Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracat artış oranı haziranda da sürdü

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2018 07:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2018 07:44

Ülkemiz Avrupa'nın en kaliteli üretim merkezlerinden birisi. Bu bağlamda hem ithalatımız, hem ihracatımız yoğun biçimde devam ediyor. Doğal olarak birçok ihraç ürünümüzün içinde de ithal materyaller bulunmakta.
Bu noktada ülkemizin ithalatı, ihracatından fazla olduğu için dış ticaretimiz açık vermekte. Bursa'daki tablo ise bunun tam tersi konumunda Bursa ihracatı, ithalatından fazla olduğu için dış ticarette olumlu yönde artımız bulunuyor.
Herkesin bildiği gibi Türkiye'nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) artış grafiği haziranda da sürdü. UİB aracılığıyla haziran ayında yapılan ihracat, bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 2,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ayrıca bu yılın ilk yarısındaki toplam ihracatı yüzde 16 artışla 17 milyar dolar olan UİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 16 artarak 31,7 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.

Sektörel bazda Bursa ihracatı
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 artışla 2,3 milyar dolarlık ihracata imza attı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin (UTİB) haziran ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak 102 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) ise, haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında bir artışla 53 milyon dolarlık ihracata imza attı.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (UMSMİB) haziran ayı ihracatı ise yüzde 9 oranında artarak 13,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Haziran ayında yüzde 31 artışla 29 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin (UYMSİB) ilk altı aylık ihracatı 71 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı ise 141 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Çelik ve ihracat rakamları
Bursa ihracatı ile ilgili bir açıklama yapan UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik şunları söyledi:
"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici verilere göre haziran ayında dış ticaret açığı yüzde 8,87 azalarak 5 milyar 510 milyon dolar seviyelerine indi. Belirsizliklerin de ortadan kalkmasıyla önümüzdeki dönemde bu rakamın çok daha aşağı seviyelere düşeceğini ümit ediyoruz.
Türkiye cari açığın ilacı olan ihracata dayalı büyüme modelini benimsedi. İhracatın önünü açacak reformların hayata geçirilmesiyle bu makasın daha da kapanacağını öngörüyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.