Hava Durumu

İktidar, iktidar olmak ve CHP

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2017 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2017 08:44

Toplumsal gelişimin temelinde önce değişim ve ardından dönüşüm yatar. Bir süreç içindeki değişikliklerin tümü; bir niceliğin birbirinden ayrı değerler alması ile başlar, değişim süreci. Değişim sürecini ise olduğundan başka bir biçime girme, başka bir durum alma, şekil değiştirme diyebileceğimiz dönüşüm takip eder.
Pozitife yönlenmiş toplumsal değişim ve dönüşümlerin ana tetikçisi yaratıcılık ve yenilikçiliktir. Burada diyalektiğin kurallarından adeta zıtların birliği devrededir.
Yaratıcılığın getirdiği yeni fikirlerle çıkagelmek yetersizdir. Önemli olan veya ihtiyaç duyulan fikirlerin bir elemeye tabi tutularak hayata geçirilmesidir. Temelinde yaratıcılık ayrıştırıcı düşünüşle ilgiliyken, yenilikçilik birleştirici düşünüşle ilgilidir.
Tarihsel olarak, Fransız devrimini yaratan, onun düşünsel arka planını oluşturan aydınlanma ve moderniteye karşı bir tepki ortaya çıkan muhafazakarlık kavramı, genelde mevcudu korumak olarak toplumumuzda algılanmaktadır.

Bu yukarıdaki satırları neden yazdığıma gelince. Bu yazıyı CHP için yazdım. Genelde iktidarın mevcut uygulama ve siyasetini eleştirmek ile bir noktaya gelinemeyeceği, iktidar olunamayacağını herhalde CHP artık tespit etmiştir.
Sürekli, eleştiri ve kötüleme ile varılan yol ortadadır. Özünde şikayet edilen iktidar bundan 15 yıl önce mevcut sistemin içinden, seçimle iktidar olmuş ve nerede ise her seçimde oyunu artırarak gelmiştir. Demek ki mevcut sistemin içinden tek başına iktidar olabilmek mümkündür.
O halde anamuhalefet partisi neden iktidar olamadığını bulmak, araştırmak ve bu yolda ilerlemek üzerine bir stratejik plan ile yola çıkmalıdır. Bunları onların da bilmediğini sanmıyorum. Ama temelde sorun daha modern ve daha çağdaş görülen yapının (anamuhalefetin) içinde özünde ne kadar muhafazakar bir anlayışın hakim olduğunu görmezlikten gelmektir.
CHP tarihsel süreç değerlendirildiğinde belirli bir oy potansiyeline sahip bir parti olarak karşımızdadır. Ama bunu daha yukarı taşımak için partinin kendi içinde yapması gereken değişim ve dönüşüm gerçekleştirme yolunda en ufak bir emare göze çarpmamaktadır.

CHP ÖZELEŞTİRİ YAPMALI

CHP önce kendi içindeki yenilikçi ve farklı fikirleri dinlemeli. Bunları bir bağlamda eleyerek, kendisini ileriye taşıyacak fikirleri hayata geçirmek için adımlar atmalıdır.
Bunu hayata geçirmeye başlama yolculuğu değişim ve dönüşüm yolculuğunun başlangıcıdır. Ancak bunları yapabilme olgunluğuna sahip olanlar, mevcut muhafazakar düşünceleri kırıp, gelişmelerini engelleyici paradigmaların farkındalığını yaşayarak, onları aşıp ileriye yani gelişme doğru adım atmak mümkündür.
Kuşkusuz bunların hepsini hayata geçirmek mümkün. Ama bu işe gönülden inanmak ve buna liderlik yapmak gerekiyor. Sanıyorum bu misyon da Kemal Kılıçdaroğlu'na düşmekte.

Kılıçdaroğlu Bursa'daydı

Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Bursa'ya geldi. Kılıçdaroğlu, önce İnegöl'deydi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnegöl'deki toplantıya katılmak üzere geldiği Bursa'da Şehit Uzman Çavuş Hüseyin Gençer'in Kurşunlu köyünde yaşayan ailesini ziyaret ederek, taziyelerini sundu. Sonra Orhaneli'ye geçti. Orada da dört dağ ilçesi muhtarları, Yörük ve yöre dernekleri ile bir araya geldi. Arkasından da Bursa'dan ayrıldı.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun gelişi gündemin ağırlıklı olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine odaklandığı bir sürece denk geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.