Hava Durumu

Gürayten Hocama rahmetle

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2021 07:58

Prof.Dr.Gürayten Özyurt'u(77) 1 Ekim'de kaybettik. Kendisi 1943 Bursa doğumluydu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi'nde uzmanlığını yaptı. Ardından eşi Prof. Dr. Mustafa Özyurt ile Bursa Uludağ Üniversitesi'nin kuruluş sürecinde yer almak için doğduğu kente geri döndü.

Emekli olana kadar akademik yaşantısı Bursa Uludağ Üniversitesi'nde geçti. Üniversitenin kuruluş sürecinde Oya Kutlay, Berrin Özcan hocalarla ile birlikte Anestezi ve Reanimasyon kürsüsünün ilk hocalarındandı.

Üniversitenin Tıp Fakültesi'nin Yoğun Bakım ve Zehir Danışma Birimlerini kurdu, binlerce doktor yetiştirdi. Kadın Adayları Destekleme Derneği KADER'in ve Klinik Toksikoloji Derneklerinin kurucuları arasında da yer aldı.

Gürayten Hoca'yı gülen yüzü ve her kesimden herkes ile kurduğu iyi ilişkileri ile anımsıyorum. Gazeteci Ahu Özyurt'un da annesiydi.

Eşi Prof.Dr.Mustafa Özyurt Hoca vefatının ardından şu paylaşımı yapmış:

"Elli dokuz (59) yıl önce İstanbul Tıp Fakültesi öğrencisi arkadaşlığı ile başlayan birlikteliğimiz sevgili, eş, çocuklarımın anası, meslektaşım karamsar ve güzel günlerimizi paylaştığım eşim Prof. Dr. Gürayten Özyurt'u son yolculuğuna uğurladığım 1 Ekim 2021'de noktalandı. Artık anılarıyla yaşamaya çalışacağım."

Işıklarda uyu, Gürayten Hocam.

HEYKEL ROTARY VE ÇOCUK FELCİ

Uluslararası Rotary yıllardır polio diye de bildiğimiz çocuk felci ile mücadele ediyor. Rotary'nin, yeryüzünden çocuk felci hastalığının silinmesi programına katılması 1979 yılında Filipinler'deki altı milyon çocuğa polio aşısının temin edilmesi ile başlar. Takip eden dört yılda aynı uygulama Haiti, Bolivya, Fas, Sierra Leone ve Kamboçya için de gerçekleştirilir.

1980'lerin başında Rotary, tarihindeki en iddialı programı hayata geçirmek için planlamalara başlar. PolioPlus programı, etkili polio aşısının mucidi Dr. Albert Sabin'in de destek ve tavsiyeleri alınarak, ulusal ve uluslararası sağlık örgütleri ile işbirliği içinde, 1985 yılında kurumsallaştırılır.

Aynı yıl Birleşmiş Milletlerin 40. kuruluş yıldönümünde Rotary PolioPlus programı için 120 milyon dolarlık fon ayırdığını ilan eder. Bu başlangıç tüm dünyada halk sağlığı ile ilgilenen kuruluşları harekete geçirir. Katkı katlanarak büyür. Ve nerede ise çocuk felci bu sinerji ile sıfırlanacak duruma gelir.

Ama bu konudaki farkındalık ve bilgilendirmeler devam eder.

Bursa'da Heykel Rotary Kulübü çocuk felci konulu resim yarışması düzenledi. Yarışmaya rotary kulüplerinin toplum birliği yaptığı okullardan öğrenciler katılıyor. Sembolik bir yarışma olan bu proje çocuk felci ve salgın hastalıklar için öğrenci ve velileri bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Her okul ve kulüp kendi bünyesinde derecelendirmeler yapıyor. Her okuldan dereceye giren 3 resim, Heykel Rotary'de toplanacak ve 24 Ekim günü 10.00-18.00 arası Podyum Park Meydan'da sergilenecek.

TAKAV-BBŞB İŞBİRLİĞİ VE YURT

Geçen yıl pandemi nedeniyle yüz yüze eğitim olmayınca, bu yıl ev ve yurt ihtiyacı üniversitelerimizde adeta ikiye katladı. Bu noktada devletimiz ve yerel yönetimler çeşitli arayışlara gitti.

Kentimizde 1989 yılında kurulan kısa adı TAKAV olan Tapu ve Kadastro Vakfı'nın 1998'de hizmete giren 21 odalı bir sosyal dinlenme tesisi bulunuyor. Bu vakıfın yönetim kurulu Hüseyin Koçak, Hasan Ağca, Mehmet Turan, Mustafa Çuha, Nihat Şahin, Sevgi Şahin Şimsek ve Salim İşgören'den oluşuyor. Vakıf yönetimindeki Bursa'dan olan tek isim daha önce Tapu Kadastro Bursa Bölge Müdürlüğü'nde Kadastro Şube Müdürlüğü yapan ve emekli olan Harita ve Kadastro Mühendisi Salim İşgören.

TAKAV Bursa'daki sosyal tesisleri bu yıl üniversitenin 1. sınıfını kazanan ve geçen sene pandemi nedeniyle okula gidemeyip, 2. sınıfta olan ve KYK'da yedek listede yer alan 35 öğrenciye, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projesi kapsamında yapılan bir sözleşme ile kapılarını açtı.

Protokol cumartesi günü TAKAV'ın Hüdavendigar Mahallesi'ndeki sosyal tesislerinde öğrencilerin de katılımı ile imzalandı. Törene BBŞB Başkanı Alinur Aktaş ile TAKAV Bursa Tesis Müdürü Mert Çorakçı ve Salim İşgören katıldı.

TAKAV'a ve BBŞB'ye teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.