Hava Durumu

Hayri Türkyılmaz'a Çevre Günü mesajı

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2020 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2020 08:06

Hayri Başkan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü geçeli birkaç gün oldu. Uzun süredir evimizde eşim tarafından geri dönüşüm atıkları ayrı olarak toplanmakta. Yaklaşık 2.5 yıl öncesine kadar bu atıkları Mudanya Belediyesi'nce sitemizin içine konulan geri dönüşüm kutularına atıyorduk.

2.5 yıldır bu kutular ortadan kayboldu. Bu konuyu, bu köşeye birkaç kez taşıdım. Ayrıca belediyede de ilgili birimlerle konuşmaya çalıştım. Bugün ihale olacak, yarın ihale olacak derken aradan bu kadar süre geçti.
Ama ne yazık ki bir türlü altı üstü bir geri dönüşüm kutusunu sitemiz için temin edemedik. 2.5 yıl boyunca her evden çıkışta geri dönüşümleri bagajımda Nilüfer veya güzergahıma göre Osmangazi'deki geri dönüşüm kutularına taşımaktan bıktım.
Bugüne kadar eşimden işittiğim laflar da cabası. Belki Dünya Çevre Günü hatırına birkaç adet geri dönüşüm toplama kutusunu sitemize gönderirsin. Böylece aile saadetimi de kurtarmış olursun, Hayri Başkan.
Şimdiden teşekkürler.

BİR ÇINARIN ÖYKÜSÜ VE MEMLEKET HASTANESİ

Ahmet Vefik Paşa'nın 1862'de Bursa'ya vali olarak gelmesi ile şehrin ve çevrenin ihtiyaçlarına karşılık verebilecek modern bir hastanenin yapımı inşaatı başlatılır. 1868 yılında Ahmet Vefik Paşa adıyla, şu anki Memleket Hastanesi karşısında hastane kurulur.
Zamanla artan ihtiyaçlara cevap verebilmek düşüncesiyle, 1947 yılında Vali Haşim İşcan önderliğinde Başhekim İbrahim Öktem ve diğer il yöneticilerinden oluşan bir heyet tarafından eşya piyangosu düzenlenir. Piyangoya katılım bedeli 10 TL olup, ikramiye olarak Beşikçiler mevkiinde bir ev verilmesi kararlaştırılır. Piyangoya katılım büyük olur ve 1 milyon TL toplanır. Ayrıca birçok kişi de bağışta bulunur. Kimisi para, kimisi hayvanlarını bağışlar. Bu paralarla ile inşaata başlanılır ve 1952 yılında bitirilerek hastane hizmete açılır.
Memleket Hastanesi(Bursa Devlet Hastanesi) bu kentteki insanların kaynakları ile yapılmış o nedenle de Memleket Hastanesi adını taşıyan bir hastanedir.

1960'lı yıllarda bu hastanenin bahçesine, girişin hemen karşısına yaklaşık bir metrelik bir kütük getirilir. İçinden bir boru geçirilir ve ağzına bir musluk bağlanır. Zamanla o kütükten bir dal filizlenir. Ve şimdi elli yıllık bir çınar ağacı olarak bahçede insanlara sanki şu mesajı verir:
"Ben ölü kütüğü bile yaşattım. Ve daha burada birçok kişiye şifa ve hayat vermeye devam etmek istiyorum."

Evet, sayısız insanın doğduğu, sayısız insanın şifa bulduğu ve kimilerinin de hayatını kaybettiği Memleket Hastanesi ile ilgili bu fotoğrafı bulunca aklıma bunları yazmak geldi.
Fotoğraf için o hastanede dünyaya gelen Hüsnü Adanur'a teşekkürler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.