Hava Durumu

Güney Marmara'dan sanal basın toplantısı

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2020 07:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2020 07:40

TURSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, TURSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu, Başkan Yardımcısı Erol Batur ve Genel Sekreter Gülşen Erice ile dün bir sanal basın toplantısı gerçekleştirdik. Bu kendi özelinde katıldığım ilk sanal basın toplantısıydı. Bildiğim kadarıyla da Bursa'daki bir STK'nın düzenlediği ilk sanal basın toplantısıydı.

Toplantıya Hasan Eker, başta sağlık çalışanları olmak üzere, bu dönemde çalışanlara ve sağlık çalışanlarına otellerini açanlara teşekkür ederek başladı. Eker, sektörün iş yapış şeklinin altı aylık periyotlarla gerçekleştiğini dolayısıyla, geçmiş altı ayda yapılan rezervasyonların iptal edildiğini ve önümüzün görülmediği için de önümüzdeki altı ayında kayıp olduğunu söyleyerek sektörün bir yılın kaybettiğine dikkat çekti.

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

TURSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker daha sonra sektör olarak yaptıkları çalışma sonucunda resmi kanallara iletmek istedikleri talepleri 8 ana başlıkta topladıklarını belirtip, şunları söyledi:

"2020 yılındaki SGK ve muhtasardan sektörün muaf tutulması. Konu konulan turizm ajans payı vergisinin bu yıl için kaldırılması. Bir yıl geri ödemesiz, 36 ay vadeli kredi kolaylığı sağlanması. Havayolları ve otellere ödenen ön ödemelerin geri ödenmesi konusunda kolaylık sağlanması. 2020 yılında konuklama ve turizmde KDV oranının yüzde 1 olması. Nitelikli işgücünü kaybetmemek için KOSGEB desteklerinin genişletilmesi. Kira stopajlarının alınmaması veya yüzde 51 kira desteği sağlanması. Transfer firmalarından 2020'de motorlu taşıt vergilerinin alınmaması."

TURSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saraçoğlu ise yaptığı konuşmada dünyadaki büyük değişim ve dönüşümlerin, böyle büyük krizlerin ardından ortaya çıkacağını belirterek "İki yıldır, Bursa'yı yurtiçinde ve dışında yaptığımız çalışmalarla ön plana çıkartmaya çalışıyoruz. Ülke ve dünya genelinde pandeminin ortadan kalkması ile bayram sonrası sezonun açılmasını umut ediyoruz. Vatandaşlarımızdan da ön rezervasyonlarının iptali yerine ötelemelerini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde herşey dahil sistemin, yerini eski düzene bırakacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Daha sonra Başkan Yardımcısı Erol Batur umre ve hac konusunda bilgiler verdi. Hac konusunun daha Suudi Arabistan'da ilgili bakanlık bünyesinde netleşmediğine dikkat çekti.

ACEMOĞLU VE TURİZM

Bu arada Amerika'da yaşayan ülkemizin değerli bilim insanlarından MIT'den Prof.Dr. Daron Acemoğlu'nun turizm sektörü için yaklaşımı da şöyle:

"Sosyal mesafe önlemlerinin birkaç yıl daha devam edeceği ve bar/restaurant gibi kalabalık iş modellerini tamamen dönüştüreceğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra, konferans ve turizm sektörleri de en azından birkaç yıl çok radikal şekilde yavaşlayacak. Aşı bulunsa dahi psikolojik travma nedeniyle uluslararası turizmin birkaç yıl daha kendisini toparlamasını zor görüyorum."

Zor bir dönemden geçiyoruz. Sektörleri oluşturan paydaşlar empati yapmayıp, sadece kendi işlerini halletmeye çalışırlarsa bu iş domino etkisi gibi bir anda birbirini yıkarak gelip, geçer. Herkese önce sağlıklı günler dilerken, kolay gelsin diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.