Hava Durumu

Hayaller, gerçek ve yüzme

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2021 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2021 07:54

Geçenlerde "Yüzme bilmeyen çocuk kalmasın" başlıklı bir yazı yazmıştım. O yazıda Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın "Yüzme bilmeyen kalmasın" projesinden söz ederek yerel yönetimlerin spor konusundaki misyonunun ne olması konusundaki düşüncelerimi paylaşmış ve Bursa Büyükşehir'in bakanlığın bu projesine desteklerini yazmıştım.

O yazıda hayallerimden birinin "Yüzme bilmeyen kalmasın" olduğunu belirtmiştim. Gençlik ve Spor Bakanlığımız benim bu hayalimi bir süredir hayata geçirmeye çalışıyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu liderliğinde 2018-2019 sezonunda "Yüzme bilmeyen kalmasın" projesi başlatıldı.

Genelde ülkemizdeki bu tür projeler hep yarım kalır. Benimde içinde olduğum birçok proje hep yarım kalmıştı. Ama Kasapoğlu'nun bu projesi şu ana kadar sürdürülebilirliğini devam ettiriyor. Ve bu proje şu anda 81 ilde devam ediyor ve bir milli projeye dönüşmüş durumda. Bu beni mutlu etti.

Ülke çapında bugüne kadar 1,5 milyon kişiye yüzme öğretildi. Projenin hedefi yüzme bilmeyen Türk genci ve vatandaşının kalmaması. Proje kapsamında mevcut yüzme havuzları yanında ek olarak portatif olarak 243 adet portatif havuz(özellikle yüzme havuzu olmayan illerimizde) kullanılıyor.

Proje, ilk etapta 2018-2019 sezonunda 65 ilimizde başlatıldı, 6 dönem olarak gerçekleşti. 14 Haziran 2019 tarihi itibariyle 71 ilimiz katıldı. Bu dönemde 125.231 ilkokul öğrencisi yüzme öğrendi. Hız kesmeden devam eden proje faaliyetleri kapsamında, 2020 yıl sonu itibarıyla toplam 1.020.824 gencimiz projeden yararlandı. 2021 Ağustos ayı itibarıyla projeden 1.378.566 vatandaşımız yararlandı.

Bursa'da da mevcut havuzların dışında bakanlıktan gelen 7 portatif havuza ilaveten, Bursa Büyükşehir'in de kiraladığı portatif havuzlar kullanıldı. Bakanlıktan gelen portatif havuzlar konusunda bakan adına projenin yürütücülerinden olan (Eski Gençlik Spor Bursa İl Müdürü) Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Şahin 'in de katkıları oldu.

BAKAN NE DİYOR?

Bakan Kasapoğlu, "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projenin 2019'dan beri devam ettiğini vurgulayarak, şunları söylüyor:

"Bu projede her geçen gün hedefleri büyütüyoruz. Portatif havuzlarımızda sayı 243'e ulaştı. Yaz dönemi büyük bir seferberlik vardı. 200'e yakın havuzla tüm Türkiye genelinde herkese yüzme öğretiyoruz. Herkesi havuzlarımıza bekliyoruz. Geçen yıl 1 milyon koyduğumuz hedefi pandemiye rağmen geçtik. Bu yıl normalleşme adımları haziran ayında başladı.

Bu yıl sonunda da 1,5 milyon kişiye yüzme öğreteceğiz. Bu sayısı da aşacağımıza inanıyoruz. Sadece ağustos ayında 200 bin kişiye yüzme öğrettik. Su sporlarında hem de diğer branşlarda hedefleri hem gerçekleştiriyoruz hem de hedefleri büyütme noktasında her geçen gün çabalarımız ve planlamalarımız sürüyor."

MİLLİ EĞİTİM İLE İŞBİRLİĞİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı bu projeyi daha da ileriye taşıyarak, "Yüzme Bilmeyen Kalmasın" projesinin yasal düzenlemeler yapılarak sertifikasyon programına alınması ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde (ilkokul ve ortaokul dönemlerinde) eğitimin bir parçası haline dönüştürülmesi amaçlanmakta.

Bu kapsamda ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik "Sertifikalı Temel Yüzme Eğitimi" programı oluşturulacak. Sertifikalı Temel Yüzme Eğitimi programı gerekli yasal düzenlemeler yapılarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitimin ve ortaöğretimden mezun olabilmenin bir kriteri veya LGS ile YKS sınavlarında öğrencilere ek puan kazandıracak bir yapıya kavuşturulacak.

Sertifikalı Temel Yüzme Eğitimi programı toplam 12 saat

olacak ve tüm sınıfları kapsayacak.

SON SÖZ

Dünyanın ve ülkemizin belirsizliğin içinde olduğu, adeta bir kaos ortamında güzel şeylerin olduğunu da görmek bir süre içinde olsa insanı mutlu ediyor.

Başta Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu olmak üzere emeği geçenlere ve katkı koyanlara teşekkür ediyorum.

Bu konu her ne kadar bir spor etkinliği olarak görülse de yaşamsal birşeydir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.