Hava Durumu

İbrahim Burkay, BTSO ve Bursa

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2022 07:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2022 07:58

Celal Sönmez, BTSO Başkanlığı’na yeniden aday olmayacağını açıklayınca 2013’de iki aday ortaya çıkmıştı. İlhan Parseker ve İbrahim Burkay. İlhan Parseker çok uzun yıllardan beri tanıdığım bir isimdi. İbrahim Burkay’ı ilk kez aday olduğunda tanıdım.

Ağabeyi Mehmet Burkay’ı MÜSİAD Başkanlığı döneminden biliyordum. Rahmetli babası Hacı Ömer Burkay da çarşıda uzun yıllar tekstil sektörünün içinde olan bilinen bir isimdi. Süreçte aile ikinci kuşağının devreye girmesi ile yıllar önce ticaretten sanayiciliğe geçti. Bugün Burkay Ailesi’nin Burkay Şirketler Grubu adı altında tekstil, inşaat ve kimya sektörlerinde sahip oldukları şirketler var.

İbrahim Burkay’ın ilk basınla buluşması 2013 yılında Sheraton Otel’de sevgili Osman Tüysüz’ün daveti ile gerçekleşmişti. Burkay o toplantıda BTSO için hayal ettiği 16 Mega Projeyi anlatmıştı.

O zaman bu projeler birçok kişiye uçuk gelmişti. Zaten genel olarak her bağlamdaki adaylık ve seçimde böyle projeler sunulması yerine, bol laflı ahkam kesmelere alışkındık.

Mayıs 2013’de İbrahim Burkay, BTSO Başkanlığı’na seçildi. O günden bugüne 9 yıl geçti. Hayal olarak ortaya koyduğu projelerin büyük oranda gerçekleştiğini gördük.

Sadece o gün sunulan 2 projesi hayata geçmedi. Onlar da Finans ve Ticaret Merkezi ile Marka Bulvarı projeleriydi. Buradaki Marka Bulvarı Projesi öncelikle belediyelerle hareket edilmesi gerektiği için kentsel dönüş projeleri yürüten yerel yönetimlere sunulmuştu. Ama henüz bir gelişme olmadı.

BURKAY’IN İFTARI

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, 2,5 yıllık bir aradan sonra basınla cuma günü Türkiye’nin uzay havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) iftarda buluştu. İftar sonrası da bir sunum yaptı ve soruları yanıtladı.

Burkay konuşmasına, 2,5 yıldır yüz yüze bir araya gelemediğinizi hatırlatarak başladı. Dünyayı etkileyen pandeminin bazı sektörleri olumsuz, bazı sektörleri de olumlu etkilediğine değindi. Pandemi sürecinde digital platformu BTSO olarak iyi kullandıklarına ve kendilerine sunulan sorunların yüzde 70’sine çözüm bulduklarına dikkat çekti.

Ayrıca Bursa’nın bu süreçte açılan ve kapatılan şirket sayıları açısından da ülke ortalamasının altında olduğunu anımsattı.

RAKAMLAR VE BURSA

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın sunumundan bazı rakamları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bilindiği gibi BTSO 52 bini aşkın üye sayısı ile ülkemizin en büyük Ticaret ve Sanayi Odası. BTSO bünyesinde 70 Komite, 25 konsey ve 330 Meclis ve Komite üyesi barındırıyor.

10.882 km2’lik alana sahip kentimizde sanayi yüzde 0,8’lik bir alanı kapsıyor. Bu konuda OECD ortalaması yüzde 2,5. Almanya’da bu oran yüzde 4,4. İtalya’da ise yüzde 2,1. Ülkemizde ise bu oran Kocaeli’de yüzde 1,97, İstanbul’da yüzde 1,38, Ankara’da yüzde 1,63, Gaziantep’te yüzde 1,28. Görüldüğü gibi her ne kadar büyük sanayi kenti konumunda olsa da Bursa sanayinin kullandığı alan açısında alt sıralarda.

Bursa’nın ülkemizin sanayi üretimi içindeki payı son 9 yıl içinde yüzde 5,89’dan, yüzde 6,25’e yükseldi.

Yine bu süreçte 19 Ar Ge merkezi, 161 Ar Ge ve Tasarım Merkezi’ne dönüştü. İhracat ise 12,85 milyar dolardan, 16,02 milyar dolara çıktı. Bu arada 3 bin 491 olan ihracatçı sayımız da 6 bin 404’e geldi. Bursa 7 milyon 482 bin dolar ile en fazla dış ticaret fazlası veren ilimiz konumunda. Bir de Türkiye genelinde 1,29 dolar olan kg başına ihracat rakamı, Bursa’da kg başına 4,51 dolar.

BURKAY NELER DEDİ?

Artık günümüzde “Yeni ekonominin, yeni oyuncuların, yeni coğrafyaların ve yeni paktların etkin olduğunu” anımsatan Burkay şöyle devam etti:

Günümüzde yeşil mutabakat, kendi kendine yeten evi, kendi kendine yeten şehri, kendi kendine yeten ülkeyi aştı. Artık kendi kendine yeten kıtalar gündemde.

Biz 2013 yılında yola çıkarken arkadaşlarımız ile birlikte ortaya koyduğumuz vizyon ve hedefler doğrultusunda ortak akılla bir yol haritası oluşturmuştuk. Bunu büyük oranda hayata geçirdik. Ne mutlu bize.

Ortak Akılla Geleceğin Kentini’ inşa etmek için 9 yılda 60’tan fazla projeyi Bursa’ya kazandırdık.

Türkiye 4 saatlik uçuş mesafesinde 1,6 milyarlık bir insan nüfusuna sahip olan 28 trilyon dolarlık bir ekonomi içinde yer alıyor.

Bugün 84 milyon nüfuslu Almanya, yaklaşık 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. 1,5 milyar nüfuslu Çin de aynı miktarlara yakın ihracat yapıyor.

Bursa’nın 2023 hedef ihracat rakamını 2018’de yakaladık. 16 Milyar dolar ihracat yapıyoruz. Pandemi döneminde yaklaşık 2 milyar dolar çip krizinden kaynaklı otomotiv sektörünün düşüşü var. Ama ihracatta eskisi gibi sıçrama yapmamız gerekiyor. 16 milyar dolar kentimiz için bir eşik. TEKNOSAB’ın hayata geçmesiyle bir artış söz konusu olacak. Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, UR-GE projelerimizle kentimizin ihracatçı sayısını artırdık. Bugün Türkiye’de 10 tane Bursa gibi şehir olsa ülkemiz dış ticaret açığı sorunu yaşamaz.

Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin kurulduğu şehir olan Bursa’nın TEKNOSAB ile ölçek ekonomisine geçişini sağlayacağız. TEKNOSAB’da şu anda 4 fabrikada üretim yapılıyor, 27 fabrikada da inşaat çalışmaları sürüyor.

Bursa olarak BTSO’nun eğitim vadisi gibi merkezlere ihtiyacımız var. Oda olarak Bursa’da iki tane eğitim kampüsümüz var. Bizim bu bölgelere iki yüksek teknoloji koleji kurma hedefimiz var. Bu projeler ile ekonomiye daha fazla kişiyi katmayı planlıyoruz.

Bursa ekonomisinin üretim ve ihracata dayalı büyümesi hedefiyle hayata geçen Model Fabrika, BUTEKOM, BTSO MESYEB, BUTGEM ve Enerji Verimliliği Merkezi gibi projeler firmaların dönüşüm sürecine katkı sağlıyor.”

BTSO’ya iyi çalışmalar diliyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.