Hava Durumu

Gururlarımız ve Gürsel çifti

Yazının Giriş Tarihi: 06.09.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.09.2021 08:02

Elbette bilime, sanata, kültüre, spora ve de daha birçok alana katkı koyan, değer yaratan her insanımız ile gurur duyuyoruz/duymamız gerekiyor.

Kadınlarımızın cinayete kurban gittiği, çocuk gelinlerin normal görüldüğü, kadının nerede ise yok sayıldığı ülkemizde zaman zaman birkaç, zaman zaman bir avuç kadın biz varız, diyor.

Cumartesi akşamı Avrupa Şampiyonasında bronz madalya kazanan Kadın A Milli Voleybol Takımımız ile yine gururlandık. Ayrıca 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları'nda Kadın Milli Takımımız Golbolde, 2016 yılındaki Rio'daki Olimpiyatlar'dan sonra ikinci kez Olimpiyat Şampiyonu olarak altın madalya alarak bizleri gururlandırdı.

Medyamız bildiğiniz gibi tüketim ve popüler kültürü ön plana çıkartırken, insanlığa katkı koyan bilim ile ilgili birçok haberden, haberimiz olmuyor.

Bağışıklık bilimiyle ilgili bilim insanlarını bir araya getiren Avrupa İmmünoloji Kongresi'nin (ECI 2021) altıncısı, 1-4 Eylül'de Türk İmmüoloji Derneği organizasyonunda sanal ortamda gerçekleştirildi.

Türk İmmünoloji Derneği Başkanlığını Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Barbaros Oral yapıyor. Kongrenin başkanlığını ise, Türk İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Müdürü ve İmmünoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Günnur Deniz yaparken Bilimsel Program Komitesi Başkanlığını ise Türk İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. İhsan Gürsel yürüttü.

Ayrıca kongrede şu anda İsviçre'de yaşayan Bursalı bilim insanı İsviçre Alerji ve Astım Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Cezmi Akdiş de yer aldı. Sevgili Cezmi'yi Bursa Anadolu Lisesi'nde öğrenci olduğu günlerinden ve spor yaptığı günlerinden tanırım. Kendisi çeşitli ödüller sahibi ve benim BUSİAD üyesi olduğum dönemlerde de BUSİAD Meslek Ödülü'ne layık görülmüştü. Bir de 2010'da yazdığım TOFAŞ Spor Kulübü'nün 35 yıllık tarihi kitabımın TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi'ndeki tanıtımına gelerek beni onurlandırmıştı. Neyse konuyu fazla dağıtmayayım.

Geçenlerde Prof. Dr. Barbaros Oral'ın bir paylaşımı beni çok mutlu etti. O sosyal medya hesabından bir çiftin fotoğrafını paylaşırken, "Türkiye'nin gururları. VLP aşısının kahramanları" notunu düşmüştü. Merak edip, baktığımda "Turkovac'ın ardından Türkiye'nin yaygın kullanıma en yakın ikinci aşısı olan VLP'de son aşamaya gelindiğine" dikkat çekiliyordu. Bu kongrede o aşının son durumu da Prof. Dr. Mayda Gürsel tarafından masaya yatırıldı.

Biraz daha detay araştırınca bu aşıyı aynen Biontek'te olduğu gibi(Uğur Şahin, Özlem Türeci çifti) bilim insanları olan bir çiftin geliştirdiklerini öğrendim. Bilenler affetsin ben bilmiyordum. Bilmeyenlerle paylaşmak istedim.

Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel'in, eşi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Biyolojik Bilimler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel ile TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında yerli VLP aşısını geliştirdiler. Bu aşı şu anda Faz-3 aşamasına geçti veya geçiyor.

Önümüzdeki yılın başlarında rutin klinik kullanıma gelmesi beklenen bir aşı bu. Ayrıca bir başka özelliği de yerli VLP aşısı varyantlara karşı birkaç haftalık laboratuar çalışmalarında dizayn edilebilecekmiş.

SON SÖZ

Ben Gürsel çiftini buradan kutluyorum. Bilim insanı olma yolunda ilerleyen gençlerimize model olmalarını diliyorum.

Barbaros Hoca'ya da paylaşımı için teşekkür ediyorum.

Özellikle bizi gururlandıran, gururlandıracak olan kadınlarımıza ve tüm kadınlarımıza saygıyla diyorum.

İPBÜKEN, ERTEV'İ GEZDİ

Yalın Enstitü Derneği kurucusu ve Tofaş'ın kurucu müdürlerinden aynı zamanda Tofaş Spor Kulübü kurucu başkanı Yalçın İpbüken cumartesi günü Bursa'daydı.

İpbüken, Bursa'da Ermetal Şirketler Grubu ve ERTEV Vakfı kurucusu Fahrettin Gülener'i de ziyaret etti. Bu ziyarette İpbüken'e Yalın Enstitü Yönetim Kurulu üyelerinden Erol Yakut eşlik etti.

Fahrettin Gülener, bu ziyarette Yalçın İpbüken ve Erol Yakut'a ERTEV vakfını gezdirdi. Verilen eğitimler ve Milli Eğitim ile yapılan çalışmalar, uluslararası projeler, inkübasyon -fikir kuluçkalandırma- merkezi hakkında bilgiler aktardı.

Bilindiği gibi Fahrettin Gülener yıllardır STK ve vakıf konularına büyük emek vermiş bir isim. Birçok STK'da kurucu, üye, yönetici olarak görev yaptı.

Sonunda kafasındaki hayalini hayata tam anlamı ile geçirmek için kendi vakfını beş yıl önce kurdu. Bu vakıfta patentini aldığı yarattığı markaları ile mesleki eğitim konusunda ülkemizde devrim sayılabilecek çalışmalara imza atıyor.

Evet, ERTEV'i gezip, görmek ve bugüne kadar yaptıkları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

Fahrettin Gülener'e kolaylıklar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.