Hava Durumu

Harf’ten Nota’dan ve Nurinisa Eroğlu

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2022 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2022 08:05

"Harf'ten ve Nota"dan,  Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık desteği ile 2018 yılında başlayan ve hala devam eden bir proje. Bu projede Türk Edebiyatı ve Türk Müziği birlikte sunuldu ve YKKSY'in(Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık)  İstiklâl Caddesi'ndeki binasındaki Loca salonunda birçok etkinlik gerçekleştirildi.

Bu seride bugüne dek Edip Cansever, Sabahattin Ali, Halit Ziya Uşaklıgil, Oğuz Atay, Leyla Erbil ve Ahmet Ümit'in metinleri ve bu metinlerde adı geçen Türk Müziği eserleri izleyicilerle paylaşıldı.

Ayrıca, Orhan Pamuk ve Murathan Mungan'ın konuk olarak katıldığı etkinliklerde yazarların kitapları ve bu kitapların Türk Müziği repertuarı seslendirildi.

Edebiyatın yanı sıra kültür tarihimizde yeri olan bazı temaların da  ( Karagöz, Çiçekler, Kahvehane geleneğinde müzik gibi) yer aldığı "Harf'ten ve Nota"dan serisinde "Atatürk'un Not Defterlerinden Şarkılar" başlıklı etkinlik İstanbul'un dışına da çıktı. Bu etkinlik Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de izleyicilerle buluştu.

Bu yeni yılda ise gerçekleşen ilk etkinlik Ocak ayında, Loca'da gerçekleştirilen   "Nazım Hikmet için 120. yaş Konseri" ile başlayan "Harf'ten ve Nota'dan" projesi, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Etkinlik Yönetmeni Ahsen Erdoğan'ın koordinasyonunda gerçekleşiyor.

Gelelim olayın Bursa’yla olan ilgisine. Bu önemli ve değerli projenin tasarımı ve sunumu bir Bursalı’ya ait. Bursa’nın yakından tanıdığı Nurinisa Eroğlu'nun projesi 2018’den beri devam ediyor.

Ayrıca bu projenin solist olarak yer alan ayağında ise başından beri yine Bursa’nın çok yakından tanıdığı değerli bir sanatçı Güzin Değişmez bulunuyor.

Tanburda Birol Yayla, Klâsik kemençede Lütfiye Özer ve Kanunda Taner Sayacioglu da bu beşlinin ayrılmaz parçaları.

"Harf'ten ve Nota'dan" önümüzdeki aylarda farklı yazarlar ve temalarla izleyicisiyle buluşmaya devam edecek.

GELELİM SAADETE

Klasik bir deyiş vardır. O deyiş şöyledir:

“İnsanı doğduğu köyde peygamber yapmazlar.”

İşte bu sözün somut örneklerinden biri de Nurinisa Eroğlu’dur. Sevgili Nurinisa ile uzun yıllar Bursa Hakimiyet’te birlikte çalıştık. Sanat ve Kültür ile ilgili çeşitli sayfalar , söyleşiler yaptı. Bursa’da tanıdığım kalemi kuvvetli, birikimli bir elin parmağını geçmeyecek insanlardan biridir.

O da Bursa’daki farklı alanlarda çalışan birçok değerin fark edilmediği grubun içinde kaldı. Zaman zaman Bursa ile ilgili taşra değerlendirilmesi yapıldığında hepimiz kızıyoruz. Ama Bursa’da başarı ile yapılabilecek farklı alanlardaki birçok işi (sanat, kültür, iş dünyası içindeki birçok işi) İstanbul’a kat ve kat maliyetle yaptırmayı bir ayrıcalık sanıyoruz.

Burada yaptırılamayan elbette İstanbul’da veya başka bir yerde yaptırılabilir. Ama ben yapılabilenlerden, yaptırılabileceklerden söz ediyorum.

Bunları İstanbul’da doğmuş, belirli bir yaşa kadar orada büyümüş, sonra üniversite, master ve doktora için tekrar oraya gitmiş, orayı ve fırsatlarını iyi bilen bir kişi olarak söylüyorum.

Kendimizden ve içimizden çıkanlardan korkmayalım. Bursa içinden çıkan değerlerle yükselecektir.

SON SÖZ

Ben son sözlerimi şöyle bitirmek istiyorum.

Sevgili Nurinisa seni gönülden kutluyorum. Sen Bizans’ın gayya kuyularının içinde değerlerini yitirmeden büyük bir projeye imza atmışın. Ben bunları bu kadar geç öğrendiğim için özür diliyorum.

Hele hele Türk kültür, sanat ve edebiyatının en güçlü kalelerinden biri olan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ile çalışmak gerçekten büyük bir ayrıcalık.

Sana sevgi ve saygılarımı iletirken, nice projelere diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.