildi.

Bursa Mükemmellik Ödülü'nde yer alan kurumların temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıya KalDer Bursa Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Elbay, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar, Bursa Mükemmellik Ödülü Yürütme Kurulu (BMÖYK) Başkanı Sadettin Çiçek ve ödül sürecinde yer alan kurumlar adına; Erdem Kaya Patent Genel Müdür Yardımcısı Tuğçe Balarısı, Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, Yönetim Akademisi Genel Müdürü Hüseyin Demirgıran katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.