Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayattan koparılan kadınlar

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2019 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2019 08:18

Toplumumuzun acıyan ve kapanmayan yarası kadın cinayetleri. Kadın cinayetlerinin sayısı sadece son bir yılda 430'u geçti. 2000'li yıllarda ise toplam 15.000 kadınımızı kaybettik. Onlar bir anne, bir evlat, bir kardeş, bir arkadaş, bir dost ve her şeyden önce bir insandı.
Rakamlara göz attığımızda her gün birden fazla, ortalama iki günde üç kadın öldürülüyor. Bu da bize şu gerçeği gösteriyor:
" Mevcut yasalar ve uluslararası sözleşmeler, alınan önlemler yetmiyor anlamına geliyor."
Bu acı tabloya dikkat çekmek, farkındalığını artırmaya yönelik Bursa Kent Meydanı'nda Kadının Statüsü Derneği bir sergi açtı. Cumartesi günü açılan serginin açılışında Kadının Statüsü Derneği Başkanı Avukat İlknur Kutucu şunları söyledi:
"Öldürülen kadınlar sadece bir fotoğraf, istatistiklerde bir sayı değil. Onlar bir anne, bir evlat, bir kardeş, bir arkadaş, bir dost, bir insan. Ya geride kalanlar ? Bir anda, annesiz kalan çocuklar. Acıyla yanan ana-babalar, kardeşler. Ve artan cinayetlerle travma yaşayan toplumumuz. Özür dileriz, onları koruyamadık.
Kadının Statüsü Derneği olarak, bu acı durumu daha somut göstermek için, öldürülen kadınların fotoğraflarını toplayıp sergileme kararı aldık. Bugün burada, hem son bir yılda öldürülen 430'dan fazla kadının fotoğraf ve adlarının yer aldığı sergiyi açmak, hem de, bir kadın kuruluşu olarak feryadımızı basınımız aracılığı ile tüm kamuoyuna bildiri ile iletmek için toplandık. İlgi gösterip katıldığınız için hepinize ve değerli basınımıza teşekkür ederiz. "

DERNEĞİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Kadının Statüsü Derneği yukarıda dile getirdiği sorunların çözümüne yönelik de bir dizi öneri getiriyor. O öneriler de şunlar:
"Eril toplum yapısında kültürün etkileri ile kadına dayatılan statünün değişmesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nin sağlanması için ciddi bir eğitim seferberliği başlatılmalıdır. Bunun için konu, ilkokuldan başlayarak müfredata alınmalı, zorunlu ders olarak işlenmeye başlanmalıdır. Askerde, camilerde, kamu spotlarında, her yerde eğitici konuşmalar, anonslar yapılmalıdır.
Koruma talepleri mutlaka ciddiye alınmalı, ihmali görülenler cezalandırılmalıdır. Örneğin, karakollarda kolaya kaçmak için barıştırmaya zorlayarak eve gönderme şeklinde sık görülen karakol uygulamaları takip edilmeli, polisin görevini yapması sağlanmalıdır."

KADININ STATÜSÜ DERNEĞİ

Kadının Statüsü Derneği öncelikle ilgili bakanlık bünyesindeki Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün Bursa ilindeki birimine destek vermek amacıyla Kadının Statüsünü Destekleme Derneği olarak dönemin valisinin eşi ve bazı bürokrat eşleri tarafından kurulur.
Daha sonra 2004 yılında yapılan genel kurulda bağımsız bir derneğe dönüşür. İlk başkanlığını Gülsever Gönenç yapar. 2006 yılından beri de başkalığını Avukat İlknur Kutucu yapmakta.
Derneğin şu anda 42 üyesi bulunmakta. İlknur hanımefendiye ve tüm çalışma arkadaşlarına bu yolculuklarında başarılar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.