Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gölyazı'da mozaik çalıştayı üzerine

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2019 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2019 07:56

Mozaik sanatı farklı renklerde ve küçük küp biçiminde mermer, taş ya da pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilip yapıştırılması yoluyla yapılan resim ya da süslemedir.
Farklı kültürlerin derin izlerini bu sanat, en eski ve en dayanıklı sanatsal ifadelerden biri olarak kabul edilir. MÖ 3000 yıllarında Sümerler ile başlayan, Antik Yunan ve Roma medeniyetlerinde güzel örnekleri görülen mozaik sanatı, günümüzde de sanatçılar aracılığıyla hem klasik, hem de çağdaş tekniklerde başarıyla uygulanıyor.
Yanlış anımsamıyorsam kentimizde ilk kez mozaik sanatı üzerine bir çalıştay düzenleniyori. Gölyazı'da Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Apollonia Mozaik Çalıştayı" başladı.
Gölyazı'da 'Apollonia Mozaik Akademisi'ni kuran Nilüfer Belediyesi'nin, aynı amaçla başlattığı çalıştaylar serisinin ilki, "ışık" temasıyla yapılıyor.

KİMLER KATILIYOR

Ülkemizde ve dünyada bu konuda kendini kanıtlamış mozaik sanatçılarını bir araya getirerek deneyimlerini paylaşmalarını hedefleyen çalıştaya, Türkiye'nin farklı illerinden gelen mozaik sanatçıları katılıyor.
Ülkemizden Bahriye Martı Güler, Gamze Er, İlknur Altıntaş Yağmur, Fatma Akay, Sibel Akkaba, Hayati Çetin, Gözde Tolan ile İsrail'den gelen Dafna Birger ve Gvira Hacham, Bulgaristan'dan gelen Daniel Ivanov ve Velina Stavela çalıştaya konuk oluyor.

ÇALIŞTAYDAN

Çalıştay kapsamında 1 Eylül'e kadar mozaik çalışmalarını halka açık alanda icra edecek olan konuk sanatçılar, Gölyazı'da Ağlayan Çınar meydanında çalışmalarına başladı.
Çalıştay kapsamında düzenlenecek olan söyleşilerin ilki Gölyazı Kültürevi'nde gerçekleştirildi. Çalıştay Koordinatörü Mustafa Şahin ile Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç'ın açılış konuşmasının ardından, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Derya Şahin, 'Mozaik sanatının dünü-Antik Dönemde Mozaik' adlı bir söyleşide katılımcılarla bir araya geldi.
Nilüfer Belediye Başkanvekili Onur Uslu'nun da katıldığı söyleşide Derya Şahin, mozaiğin insan hayatına girişi ve dünya üzerindeki iz bırakan çalışmalardan bahsetti.
Çalıştay kapsamında bugün Paolo Racagni ve cumartesi günü Prof. Dr. Gazanfer Bayram da birer söyleşi gerçekleştirerek, mozaik sanatının bugünü ve geleceğine ışık tutacak. Yaklaşık 5000 yıllık özünde bu topraklardan başlamış olan bir sanat mozaik. Şimdi bu sanatımız uzunca bir süre Osmanlı çinisinin başkenti Bursa'da bilimsel bir çalışma ile masaya yatırılıyor. Fikir babalarını, emeği geçenleri ve katkı koyanları kutluyorum.
Kolay gelsin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.