Hava Durumu

Hekim, şair ve yazar: Hüsamettin Olgun

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2021 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2021 08:04

Op.Dr.Hüsamettin Olgun, bir KBB uzmanı. 1955 yılında Amasya'da doğan Dr.Olgun, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni (1979) bitirdi ve 1983 yılında kulak boğaz burun uzmanı oldu. 1983-86 yılları arasında Diyarbakır SSK Hastanesi'nde, daha sonra uzun yıllar SSK Bursa Bölge Hastanesi'nde çalıştı. Şu anda Bursa Medicana Hastahanesi'nde hekimlik yapıyor.
Hüsamettin Olgun, mesleki çalışmalarının yanında gönlünü edebiyata verdi. 1971 yılından itibaren yazdığı şiirler, düşünce, sanat ve eleştiri yazıları Töre, Türk Edebiyatı, Öner Sanat, Yeni Adım, Tarih ve Medeniyet dergileri ile Milliyet, Cumhuriyet, Türkiye, Bursa Olay, Bursa Hakimiyet, Bursa Haber gibi gazetelerde yayımlandı.
Şiirleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Makedonca gibi dillere çevrildi. Dünya Kültür Sanat Akademisi üyesi olarak 1996'da Japonya'nın Maebashi kentinde, 2000 yılında Yunanistan'ın Selanik kentinde Dünya Şairler Kongresi'nde Türkiye'yi temsil etti. Yunanistan Kongre Jürisi'nce Kongre Barış Ödülü'ne değer görüldü.
Yazmış olduğu 100'ü aşkın güfte ünlü bestecilerce bestelendi ve ünlü bir çok sanatçının repertuarında yer aldı.
Kentimizin ulusal ve uluslararası platformda edebiyat ve müzik alanındaki önemli yüzlerinden birisi oldu.

YENİ KİTABI: EKSİ 45'LERDE YANDIK

Op.Dr.Hüsamettin Olgun, ilk şiir kitabını 1991 yılında "Bir lodos gibi" adıyla çıkardı. Onu 1999 yılında İş Bankası yayınlarından çıkan Kocaeli Ünivesitesi'nce ödüllendirilmiş "Gide gide" takip etti. 2005 yılında "Hüznün hikayesi" ile buluştuk. 2020 yılında "40 dilde barış"a imza attı. Bu kitap UNESCO yayın komisyonunca yayınlandı.
Son kitabı ise Ihlamur Yayınları'ndan çıkan "Eksi 45'lerde yandık" kitabı ile tanıştık. 136 sayfalık kitap, 71 şiirden oluşuyor. Kendi deyimiyle artık şiirde "Hüsamettin Olgun tarzı" filizlenmeye başlıyor.
Hüsamettin Olgun, son kitabının ön sözünün girişinde şöyle diyor:
"Sanat tanımını Mustafa Kemal Atatürk'ün söylemiyle yaparsak: 'Sanat güzelliğin ifadesidir... Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık... olur.'
Ata'nın düşünce sistemindeki sanat ve önemiyle ilgili ifadeler, adeta 'başka söze ne hacet!' dedirtecek nitelikte: 'Sanatkâr, toplumda uzun mücadele ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır' , 'İnsanlarda bir takım ince, yüksek ve asil duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte o ince, yüksek, derin ve asil duyguları en çok duyabilen ve diğer insanlara duyurabilen şairdir' Konumuz şiir ve şair!..."

SON SÖZ

Kitaptaki ilk şiir "Gide gide"den, "Azıyla doyulmuyor" şiiri:
"Ekmek kırıntısından sandviç olmaz, derken
anlatmak istediğini,
yıllar sonra anladım şairin;
bölük-pörçük sevgilerden
aşk olmuyor,
'Aşk, ekmek ve hürriyetin'in
azıyla doyulmuyor..."
Kuşağımız şiirle büyüdü. Nazım Hikmet, Melih Cevdet, Oktay Rıfat, Orhan Veli, Can Yücel, Atilla İlhan, Bedri Rahmi, Ziya Osman Saba, Yahya Kemal Beyatlı, Cemal Süreyya, Ece Ayhan şiirleri içinde bir okyanustaydık. Elbetteki o engin ve derin okyanusta boğulmamaya çalıştık. O dönemki aşklarımızı, şiir sandığımız dizelere dökmeye çalıştık, hepimiz şairdik!
Ama birlikte büyüdüğüm kuşaktan şiir kitabı olan çok insan çıkmadı.
Bu bir cesaret işiydi, meydan okumaydı.
Bunu defalarca gerçekleştiren Hüsamettin Olgun'u kutluyorum.
Nice şiirlere ve kitap-lara diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.