Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracat koşar gider, ama...

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2018 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2018 07:36

Herkesin bir bütçesi var. Diğer yandan bildiğiniz gibi ülkelerin de bütçeleri var. Ülkeler de dış ticarete dayalı bütçelerini üretip, sattıkları ve dışardan aldıkları ile bir biçimde oluşturuyor. İşte, bu noktada ülkemiz cari açık dediğimiz sattığımızdan gelen gelirimizden, daha çok olan aldığımıza ödediğimiz giderimiz sorununu yaşıyoruz.
Bu noktada üretimimizi artırıp, sattıklarımızı çoğaltmak bir çare ama bu tek başına temel sorunumuzu çözmüyor. Onun yanında aldıklarımızın bir bölümünü ülkemizde üretmemiz gerekmekte.
Böyle bir ortam oluştuğunda bir yandan dış ticaretteki cari açığımız azalırken, istihdama da ciddi biçimde katkı koyacak.
Evet, bir taraftan açıklanan ihracat verilerine göz attığımızda ihracatımızın, arttığına tanık oluyoruz. Bu verilerin yanında ithalat verileri konmadığı için her şey güzelmiş gibi görünüyor, İhracatımızın artması elbette güzel, ama ithalatın daha fazla artması cari açığımızı büyütmeye devam ediyor. Devletimiz bir taraftan da yerli ve milli sözleri ile ithalat ettiğimiz bazı ürünlerin ülkemizde üretilmesi noktasında bir motivasyon oluşturmakta. Ama bu yeterli olmuyor. Bunun yanında bu iklimi de yaratmak gerekiyor.
Türkiye Avrupa'nın en büyük ve en kaliteli üretim yapan merkezlerinden birisi. Artık, devletimiz farklı bir adım atmalı ve sürekli gündeme getirdiği yerli ve milli söyleminin realize olabilmesi için gerekli teşvikleri, ortamı ve de iklimi hayata geçirmek noktasındaki kararlılığını bir siyasi söylem olmaktan çıkarmalı, yapmalı.
Bu ülke emin olun ithal ettiği ürünlerin çoğunu üretebilecek niteliğe, bilgi birikimine ve know how'a sahip. Yatırımcımızın önünü açalım.

UİB VERİLERİNE BİR BAKIŞ
Uludağ İhracatçılar Birliği'nin verilerine göre ihracattaki artış temmuzda da devam etti. Bu ihracat, bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 14,78 artışla 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk yedi ayındaki toplam ihracatı yüzde 16,07 artışla 19.9 milyar dolar olan UİB'in geriye dönük 12 aylık ihracatı da yüzde 15,30 artarak 32 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşti.
UİB Koordinatör Başkanı ve de OİB Başkanı Baran Çelik, UİB'in hedeflerine doğru hızla ilerlediğini ve ihracatını da bu yönde geliştirmeye devam ettiğini ifade ederek, "Bugün artık ekonomiye, üretime, istihdama ve özellikle ihracata odaklanma vaktidir. Ülke ekonomimizin büyüme trendini devam ettirmesi gerekiyor. Bu noktada ihracat olmadan büyüme ve kalkınmadan söz edemeyeceğimizi bir kez daha yinelemek istiyorum. Dolayısıyla yeni dönemde ihracat odaklı bir üretim stratejisi ve doğru planlamayla hareket etmeliyiz" şeklinde konuştu.
Baran Çelik, ihracat odaklı bir üretim stratejisinin önemine vurgu yapmış ve rasyonel bir planlamanın önemine dikkat çekmiş.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.