Hava Durumu

Gülsün Erbil ve Ekim Geçidi

Yazının Giriş Tarihi: 20.10.2021 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.10.2021 08:01

Gülsün Erbil çağdaş Türk resim sanatının önemli sanat kahramanlarından biridir. Sayısız öğrenci yetiştiren bu değerli sanatçımız, aynı zamanda çok sayıda kişisel sergi açtı ve karma sergilere katıldı. Ayrıca Bodrum Bienali'ni de hayata geçiren kişidir.

Sanatçı İzmir'de dünyaya geldi. 1971'de DGSA'yı bitirdi. 1983-1984 yılları arasında Londra Üniversitesi Goldsmith's College'de seramik yüksek lisansı yaptı ve ardından 1993-94 yılları arasında tekstil yüksek lisansını tamamladı. 1998'de New York Harlem'de Gallery X'i, 2002 yılında ise İstanbul Beyoğlu'nda Galeri X'i kurdu. 1977'den beri de Mevlana felsefesinden esinlenerek dünya sanatına ve Türk sanat tarihine "Mistik Döngülü" yapıtlar sunmaktadır. Soyut resmin kavramsal temsilcilerindendir.

Bu değerli sanatçımız 29 Ekim 2002 tarihinde çeşitli disiplinlerden 54 sanatçının katılımıyla Galeri X'in İstanbul Galata'daki sergi salonunda "Ekim Geçidi" adlı bir sergi başlattı. Bu sergiler, özünde Cumhuriyete ve Atatürk'e olan tutkunun, minnet borcunun bir ifadesi olarak hayata geçti. Ekim Geçidi sergileri ilkinden sonra çeşitli illere dağıldı. Serginin isim annesi ise sanatçı ve şair olan Yeşim Ağaoğlu'ydu. Bu yıl 20. si gerçekleştirilen sergiler çeşitli illerde hayata geçirilmekte ve her yıl yeni iller katılmakta.

Ekim Geçidi sergisi Bursa'da da dün DGSG'de açıldı. Sergiyi sevgili ressam Serap Değişmez Efe'nin birkaç gün önce yaptığı paylaşımdan öğrendim. Bu yıl 30'u aşkın ilde sergiler açılmakta ve Gülsün Hoca her sergiye eser göndermekte. Sanatçılara illerinin dışında istedikleri illerdeki sergilere de eser gönderebiliyorlar.

Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde dün açılan "Ekim Geçidi Bursa 20. Yıl Sergisi" 19-28 Ekim arasında gezilebilecek.

TKB'NİN AB PROJESİ VE TÜKD

Türk Kadınlar Birliği ülke çapında AB delegasyonu mali desteğiyle " Eşitliğe Ulaşmak ve Ayrımcılıkla Mücadelede Güvencelerimiz " projesini yürütmekte. Bu projede onların ulusal bazdaki paydaşı ise Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, şubesi olduğu illerdeki ilgili yerel sivil toplum kuruluşları ile ilişki kurma noktasında ve ilgili kamu kuruluşları ile değerlendirmelerin yapılması noktasında destek veriyor.

Proje kadına yönelik şiddetin önlenmesi, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması bakımından son derece önemli.

Burada çalışma ulusal ve uluslararası hukuki güvenceler sağlayan sözleşmeler ve mevzuatın yaygınlaştırılması, farkındalığın artırılması ve uygulanmasının sağlanması amacıyla, 2020 Ocak ayında başlatıldı.

30 ay sürecek olan projenin önemli eylem planlarından biri ,Türkiye'de 7 Bölge ve 35 ilde hak temelli çalışan STÖ ve kadın STÖ'leri ile yapılan izleme çalışması.

İşte bu kapsamda Bursa'da hak temelli çalışan kadın kuruluşlarının katılımıyla, çalışma yaşamı, kalıp yargılar ve zararlı uygulamalar ile kadına yönelik şiddet ana temalarında ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde bir izleme çalışması yürütüldü.

Kocaeli Bölgesinde görünen Bursa İli 1.İzleme çalışmalarına; Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi, stratejik ortağı Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi ile çözüm ortakları Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ve Engelli Kadınlar Derneği katıldı.

Geçenlerde projenin Bursa İli 1.İzleme Raporlarının sonuçları ve projeyi paylaşmak için BAOB salonunda bir basın açıklaması yapıldı. Şu anda raporların istatistiki değerlendirilmeleri yapılıyor.

Bursa'daki çalışmada Türk Kadınlar Birliği Bursa Şubesi, "Kadınların hakları ve başvuru mekanizmaları hakkında bilgilendirilmesi", Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi "Psikolojik şiddet", Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği "Şiddete maruz bırakılan kadınların ekonomik güçlenmesine yönelik çalışmalar", Engelli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi de " Kamuda ve özelde kadınlar ile ilgili her çalışmada ve toplantıda engelli kadını temsilen birinin olmaması" konusunda konularının muhatabı olan kamu kuruluşlarındaki çalışmaları takip ediyor.

Evet, başta Türk Kadınlar Birliği ve Bursa Şubesi olmak üzere; Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi, Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği ve Engelli Kadınlar Derneği Bursa Şubesi'ne katkılarından ötürü teşekkür ediyorum.

Kadın olmak tarih boyunca her ülkede zor olmuştur. Ülkemizde de bu zorluğun boyutu daha da fazladır. Tüm kadınlarımıza saygıyla diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.