Hava Durumu

Gıda, TÜGİP ve Bursalı firmalar

Yazının Giriş Tarihi: 24.02.2022 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.02.2022 08:02

Türkiye Gıda İnovasyon Platformu, TÜGİP ilk olarak 1971 yılında “Beslenme ve Gıda Teknolojileri Birimi” adıyla kuruldu. 1972 yılında TÜBİTAK MAM'ın(Marmara Araştırma Merkezi) Gebze'de kurulmasının ardından 1973 yılında TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'ne taşındı. Gıda Enstitüsü, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nin köklü enstitülerinden birisidir.
Gıda Enstitüsü’nün vizyonu; uygulamalı araştırma alanında dünyanın önde gelen bilim ve teknoloji merkezlerinden biri olmaktır. Enstitü, ulusal kalkınma hedefleri doğrultusunda, gıda endüstrisinin teknolojik olarak gelişmesine yardımcı olan, rekabet gücünü artıran, dışa bağımlılığını azaltan, gıda güvenliğini sağlayan ve beslenme sorunlarını ortadan kaldıran bilgi, teknoloji ve ürünler geliştirme misyonunu benimser.
Gıda Enstitüsü’nün geniş makine ve ekipman envanteri, gıda alanında çok çeşitli araştırma faaliyetleri yürütmesine olanak sağlar.
Enstitü’nün projeleri, “gıda işleme teknolojileri”, “gıda paketleme ve koruma”, “beslenme ve işlevsel gıdalar” ile “gıda güvenliği ve kalitesi” temalarına odaklanır.

*****

INNOFOOD PROJESİ 

INNOFOOD Projesi, ülkemizin kalkınmada öncelikli bölgeler olarak tanımlanan 12 Düzey II bölgesi (Ankara'nın doğusu) başta olmak üzere tüm Türkiye’de, gıda ve içecek sektöründe hizmet veren start-up, KOBİ ve büyük ölçekli işletmelere destek olmak amacıyla Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında AB destekli araştırma, laboratuvar ve gıda işleme pilot tesislerinin kurulmasını kapsayan büyük bir altyapı yatırımı ve Ar-Ge projesidir.
Proje ile gıda ve içecek sektöründeki işletmelerin; ürün kalitesini ve güvenliğini iyileştirmelerine, Ar-Ge temelli ürün ve üretim teknolojisi geliştirmelerine, ulusal ve uluslararası pazarda rekabet gücünü arttırmalarına destek olunması amaçlamaktadır.

Bu amaca hizmet etmek üzere Proje kapsamında TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü liderliğinde gıda ve içecek sektöründe yer alan tüm aktörler için bir iletişim ağı ve kümelenme platformu olan Türkiye Gıda İnovasyon Platformu, TÜGİP kurulur. Platformun yanı sıra ileri gıda güvenliği laboratuvarı ve 9 farklı ürün işleme hattı gıda sanayinin hizmetine sunulur.

*****

TÜGİP ÇAĞRISI

Bu noktada TÜGİP, 5 Ocak-26 Ocak 2022 tarihleri arasında bir çağrı açar. Bu çağrıya yapılan başvurular değerlendirilir ve kabul gören şirketlerle iyi niyet mektubu imzalanır.  Burada amaç gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasından başvuru şartlarını sağlayan 50 firmanın Ar-Ge ve İnovasyon kapasitesinin geliştirilmesidir. TÜGİP gıda ve içecek sektörünün çeşitli kollarını kapsayan oldukça kapsamlı pilot üretim hatlarına sahip. Üyesi olan firmalar bu tesislerden makina yatırımı yapmadan yararlanma olanağı elde ediyor. 
Ayrıca firmaların Ar-Ge çalışmaları güçlendiriliyor, yenilikçi projeler geliştirme ortamı yaratılıyor.  Platform, halihazırda yürütülen projeleri geliştirmenin yanı sıra, şirketlerin farklı sektörlerle ortak çalışmalar yapmasına da olanak sağlıyor. Üyeler uluslararası çağrılardan haberdar olabiliyor; pilot tesislerden, analiz ve danışmanlık hizmetlerinden avantajlı şekilde faydalanabiliyor.

*****

ÇAĞRIYA KATILAN BURSALILAR

TÜGİP’in bu çağrısına Bursa’dan 4 şirket başvurdu. Aroma, Kerevitaş, Uludağ İçecek ve SÜTAŞ. 
SÜTAŞ Ar-Ge ve Teknoloji Başkanı Murat Arat, SÜTAŞ adına TÜGİP ile üyelik niyet beyanını geçtiğimiz günlerde imzaladı.
Evet, konunun uzmanı değilim ama gördüğüm kadarıyla TÜBİTAK MAM bünyesindeki TÜGİP, gıda ve içecek sektörü için Ar Ge alanında önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatların farkındalığını gören büyüklüğü ne olursa olsun şirketlerimiz bu yapıya katılıyor.  Bence burada gıda ve içecek sektörü için önemli fırsatlar var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.