Hava Durumu

"Görüyorum" ve Akeramos Yeni Yıl Sergisi

Yazının Giriş Tarihi: 27.12.2021 07:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.12.2021 07:52

Sanatçı-Öğretim Görevlisi Aysun Çölbayır Diniz kentimize Bademli'de Akeramos isimli bir sanat galerisini kazandıralı 6 yıl oldu. Zaman su gibi akıp gidiyor.

Akeramos'un geleneksel etkinliklerinden biri de her yıl başı açmış olduğu hem profesyonellerin, hem de genç sanatçıların katıldığı karma sergiler. Aysun Çölbayır Diniz bu yıl da geleneğini bozmadı ve cumartesi günü bu yılbaşının sergisi olan etkinlik "Görüyorum" teması ile açıldı.

Görüyorum'un tanıtımında Bursa Uludağ Üniversitesi Ar.Gör. Dr. Tuğba Gürkan Şenyavaş, Görmeyi yaptığı metaforla şöyle anlatmış:

"Zahiri evren alıkoymakta aklımızı.

Gördüklerimiz ya da gördüğümüzü sandıklarımız...

Görece değişen duygu dünyaları içinde yön bulma arayışlarımız.

Algı monarşisi yaratan tekdüze sanrılar.

Tüm yaşantılar içli-dışlı.

Dışarıdaysan içini görme kabiliyetsizliği,

İçindeysen içe hapsolmuşluk hali.

Öyle ya da böyle bir şeyler görüyorsun ya da gördüğünü sanıyorsun,

Senin evren algın, anlayışın, görebildiklerin ya da göremediğin her şey sensin

Sen göremediklerinden ibaretsin.

Öyleyse söyle,

Sen kimsin?..."

Evet, ne güzel soru:

"Sen kimsin?" kaç kişi bu soruyu kendine "Ben kimim?" diye soruyor? Kaç kişi "Neden dünyada olduğunu, dünyanın nasıl olduğunu, ne yapması gerektiğini, neden yapması gerektiğini, ne yapmaması gerektiğini, neden yapmaması gerektiğini" sorgular.

Ülkemizin temel sorunu da budur. Kendini, olup biteni, nedenini ve niçinini sorgulamayan büyük çoğunluk kendine göre bir mutluluk içinde yaşarken; bu soruları ve daha nicelerini sorgulayan bir azınlık büyük bir mutsuzluk, kimisi de umutsuzluk içinde yaşama devam ederken, sanatçı diye nitelendirdiğimiz bir avuç insan da bunu en üst düzeyde sorgulamaktadır.

SERGİDEN NOTLAR

Akeramos'taki "Görüyorum" sergisi cumartesi günü saat 15.30'da açıldı. Sergi 9 Ocak'a kadar açık kalacak.

Sergide şu sanatçıların eserleri bulunuyor:

"Rengin Solmaz Sönmez, Ayfer Evren, Serpil Ocak, Tülin Öztürk, Yonca Semiz, Aysun Çölbayır Diniz, Esra Uslu, Rüyam Küçüksüleymanoğlu, Yelda Ertürk, Şeyda İğrek, Eda Çelikyay, Ahmet Sarıçoğlu, Elif Dursun, Mine Poyraz, Begüm Gülşeker, Zeynep Kurtuluş, Belma Çelikyay, Filiz Ağılönü, Elif Damlarca, Ayten Tırpancı, Deniz Ballı, Eda Aydın, Nesrin Turşucular, Hikmet Dinçer, Ayşen Sazcılar, Osman Kilciler, Nurhan Kıyık, İlkiz Çolak, Alper Bilsel, Ceren Lale, Mirey Akdülger, Gonca Erim, Naz Dağ, Güven Aktaş, Büsra Akyapak, Hilal Maner, Zehra Çobanlı, İsmail Tetikli."

SON SÖZ

Evet, yeni bir yıla giriyoruz.

Yolunuz Bademli'ye düşerse Akeramos'a bir uğrayın. Yeni yıla girerken bir sergiyi izleyerek girin.

Atatürk'ün dediği gibi ;

"Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.

Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.

Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.