Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gölyazı'da önemli keşif

Yazının Giriş Tarihi: 04.01.2019 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.01.2019 08:17

Bursa'nın turizm merkezleri arasında yer alan eski adıyla Apollonia ad Ryndacum, günümüzdeki adıyla Gölyazı bundan 2 bin 600 yıl öncesine dayanan bir tarihe sahip ve de dünyada örneği az olan bir değerimiz.
Bu bölgede Nilüfer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, bölgenin sağlık merkezi olduğu ile ilgili önemli bulgulara ulaşıldı.
2016 yılında Nilüfer Belediyesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa Müzeler Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirdiği kurtarma ve sondaj kazılarında, Gölyazı Mahallesi'nin özünde 2 bin 600 yıl öncesinde sağlık merkezi olduğu ortaya çıktı.
Sağlıl Tanrısı Asklepios'un saygı gördüğü Gölyazı'da gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, tıbbi materyaller bulundu.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tarihe ışık tutacak yeni bilgiler elde edildiğini açıkladı. Bozbey, ekibin, kazılarda ortaya çıkan eserleri temizlemesi ve güçlendirmesi aşamasında bazı metal eşyaların tıbbi alanda kullanıldığını belirlediğini söyledi.
Nilüfer Belediyesi'nin Gölyazı'da 2018 yılı kazı ve koruma çalışmaları aralık ayında sona erdi. Yıl boyunca çalışmalar ağırlıklı olarak 'Kutsal Alan' bölümünde yapıldı. 2017 yılında kazılar büyük ölçüde tamamlandı ve 2018 yılında da detay kazıları yapılarak alanın anlaşılmasına yönelik araştırmalara devam edildi.
Bu arada defineciler ve doğal tahribat nedeniyle oldukça zarar gören alanda restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlanmak üzere Gazi Üniversitesi'nden Prof Dr. Yaşar Selçuk Şener'den rapor alındı.
Çalışmalar tamamlandığında Gölyazı'nın tamamı, yakın bir gelecekte yaşayan arkeopark haline gelecek.

UÜ ve kaat'ı sanatı

Herhangi bir düz kağıdın, süslü kağıdın (mesela ebrulu bir kağıdın) veya derinini oyulmasıyla yapılan sanata kaatı denir.
Kaat'ı sanatında, kesilip çıkartıldıktan sonra başka bir yere yapıştırılan kısma "erkek oyma", içi oyulmuş kısma ise "dişi oyma" adı verilir.
Kökleri eski Türkler'e dayanan bu süsleme sanatımız özellikle Kanuni Sultan Süleyman devrinde önemli bir sanat dalı olarak tezhipten sonraki en önemli süsü olur. Bu yazma eslerde oyma olarak tezyini motiflere ve çiçeklere kadar hemen her şekil denenmiştir. Bu kâğıt oyma sanatıyla uğraşanlara "Kaat'ıan" (Oymacılar) denir.
Türk kâğıt oymacılığında isim yapan en büyük sanatkârlardan biri de Bursalı Mevlevi Fahri Dede'dir.
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, geleneksel Türk sanatları arasında yer alan Kaat'ı sanatının yaşatılması için üniversite olarak çeşitli uygulamaları devreye sokacaklarını bildirdi.
Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin seçmeli derslerde yaptıkları kaat'ı çalışmaları Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde sergileniyor.
Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü eğitmeni ve kaat'ıan Dilek Erim Aydemir ile öğrencilerinin çalışmalarının yer aldığı serginin açılışına katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.