Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İklim Zirvesi bugün başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2019 08:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2019 08:10

Bugün Birleşmiş Milletler'in (BM) New York'taki genel merkezinde devlet başkanları, özel sektör temsilcileri ve genç aktivist Greta Thunberg, iklim zirvesinde günümüzün en önemli sorunu olarak görülen çevre konularını ele alacaklar.
BM Genel Sekreter Vekili Amina J. Mohammed, düzenlediği basın toplantısında zirvede üç ana başlığın ele alınacağını bildirdi.
Mohammed, ilk olarak kömür kullanımından temiz enerjiye geçiş ve insan sağlığına zarar veren kirlenmenin önlenmesi, ikinci olarak doğanın korunurken iklim sorununa çözümler bulunmasını sağlayacak açılımlar yapılması için gerekli önlemlerin alınması ve üçüncü olarak ise gri ekonomiden yeşil ekonomiye geçiş ve insanların iklim değişikliğinin etkilerinden korunması başlıklarının gündeme geleceğini söyledi.
BM İklim Zirvesi öncesinde cumartesi günü Gençlik İklim Zirvesi düzenlendi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in çağrısıyla bugün başlayacak olan BM İklim Zirvesi, daha temiz ve daha yeşil bir geleceğe dönüşümü hızlandırmayı hedefliyor.

UYGARLIĞIN BEDELİ ÖDENECEK

Doğada yaşayan tüm canlılar türlerini devam ettirmek için, içinde bulundukları ortama uyum sağlar. Darwin'in dediği gibi uyum sağlayamayanlar, yok olur gider. İnsanoğlu ise doğadaki tüm canlıların içgüdüsel olarak sergilediği bu davranışın tam tersini yaparak, doğayı kendine uydurmaya çalışır. Nasıl bir akla sahipsek, akla sahip olmayan canlıların bile davranış biçimini sergileyemeyiz.
Sanayi devrimi ile başlayan süreçle birlikte, enerji kaynağı olarak kullandığımız tüm fosil kökenli (petrol, kömür ve doğalgaz) kaynaklar, son 250 yılda, 4.5 milyar yaşındaki dünyanın, sanayi devrimine kadar olan süreçte havaya saldığı CO2'nin kat kat fazlasını saldı ve salmaya devam ediyor. Buna eklenen ozon tabakasındaki Avrupa kıtasından daha büyük delik, bugün yeni yeni hissetmeye başladığımız iklim değişikliğinin temel kaynakları.
Belki bu kötü gidişin sonuçlarını bizler görmeyeceğiz ama atalarımızdan aldığımız mirası, son derece kötü bir biçimde kullanarak gelecek nesillerimize bırakıyoruz.
Para, statü bugün tüm dünyanın tek değeri oldu, yarını ve geleceği düşünen yok.

SANAT GÜNEŞİMİZ ANILIYOR

Tüm varlığını Mehmetçik Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı'na bağışlayan Sanat Güneşimiz Zeki Müren, ölümünün 23. yılında yarın anılacak.
Zeki Müren 11.30'da Emirsultan'daki mezarı başında anılacak, Emirsultan Camii'nde mevlit okutulacak ve saat 15.00'te de Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi'nde bir anma töreni düzenlenecek.
Zeki Müren'in mal varlığının yarısını bağışladığı Türk Eğitim Vakfı, bugüne kadar Zeki Müren fonundan 3.253 öğrenciye burs verdi, Mehmetçik Vakfı ise amaca yönelik ayda 10.5 milyon lira yardımda bulunuyor.
Bir insan sanatçı kimliğiyle ölümsüzleşmenin dışında, bir yardım ve hayırsever kimliğiyle herhalde böyle ölümsüzleşir.
Saygıyla diyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.