Hava Durumu
mobmenu

Son Dakika

    İklim değişikliği sempozyumunda çarpıcı uyarılar

    Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2023 07:59
    Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2023 07:59

    Prof. Dr. Hulusi Malyer anısına gerçekleştirilen 2. Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Alerji, Aerobiyoloji ve İklim Değişikliği Sempozyumu Salı günü BUÜ Rektörlük Jandarma Uzman Onbaşı Sinan Yaylı Salonu’nda (A Salonu) yapıldı.

    Sempozyuma Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Barbaros Oral, Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Sapan, Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Çelenk, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    Programda konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, merhum Prof. Dr. Hulusi Malyer’e Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar dileyerek “Hatırasını saygıyla yad ettiğimiz Prof. Dr. Hulusi Malyer hocamızı, yine tam da faaliyet gösterdiği bilimsel çabasına yakışır biçimde bir anma vesilesi kıldığı için sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

    Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan da iklim değişikliğinin son derece önemli bir konu olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

    “Bu konuyla ilgili her zaman bir çalışma yapmayı istiyordum. Pandemide kaybettiğimiz Prof. Dr. Hulusi Malyer hocamızın da bu alanda yaptığı çalışmaları yakından takip ediyordum. Kendisi olmasa da onun anısına böyle bir sempozyum gerçekleştirebilmek bizleri ayrıca gururlandırıyor.

    Üniversite ve fakülte yönetiminin geçmiş yıllara dayanan uyumlu yönetimi ile değerli bir gelenek oluşturuldu. Arka planda 50 yıllık bir birlikte çalışma kültürü var. Prof. Dr. Hulusi Malyer hocamızı 30’lu yaşlarda gittiğimiz İngilizce kursunda tanıdım. Sonrasında çalışma arkadaşlığımız devam etti. Benim alanım çocuk alerjisi, bu konuyla ilgili araştırmalar yapmak istedim. Hulusi hocamla ortak çalışmalar yapmaya başladık. Cihazları kendimiz yaptık. Polenler toplamaya başladık. İlk olarak Bursa’da hangi polenlerin olduğunu ve nasıl bir değişim gösterdiğini anlamaya çalıştık. Ekibimizin de genişlemesiyle birlikte İstanbul polenlerini araştırmaya başladık. Dünya çapında ses getiren bir proje oldu. Ardından Türkiye’nin polenlerini araştıran çalışmalara imza attık. Türkiye’nin polen haritasını çıkardık. Bu çalışmalarda bizlere saha araştırması ve diğer bilimsel konularda son derece önemli katkılar sağlayan Hulusi hocama Allah’tan rahmet diliyor, sempozyumumuzun verimli geçmesini diliyorum”


    SEMPOZYUM SONUÇ BİLDİRGESİ

    Sempozyum sonunda II. Bursa Uludağ Üniversitesi Çocuk Alerji, Aerobiyoloji ve İklim Değişikliği Sempozyumunun sonuç bildirgesinde şunlara değinildi:

    “Küresel ısınma, iklim değişikliği, çevre ve hava kirliliği insan sağlığını tehdit etmektedir.

    Son yıllarda Dünya’nın ortalama sıcaklığı artmaktadır. İklim değişikliği ve küresel ısınma, biyolojik çeşitlilik ve ekosistemde önemli değişikliklere neden olmaktadır.

    İklim değişikliği, havadaki alerjenlerin dağılımı, yayılımı ve sağlık üzerindeki etkilerini değiştirmektedir.

    Hava kirliliği çocuklarda allerjik astım ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olmaktadır. Ayrıca hava kirliliği nedeniyle hastalıkarın kontrolü zorlaşmakta ve çocuklar daha sık doktora götürülmekte ve daha fazla ilaç kullanmak  durumunda kalınmaktadır. 

    Çevre kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki en önemli etkilerinden biri de koruyucu mekanizmaları tahrip etmesidir.

    Epitel bariyerindeki bozukluklar özellikle son 20 yılda çok artmış ve toplumun yarısını etkileyerek alerjik ve kronik otoimmün hastalıkların sıklığını artırmıştır.

    Paketlenmiş gıdalardaki yoğunlaştırıcılar ve diş macunlarındaki sodium lauril sülfat epitel bariyerini bozan ajanlara örnek olarak gösterilebilir.

    Küresel ısınma, hava kirliliği, çevre kirliliği, mikroplastikler insanlığın acil çözmesi gereken çok önemli sorunlardır.

    Hava kalitesinin izlenmesi kirletici parametrelerin kaynak ve seviyelerinin takibi bakımından önem arz etmektedir.  Hava kalitesi ölçüm istasyonlarının sayılarının artırılması ve daha geniş kitlelere bilgilendirme yapılması gerekmektedir.

    Havadaki alerjenlerin izlenmesi, yayılımının takip edilmesi, erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi ve konu ile ilgili halkın bilinçlendirilmesi koruyucu tedbirlerin alınabilmesi açısından önem arz etmektedir.

    İnsanların iklim ve küresel ısınma kaynaklı değişikliklere adapte olabilmeleri için yapılan bilgilendirme çalışmaları arttırılmalıdır.

    İç ortamda sigara içilmesi KOAH hastalığına ait genleri tetiklemektedir.”


    SON SÖZ

    Evet, bilim dünyası küresel ısınmanın sonucu ortaya çıkan iklim değişikliği ve de hava kirliliği konusunda yukarıdaki noktalara dikkat çekiyor.

    Yukarıdaki satırlarda okuduklarınızı dikkatli okuyun. Bu konu gerek bizi gerek çocuklarımızı, torunlarımızı gerekse gelecek kuşakları ilgilendiriyor.

    Hiç olmazsa berbat ettiğimiz bize bırakılan emaneti(dünyayı) olabildiğince iyileştirmeye çalışıp, bizden sonrakilere emanet etmek için bireysel yapabileceklerimizi küçümsemeyelim.

     

    Yorum Ekle
    Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
    Yorumlar
    Yükleniyor..

    YAZARIN DİĞER YAZILARI

      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.