Hava Durumu

Güzin Değişmez ve Labyrinth Ontario

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2023 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2023 08:03

Önce tonal müzikten söz etmek istiyorum. Tonalite kurallarına dayanarak yaratılan müziğe tonal müzik adı verilir. Temel olarak ton kavramı değişik incelik-kalınlıktaki seslerin her biri olarak ifade edilir.

Sonra da modal müzikten söz edeyim. Bir grup sesin aralarında belirlenmiş oranlar ile bir araya getirilmesi sonucu gruptaki seslerden bazılarının durağanlık bazılarının çözümsellik özelliği kazanmasıyla ortaya çıkan sisteme MOD adı verilir. Yerel müzik olarak da adlandırılabilir.

Her ülkenin kendine özgü tarzı modlar ile ifade edilir. Tonal müzikte kullanılan her bir notayı karşılayan modlar vardır.


MWL/ LABYRİNTH MÜZİK ATÖLYESİ

Labyrinth Müzik Atölyesi(MWL) 1982 yılında, MWL sanat yönetmeni İrlandalı müzisyen Ross  Daly önderliğinde dünyanın dört bir yanından çeşitli modal müzikal geleneklerini ve potansiyelini araştırmayı amaçlayan yaratıcı bir arkadaş grubu tarafından başlatıldı.

1997'de ilk "labyrinth" seminerleri Atina'da gerçekleşti ve aşama aşama bugünkü formlarına geldiler. 2000'den itibaren Yunanistan'ın Girit'e bağlı Choudetsi köyünde kurulan ana merkezde çalışmalarını sürdürüyor. 2016'dan itibaren Labyrinth Katalonya, Labyrinth İtalya, Labyrinth Ontario ve Labyrinth Kıbrıs şubeleri dahil edilen Labyrinth Müzik Atölyesi (MWL), her yıl müzikal alanda çeşitli etkinliklere imza atıyor.


LABYRİNTH ONTARİO
Labyrinth Ontario, Asya’dan Akdeniz’e yayılan geniş bir coğrafyanın makam müzik geleneğini icra eden ve tanıtan gönüllü bir kurum. Labyrinth Ontario, Toronto(Kanada) şehri ve çevresinde pek çok müzisyenin desteği ile birçok gösteri, konser, atölye, sergi organize ediyor. Toronto’yu makam müziğinin merkezi haline getirmeyi diliyorlar.

Labyrinth Ontario, 2017 yılında kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu. O günden beri modal müzik konusunda çeşitli etkinliklere imza atıyor.


GÜZİN DEĞİŞMEZ VE LABYRİNTH ONTARİO

Labyrinth Ontario’nun kasım ayındaki atölye ve konser programının konuk sanatçısı  Bursa’nın yakından tanıdığı değerli Bursalı sanatçı. Cumhurbaşkanlığı korosu ses sanatçısı Güzin Değişmez, Labyrinth Ontario’nun kıymetli müzisyenleri ile 4 Kasım 2023’de Toronto(Kanada) şehrinde Aga Khan müzesinde Türk Müziğinin 17.yy’dan günümüze uzanan örneklerinin sergileneceği geniş bir repertuarla büyük bir konser gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Bu konser haricinde Güzin Değişmez29 Ekim Cumhuriyet balosunda Türk Konsolosluğunda Atatürk’ün sevdiği şarkılardan bir konser verecek.


GÜZİN DEĞİŞMEZ KİMDİR?

Güzin Değişmez, 1962 yılında Bursa’da dünyaya geldi.  Bursa Kız Lisesi’nden mezun olduktan sonra, müzik çalışmalarına Bursa Musiki Cemiyeti’nde Erdinç Çelikkol ile başladı.  

Bu süreçte T.R.T. Ankara ve İstanbul radyolarında solo bant kayıtları yaptı. 1984 yılında öğrenimine başladığı Bursa Belediye Konservatuarı’nda, ikinci sınıftan itibaren alt sınıflarda öğretmenlik yapmaya başladı ve kurumun ilk mezunu olarak birincilikle bitirdi.

Güzin Değişmez’in profesyonel müzik yaşamı 1989 yılında sanat yönetmenliğini tanburi Necdet Yaşar’ın üstlendiği, Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda başladı.

Topluluğun çok sayıda sahne, televizyon, yurt içi ve yurt dışı etkinliklerinde solist ve korist olarak görev yaptı.  İstanbul  Fasıl Topluluğu’nun yurt dışı organizasyonlarına katılıp, uluslararası müzik festivallerinde yer aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı’nca gerçekleştirilen CD ve kaset prodüksiyonlarına solist olarak katıldı. Bursa Osmangazi Belediyesi’nin hazırladığı Bursa Şarkıları albümünü, Münip Utandı ile birlikte seslendirdi.

İncesaz grubu ile çeşitli konserlere solist olarak katıldı. Bireysel çalışmalarının yanı sıra, Prof. Dr.Aleaddin Yavaşça’nın meşk çalışmalarından büyük ölçüde istifade etti. Türk Müziği külliyatının müstesna örneklerinden olmakla beraber, ender okunduğu için unutulmaya yüz tutmuş birçok eseri, Yavaşça’nın kendisinden meşk ederek repertuarını genişletti.

Uludağ Üniversitesi Kültür Merkezi, Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, Bursa Tayyare Kültür Merkezi,  Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Boğaziçi Üniversitesi’nde solo konserler verdi. Çalışmalarını halen İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda sürdürüyor.


SON SÖZ

Güzin Değişmez, Bursa’nın ve Türk Sanat Müziği’nin önemli bir değeridir. Ben kendisine Kanada’da başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.