Hava Durumu

İbrahim ağabeyi anmak

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2021 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2021 07:58

Yaşamın insanlara verilen bir armağan olduğuna inanırım. Bu süresi belli olmayan armağan özünde bir tatildir. Geçen her gününü geri getirecek bir güç yoktur.

İnsanlar yaşam sahnesine adım atarken, seçim yapma şanslar yoktur. Annesini, babasını, ırkını, dinini, yurdunu seçemez. Sonraki yaşamlarında diğer canlılardan farklı olarak sahip oldukları akıl ile önlerine gelen seçenekleri değerlendirip, bazı seçimler yaparak bir biçimde kaderlerini çizerler.

DETERMİNİZM VE İBN-İ HALDUN

Determinizm, belirlenircilik, gerekircilik veya belirlenimlilik diyebileceğimiz felsefi akım, evreninin işleyişinin, evrende gerçekleşen olayların çeşitli bilimsel yasalarla, örneğin fizik yasaları ile belirlenmiş olduğunu ve bu belirlenmiş olayların gerçekleşmelerinin zorunlu olduğunu öne süren öğretidir.

Çevresel determinizmin en somut örneklerini görebileceğimiz kişi ise orta çağın büyük düşünürü ve sosyoloğu olan İbn-i Haldun'dur. İbn-i Haldun(1332-1406) Mukaddime kitabının birinci bölümünde "İklimlerin ve beslenmenin insan yaşamı ve uygarlıklar üzerindeki etkileri" üzerine yazar. Ve onun unutulmaz sözü şöyle özetlenir:

"Yaşadığınız coğrafya kaderinizdir."

YAŞAMDA İZ BIRAKMAK

Evet, yaşam içinde bazı insanlar iz bırakır, bazıları kaybolup gider. Kimisi yerel, kimisi bölgesel, kimisi ulusal, kimisi de uluslararası düzeyde izler bırakır. Her ne kadar İbn-i Haldun'un söyleminin geçerliliği baskınsa da bazı özel insanlar(devrimci ruha sahip), önce hayal kurar, sonra da o hayali gerçekleştirmek için genel geçeri, kırar, yıkar ve yeni bir şey inşa eder.

Üzerinde böyle özgürce yaşadığımız, dilimizi ve dinimizi özgürce ifade ettiğimiz bu toprakların kaderini Mustafa Kemal Atatürk değiştirdi. Onun kurduğu çağdaş bir uygarlık düzeyine varmak isteyen bu ülkede, Bursa'da İbrahim Yazıcı denilen bir isim de bu kentin sevdalısı olduğu Bursaspor'un kaderini değiştirdi.

İnsanların çoğu (bu çizgide olmayanları tenzih ediyorum) bir takım STK'lara, kulüplere girerek bir biçimde tanınmak, belirli bir grubun içinde olduğunu belli etmek, işlerinin halli noktasında ellerine bir kart almaya çalışır.

Ama İbrahim yazıcı bunların hiçbirini yapmadı. Zaten tanınmış aileye sahipti ve tanınan, aynı zamanda da çok insan tanıyan bir insandı. Onun spordan alacağı yoktu. Sadece vereceği vardı. Cebinden harcadıklarının dışında bizlere büyük bir hediye verdi. Özellikle bugünlerde onun vermiş olduğu hediyenin değerinin ne kadar büyük ve de ne kadar ulaşılır bir şey olduğunu fark ediyoruz.

İBRAHİM YAZICI VE BURSASPOR

İbrahim Yazıcı ilk olarak 1985-1986 sezonunda Cavit Çağlar başkanlığındaki yönetim kurulunda görev alır. Çağlar, başkanlığında Federasyon Kupası kazanıldığında, İbrahim Yazıcı da yönetimdedir.

1988-1989 sezonunda İbrahim Yazıcı, Bursaspor Başkanlık koltuğuna oturur. Yaklaşık 3 sezon boyunca Bursaspor başkanlığı yapar. Yazıcı bu ilk dönemlerinde Bursaspor'u orta sıralarda tutmayı başarır. Hakan Şükür ve Yılmaz Vural'ın çıkışları da bu döneme rastlar. Bu arada Başkan Yazıcı, tesisleşme hamlesini hızlandırır. Vakıfköy'de yeni ilaveler ve düzenlemeler yapılır. Antrenman sahası ışıklandırılır.

İbrahim Yazıcı, 1992 yılında siyasete atılır ve başkanlığı bırakır. ANAP İl Başkanlığı yapan İbrahim Yazıcı, 1995-1999 yılları arasında ANAP Bursa Milletvekili olarak görev yapar. Daha sonra 1999-2002 yılları arasında da DYP'den Muğla Milletvekilli seçilir.

16 Ekim 2007'de İbrahim Yazıcı yeniden Bursaspor Başkanlığı'na seçilir. 2009-2010 yılına İbrahim Yazıcı Yönetimi "Hedef Avrupa Kupaları" parolası ile başlar. Sonunda, 26 yıl sonra lig şampiyonluğu kupası 16 Mayıs 2010'da Bursa'ya gelir ve Bursaspor, Türkiye'nin beşinci büyüğü olur.

2010-2011 sezonunda Bursaspor, tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi Gruplarında mücadele eder. Sezon sonunda ise bu kez Süper Lig 3.sırada tamamlanır. Bu sonuç Bursaspor'un elde ettiği şampiyonluğun ardından tarihindeki en iyi ikinci derecesi olur ve kulüp UEFA Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazanır.

2011-2012 sezonunda ise Bursaspor bu kez 20 yıl aradan sonra Türkiye Kupası finali oynama başarısını gösterir ve finalist olması nedeniyle adını bir sonraki sezon yine Avrupa Kupası'na yazdırmayı başarır. İbrahim Yazıcı, toplam 6,5 yıllık başkanlık dönemi, Federasyon Kupası kazanan yönetimin bir üyesi, Süper Lig şampiyonluğu yaşayan başkan gibi kırılması güç rekorlar ve elde edilmesi zor unvanların sahibi oldu.

İbrahim Yazıcı, Spor Toto Süper Ligi'nin 20 haftasında Orduspor-Bursaspor maçından sonra Bursa'ya döner. Gece evine giderken kalp krizi geçirir ve 7 Mayıs 2013 günü aramızdan ayrılır.

SON SÖZ

Evet, Bursa'dan bir İbrahim Yazıcı geçti. Onunla o kadar çok anım vardı ki, hangi birini bu satırlara sığdıracağımı bilemiyorum.

Onu rahmetle anıyorum ve iyi vardın ağabey, bu kenti gururlandırdın diyorum.

Işıklar seninle olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.