Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İlber Hoca'yla BUSİAD'da

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2017 04:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2017 04:45

Perşembe akşamı BUSİAD'daydık. Orada BUSİAD Perşembe Söyleşileri'nde İlber Ortaylı hocayı dinleme mutluluğu yaşadık.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, savaşların ardından Balkan coğrafyasından Anadolu'ya olan göçlere ve bu göçler sonucunda özellikle Bursa'ya yerleşen Balkan göçmenlerinin kentin üretim potansiyeli ve sanayileşmesine olan katkılarına değindi.

Prof. Dr. Ortaylı özetle şunları söyledi:
"Bursa 15. yüzyıldan bu yana bir ticaret ve üretim merkezi konumundadır. Şehirde tutulan şeri'yye sicilleri son derece önemlidir. Bu kayıtlar idari teşkilat adına önemli bilgiler içerir. Bu kayıtlara bakıldığında o çağlarda bile çok sayıda devletten şehri ziyarete gelen tüccara rastlamak mümkündür. 15. yüzyıla ait bu kayıtlarda Ukraynalı, Polonyalı, Danimarkalı, Almanyalı ve İtalyalı tüccarların Bursa'ya uğradığını görüyoruz. Kentte müthiş bir ipekçilik faaliyeti ve sınai hammaddesi değişimi söz konusu. Burası ayrıca bürokrasinin de zengin olduğu bir ova ve çok bereketli. Yani Bursa, Osmanlının zengin bir şehriydi"
Toplantı sonunda günün anısına BUSİAD Başkanı Günal Baylan, İlber Hoca'ya bir plaket takdim etti.

Çocuk hakim ve savcılar

Gürkan Altun, Bursa Barosu'nun yeni 10 avukatı için düzenlenen ruhsat töreninde konuştu. Altun, şunları söyledi:
"12 bin hakim savcımızdan 3700'ü aşkını görevden alındı. Son bir yılda 3900'e yakın hakim savcı atandı. Bugün hakim savcıların yüzde 35'ine 'çocuk işçi' tanımlaması paralelinde 'çocuk hakim, çocuk savcı' diyoruz. 1993-94 doğumlu hakim ve savcılarımız var."

Nilüfer Caz Tatili

Nilüfer Caz Tatili, başlıyor. Nilüfer Belediyesi, "Caz hâlâ ve her şeye rağmen iyi bir şey" sloganıyla cazın ustalarını, hayranlarıyla buluşturmaya hazırlanıyor.
Nilüfer Caz Tatili, 28 Ocak-18 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Etkinlikte Avishai Cohen, Özdemir Erdoğan, Baki Duyarlar, Erik Truffaz, Ara Dinkjian ve Electro Deluxe gibi caz dünyasının yıldızları sahne alacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.